Tabu
Image default
CULTURESlider

Povestea tristă a celui mai inteligent om care a trăit vreodată. Motivul pentru care nu este atât de cunoscut

William James Sidis a fost considerat unul dintre cei mai inteligenți oameni de pe planetă, însă I.Q său extrem de ridicat nu i-a oferit o viața pe măsură. Sidis a fost un copil minunat și un matematician de excepție. Dar, din păcate, nu mulți oameni au auzit vreodată de el.

William s-a născut în New York City în 1898, din imigranți ucraineni. Tatăl său Boris a fost psiholog, iar mama sa medic. Întrucât părinții lui erau intelectuali distinși, se așteptau ca și fiul lor să fie un om strălucit, dar inteligența sa s-a dovedit a fi mult mai mare decât media.

Băiatul era deosebit – la doar 8 luni se hrănea singur cu lingurița, la un an și jumătate putea să citească, iar până la vârsta la care alți copii încep să meargă la școală, vorbea fluent în franceză, germană, latină, ebraică, greacă și rusă. În plus, și-a inventat propriul nume „Vendergood”.

A devenit cea mai tânără persoană care s-a înscris la Harvard

Conștient de inteligența sa, tatăl său a încercat să-l înscrie la Harvard, dar a fost refuzat, deoarece William avea doar 9 ani la acea vreme. 2 ani mai târziu, institutul l-a acceptat și William a devenit cea mai tânără persoană care a fost admisă la Harvard, în 1909. Termină facultatea la 16 ani.

În ciuda succesului său de la Harvard, William James Sidis a caracterizat experiența ca fiind una nefericită și chiar traumatizantă. El a reproșat faptul că a fost tachinat și umilit de ceilalți colegi mai mari. La absolvire, le-a declarat reporterilor prezenți la eveniment: „Vreau să trăiesc o viață perfectă. Singurul mod de a trăi viața perfectă este de a trăi în izolare. Am urât întotdeauna mulțimile”.

După ce a terminat facultatea, s-a decis să predea matematica la Universitatea Rice din Houston, Texas, însă faima sa și hărțuirile jurnaliștilor l-au făcut să demisioneze după o foarte scurtă perioadă de timp și să se mute în Boston unde a avut mai multe slujbe, sub nivelul său de inteligență.

A fost condamnat la 18 luni de închisoare

În luna mai a anului 1919, a fost arestat pentru organizarea de manifestații comuniste.În timpul procesului declară că nu crede în Dumnezeu, că admiră socialismul și că este sigur că multe dintre problemele lumii ar putea fi rezolvate dacă omul renunță la capitalism.

A fost condamnat la optsprezece luni de închisoare. După ce iese din închisoare se izolează în micul său apartament din Boston, renunțând chiar să-și mai viziteze părinții, unde redactează mai multe lucrări științifice. Într-o zi de vară din iulie 1944 este găsit inconștient în apartament. Suferise un accident vascular cerebral care îi fusese fatal, la doar 46 de ani.

ARTICOLE SIMILARE

Scarlett Johansson a povestit despre rolul Văduvei Negre din noul film Marvel

realitatea

A. G. Billig, lansare de carte cu cântec(e)!

Regina Letizia dă startul unei noi tendințe în materie de păr

Andreea Damian

Bob Dylan va lansa colecția country Travelin’ Thru, 1967-69 – cu Johnny Cash

realitatea

Geci și jachete la modă | Ce modele se poartă în această toamnă

Andreea Damian

Cele șapte uleiuri esențiale pe care să le ai cu tine în vacanță

Andreea Damian

Scrie un comentariu