Tabu
HEALTHSlider

Poluarea aerului crește riscul de avort spontan la fel de mult ca fumatul

Poluarea aerului este la fel de periculoasă pentru femeile însărcinate la fel de mult ca fumatul și crește riscul de avort spontan, potrivit unui studiu științific. Se știa deja că poluarea afectează fetușii, crescând riscul de naștere prematură și greutate mică la naștere, dar un studiu recent a găsit, pentru prima dată, particule de poluare în placentă.

O altă noutate a studiului este și că expunerile pe termen scurt la aerul poluat au acest efect, potrivit The Guardian, nu doar cele de lungă durată, cum au arătat alte studii din Brazilia, Italia sau Mongolia. Acest studiu este primul care evaluează impactul expunerii pe termen scurt la aerul poluat. Iar concluziile sunt că nivelurile ridicate de poluare cu dioxid de azot (NO2) cresc cu 16% șansele de avort spontan la numai șapte zile de la expunere. NO2 este produs prin arderea combustibililor, în specialla vehiculele cu motor diesel.

„E destul de șocant”, a declarat doctorul Matthew Fuller, unul dintre autorii studiului, pentru The Guardian. „Dacă vei compara acest risc crescut cu alte studii despre efectul mediului asupra fătului, este asemănător fumului de tutun când sarcina este pierdută în primul trimestru”.

Cercetarea, care a fost publicată în ziarul Fertility and Sterility, a avut în vedere date din Salt Lake City, Statele Unite, și zonele din apropiere. Dar autorii spun că rezultatele sunt valabile oriunde. „Sunt multe locuri în lume unde poluarea este mult mai mare, deci nu este o problemă unică în Utah. Este o problemă cu care ne confruntăm noi toți”, a mai spus Fuller. Nivelurile de dioxid de azot din Salt Lake sunt asemănătoare cu cele din Paris și Londra.

Pe Fuller a început să-l îngrijoreze această problemă în 2016, când o femeie a suferit un avort spontan într-o perioadă în care calitatea aerului era foarte proastă: „Apoi am început să observ că numărul femeilor care ajungeau la urgențe cu avorturi spontane creștea în timpul și după perioadele cu calitatea aerului proastă”.

Fuller și alți colegi de-ai săi au analizat datele a 1.300 de femei care au suferit pierderi ale sarcinii în perioada 2007 – 2015. Au fost luate în considerare vârsta femeii, greutatea și alți factori personali, precum și calitatea aerului. Cea mai puternică legătură cu o sarcină pierdută a fost nivelul de dioxid de azot cu șapte zile înainte de avortul spontan.

Procesul prin care poluarea ar putea face rău fetusului încă nu a fost stabilit, dar există ipoteza că poluanții cauzează stres oxidativ și inflamație. Specialistul recomandă gravidelor să evite zonele cu aer foarte poluat și să ia în considerare și achiziționarea unui filtru de aer.

ARTICOLE SIMILARE

10 fashion trends de urmat în acest sezon

Ciocîrlan

Crina Matei, mămică la 50 de ani! Primele imagini de la botez

Andreea Damian

De ce a luat în greutate Andra în ultimii ani. La ce nu poate renunța cântăreața

Andreea Damian

Ce se întâmplă cu adevărat când înghiți guma de mestecat

Andreea Damian

Premiile Grammy 2021. Gala, amânată din cauza epidemiei din LA. Data anunțată de organizatori

Andreea Damian

Cazul morții lui Costin Mărculescu, tras la indigo cu cel al Cristinei Țopescu. Apropiații sunt șocați!

Andreea Damian

Scrie un comentariu