Tabu
Image default
CULTURE Slider

Povestea din biblioteca: Mic dejun la Tiffany, Truman Capote

Zilele trecute mi-am propus sa citesc un text pe care-l „vanam” de ceva vreme, scurt, concentrat si perfect pentru o pauza de la textele unor autori care mi-au pus mintea in alerta in ultima perioada.

Dupa cum spuneam, am citit acest text considerandu-l o mica pauza de la alte texte de eseistica ce imi inconjoara camera in ultima vreme. Mic de jun la Tiffany este si sursa filmului cu acelasi nume, aparut in 1961, care ii are drept personaje principale pe Audrey Hepburn si George Peppard.

Eterna poveste dintre un scriitor si o femeie… materialista

Am mai auzit probabil povesti dintre un om intelectual, de pilda scriitor, si femei care se invart in cercuri de oameni nu doar mai putin intelectuali, ci dandisti cu putere financiara. Inca de la inceputul textului, dupa prezentarea statului social al personajelor, ne putem imagina ca aceasta poveste nu are cum sa functioneze. Ceea ce este interesant insa este tocmai faptul ca desi Fred (porecla pe care o primeste de la Holly) are sentimente pentru Holly, acesta nu ii marturiseste acesteia probabil tocmai din constientizarea faptului ca ar parea ridicol. In timp ce Fred reprezinta tipul boemului ce sta intr-o camera intunecata alaturi de o foaie si un stilou, Holly este intocmai tipul femeii libertine, lipsite de prejudecati, ce se invarte printre barbati care vor sa ii creeze o cariera in modelling sau cinematografie.

Holly Golightly- charm, inocenta si imaturitate

O intorsatura ciudata a luat textul in momentul in care a aparut adevaratul sot al lui Holly, un om robust de la tara si tata a cativa copii. Acesta dezvaluie ca Holly nu este nici pe departe ceea ce pretinde a fi, ci din contra, este o femeie orfana crescuta la tara. Cu toate acestea, Holly nu isi urmeaza sotul, ci ajunge in cercuri dubioase care o vor costa mai tarziu imaginea pe care cu greu si-o crease.

Intretinuta de anumiti barbati, si in special de un barbat ce se afla in spatele gratiilor, Holly ajunge sa fie pusa sub acuzare intr-un caz de trafic de droguri. In tot acest timp, Fred nu face altceva decat sa isi demonsterze iubirea prin sustinerea acesteia si chiar ajutarea femeii prin a fugi din oras. Luni mai tarziu, Holly Golightly dispare dupa ce este eliberata pe cautiune.

Este o povestire scurta si concentrata, fara descrieri complexe. Nu va va rapi mai mult de doua ore din viata, dar va lasa un sentiment placut in urma lecturii.

ARTICOLE SIMILARE

Helen Mirren, diva sexy la 76 de ani. Cum reușește?

Andreea Damian

Lady Gaga a rupt logodna cu impresarul Christian Carino

Andreea Damian

Farfurii desfiinţate şi cratiţe în insolvenţă

Kate Middleton a născut un băiețel

Andreea Damian

Unele animale nu se pot adapta suficient de rapid la schimbările climatice

Andreea Damian

O organizaţie anti-tutun consideră că Netflix “fumează” prea mult

realitatea

Scrie un comentariu