Home > Agenda > stiri > Povești de pe Valea Beiului

Povești de pe Valea Beiului

Dacă ajungi pe Valea Beiului, în Caraș Severin, ră­mâi fascinat de Lacul Be­iului, de o culoare uni­că verde-albăstruie și de cas­cadele spectaculoase din preajmă. Valea Beiului reflectă o imagine splendidă a luptei dintre apă și calcar. Fiecare a dat câte puțin și a câștigat câte puțin, iar rezultatul are chipul unor forme carstice uimitoare. Cascada Beușnița, pâraie zbuciumate care cad în șuvoaie ame­ți­toa­re pe stânci și lacul Beiului, unde apa s-a strâns peste bolovani îmbrăcați în mușchi, sunt doar câteva dintre priveliștile unice pe care le dezvăluie ochiului pădurea de foioase.


Ca să ajungi în Valea Beiului, trebuie să lași în urmă orașul Oravița și să mergi până în satul Potoc. De aici, o iei cinci kilometri pe un drum forestier și continui apoi drumul pe o potecă îngustă până la Lacul Beiului. Apa este atât de limpede, încât la prima vedere ești convins că are doar câteva zeci de centimetri adâncime. În realitate, însă, fundul lacului e undeva pe la patru metri în adânc. Legenda spune că un bei s-a îndrăgostit de o frumoasă păstoriță din zonă. Când tatăl lui a aflat, a trimis armata să îi omoare fiul. Bătrânii povestesc că din lacrimile beiului s-au format lacul și cascadele din pădure.


La o azvârlitură de băț e cascada Beușnița una dintre cele mai frumoase cascade din țară. E greu drumul până aici, dar merită văzută. Å¢i se taie, parcă, respirația când îți ridici privirea și vezi căderea de apă de 15 metri înălțime. Cu veacuri în urmă, pe apa Beiului, oamenii din satele din împrejurimi au ridicat mori pentru cereale –‘ Morile Podocului li se spune.


Å¢ăranii au sfărâmat calcarul prin muncă grea, cu târnăcopul, și au reușit să facă patru tunele în munte ca să le scurteze drumul până la moară cu 20 de kilometri. Bătrânii locului spun că pe aceste meleaguri a trăit unul dintre cei mai mari haiduci, Adam Neamțu. Dascăl la sat, bărbatul a renunțat la viața liniștită ca să îi ajute pe țăranii oprimați. Poveștile despre mărinimia și spiritul de dreptate ale haiducului se mai spun și acum la gura sobei.


Bătrânii povestesc că Adam Neamțu a luat banii mai multor nobili care s-au aventurat în pădure și a împărțit o parte săracilor, iar pe restul i-a ascuns în peșteri. Legendele locului vorbesc și despre iele. Se spune că în noaptea de Sânziene se strâng la Ochiul Beiului, se-mbăiază și se prind în ho­ă. Localnicii leagă dispariția celor pierduți în pădurea sălbatică de puterea amăgitoare a celor șapte iele.


Dacă vreți să vedeți cu ochii voștri minunile naturii și să ascultați poveștile Văii Beiului, vă puteți caza la cantonul silvic din Sasca Montană sau la o pensiune din satul Sasca Română, unde  tariful pentru o zi, cu mesele incluse, este de 100 de lei.


2 Responses

  1. toti

    Veniti nu ratati aceaste minunatii ale naturi prezente in ROMANIA !
    Sper din tot sufletul sa nu se degradeze nimica din bogatia naturi ce ne este data noua ROMANILOR si sa ramana la fel pe vecie!

  2. Anonymous

    Dana, nici nu stii cat ma bucur ca esti bine!Cand am aflat de cumplita tragedie care s-a abatut asupra ta, ma intrebam cum a putut oare Dumnezeu sa te lase sa treci prin disperarea aceasta!Cunoscandu-te insa,(caci pentru mine ai ramas tot profesoara de filosofie din liceu pe care o indrageam la nebunie)mi-am dat seama ca daca putea cineva sa traca peste aceasta boala cumplita si peste disperarea adusa de ea numai tu puteai fi aceea! Ma rog pentru tine, ma rog pentru Danuta-cum ii placea lui tanti sa-ti spuna si sunt convinsa ca acolo in ceruri vegheaza sa-ti fie bine. Te iubesc Dana si sper ca dragostea mea si a altora carora le-ai daruit din viata ta,sa te ajute sa uiti de boala( si ea de tine)!

    Sarbatori fericite!Dana

Comenteaza acest articol

Povești de pe Valea Beiului

by realitatea   2 min
2