Tabu
Image default
CULTUREHEALTHSlider

Poluarea aerului ucide până la 30.000 de oameni într-un singur an

Mai mult de 30.000 de decese în Statele Unite într-un singur an ar fi fost fi cauzate de poluarea aerului, potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul PLOS Medicine.

Decesele au avut loc în ciuda faptului că țara are un standard de calitate a aerului respectat de toate statele. Aceasta sugerează, spun oamenii de știință de la Imperial College din Londra, că este nevoie de reglementări mult mai stricte. „Cred că cea mai importantă concluzie este că scăderea limitelor poluării aerului ar putea amâna, în SUA, în total, zeci de mii de morți pe an”, a spus Majid Ezzati, autorul studiului, potrivit CNN.

Cercetătorii au inclus în studiu decesele din 1999 până în 2015, cel mai recent an din care sunt disponibile astfel de date, de la 750 de stații de monitorizare a aerului din Statele Unite. Ei au luat în calcul, în special, microparticulele care pot ajunge în sânge.

Studiul a comparat acele date despre aer cu informații despre decese și au căutat legături între poluare și boli cardio-respiratorii, despre care se crede că sunt înrăutățite de particulele de poluare din aer. Deși nivelul de particule a scăzut în ultimii 20 de ani, poluarea aerului a rămas încă o cauză a deceselor. Echipa a luat în calcul o varietate de factori, printre care vârsta, educația, situația financiară și dacă persoanele fuseseră fumătoare sau nu, care ar fi putut explica de ce în zonele cu o poluare mai mare există persoane cu o stare de sănătate mai precară.

Efectele poluării erau resimțite mai puternic în zonele în care trăiau oameni cu venituri mici, unde rata de oameni de culoare era mai mare și unde mai puțini elevi absolveau școala. Această inegalitate poate fi explicată prin provocările sistematice cu care se confruntă aceste grupuri demografice.

S-a mai descoperit că anumite state din sud, cum ar fi Los Angeles, Arkansas, Oklahoma și Alabama, au înregistrat cele mai multe morți din cauza microparticulelor. Însă înăsprirea standardelor de calitate a aerului – care ar îmbunătăți sănătatea tuturor – întâmpină rezistență politică. „Dacă facem actualele standarde mai stricte, este o probabilitate foarte mare să întârziem zeci de mii de morți pe an, iar oamenii să trăiască mai mult”, a mai spus Ezzati.

 

ARTICOLE SIMILARE

“Restul e tăcere” concurează pentru “Cel mai bun film străin” la Festivalul de la Palm Springs

realitatea

MARe/Muzeul de Artă Recentă ⎥ Tur înseninat

Ciocîrlan

Max Mara a propus eleganța serviciilor secrete la săptămâna modei din Milano

realitatea

Cele mai impresionante transformări ale părului din 2021

Andreea Damian

Alimentele fermentate sunt cele mai importante pentru sănătate. 5 alegeri înțelepte

Andreea Damian

Moment savuros la Săptămâna Modei din Paris. Gigi Hadid scoate o intrusă de pe scenă la prezentarea Chanel

Andreea Damian

Scrie un comentariu