Tabu
Image default
CULTURE Slider

Povestea din biblioteca mea: Parinoush Sanie, Cel care ma asteapta

Desi nu pot sa spun ca sunt o fana a cartilor care se preteaza pe stilul telenovelelor de inspiratie oriental, astazi am decis sa va vorbesc despre o carte care, recunosc, m-a pus cateva zile in sir pe ganduri cu privire la semnificatia textului.

Cel care ma asteapta este o carte interzisa de doua ori, dar care a reusit cu timpul sa devina cea mai vanduta carte din Iran. Evenimentele au loc in anul 1979 si au in centru povestea familiei lui Masumeh, al carei parcurs il urmarim inca din prima pagina a textului, din adolescenta si pana la batranete.

Da, la inceput povestea pare a fi una tipic orientala, in care o femeie ce apartine unei religii stricte isi doreste sa obtina mai mult de la viata, sa invete si sa se casatoreasca cu barbatul pe care aceasta si-l va alege, insa in cele din urma observam ca lucrurile se schimba. Destinul femeii, care trece printr-o multime de greutati pe care viata i le ofera consecutiv, este purtat de credinta si de dorinta de a-si tine familia aproape in ciuda tuturor piedicilor inconjuratoare.

Razboiul, un alt hop in calea fericirii lui Masumeh

Pe langa faptul ca Masumeh se infrunta cu o religie care nu ii permite sa adere la libertatea pe care si-o doreste, aceasta isi da seama ca idealurile sotului sau se afla in contradictie cu linistea pe care aceasta si-o dorea pentru ea si copiii sai. Parasita de sot, care calatorea in interes politic, Masumeh, se vede nevoita sa preia si rolul de tata in fata copiilor si sa infrunte singura chinurile pe care tumultul razboiului i le pune in fata.

Cum spuneam mai sus, pe langa o poveste despre religie si infruntarea barierelor acesteia, vorbim mai ales despre idealuri politice si despre cum o femeie de origini orientale reuseste in mijlocul hazardului sa se descurce singura, sa isi mentina familia unita, dar si sa isi indeplineasca visul pe care de mica si-l proiecta: terminarea studiilor. Poate ca cea mai importanta lectie pe care Masumeh ne-o ofera este ca prin ambitie, credinta si perseverenta totul este posibil.

Este straniu cum aceasta putere feminina vine tocmai din partea unei tinere care nu se bucura de libertate deplina si poate ca acest lucru transforma aceasta carte intr-o lectie de viata pentru toti cititorii sai. Finalul este ce-i drept neasteptat, si da, pentru mine Masumeh este o Mara a Orientului!

Vezi si: 

https://www.tabu.ro/povestea-din-biblioteca-mircea-eliade-oceanografie/ 

https://www.tabu.ro/povestea-din-biblioteca-mic-dejun-la-tiffany-truman-capote/ 

https://www.tabu.ro/povestea-din-biblioteca-matusa-julia-si-condeierul-mario-vargas-llosas/

ARTICOLE SIMILARE

10 plante de purificare a aerului pe care trebuie să le ai în casă dacă suferi de alergii

Andreea Damian

Afla cine canta anul acesta la Shine Festival

realitatea

TOP 10 cele mai bune finaluri de filme

realitatea

Lidia Buble, gravidă? Ipostaza prin care și-a șocat fanii

Andreea Damian

Campanie impotriva discriminarii: „De la mine ai un NU”

realitatea

Metabolism stagnant, sau seara peste Bucureşti se lasă degeaba

Scrie un comentariu