Tabu
Image default
CULTURE

Premiera “Boogie” la TIFF 2008

 Unul dintre capetele de afiș ale Zilelor Filmului Românesc din această ediție a TIFF-ului va fi, fără dar și poate, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Muntean – "Boogie", film selecționat la Cannes în Quinzaine des Realisateurs.

Imediat după Cannes, regizorul, actorii și echipa filmului vor fi prezenți la Cluj pentru o proiecție specială, în premieră absolută pe ecranele din România. Scris de Radu Muntean, Răzvan Rădulescu și Alexandru Baciu, "Boogie" îi are în rolurile principale pe Dragoș Bucur, Mimi Brănescu, Adrian Văncică și Anamaria Marinca, echipa filmului fiind în mare măsură aceeași alături de care Radu Muntean a lucrat și la "Hîrtia va fi albastră" – directorul de imagine Tudor Lucaciu, scenograful Sorin Dima, sound designerul Dragoș Stanomir (Premiul Gopo 2007 pentru sunetul Hîrtiei) și monteurul Alexandru Radu.

Zilele Filmului Românesc din cadrul celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Film “Transilvania” se vor desfășura în perioada 5-7 iunie la Cluj Napoca.
Pe parcursul a trei zile, publicul clujean va putea testa cele mai noi producții românești, lung și scurtmetraje, ficțiune și documentar. În ultima categorie va fi inclus și "Podul de flori" al regizorului Thomas Ciulei (Marele premiu la Festivalul goEast de la Wiesbaden, în urmă cu câteva săptămâni), un documentar emoționant despre viața unei familii (tată și trei copii) din Republica Moldova.

 Câștigătorul Leopardului de Aur (2007) și Premiului Gopo pentru Cel mai bun scurt metraj – "Valuri" – regizorul Adrian Sitaru va fi prezent la Cluj pentru proiecția lungmetrajului său de debut – "Pescuit sportiv".

O poveste despre manipulare, minciună, neîncredere și compromisuri, susținută remarcabil de Maria Dinulescu, Ioana Flora și Adrian Titieni, în rolurile centrale ale filmului.
La capitolul “debut în lung metraj” se încadrează și "Întâlniri încrucișate" al Ancăi Damian, o altă premieră autohtonă în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la TIFF.
Trei povești care se înlănțuie într-un intreg apăsător și o distribuție tentantă – Mimi Brănescu, Andi Vasluianu, Oxana Moravec, Dorian Boguță.

Un al treilea debut important și, totodată, o premieră îl reprezintă "Tache" – o comedie neagră marca Igor Cobileanski, cu Mircea Diaconu, Constantin Drăgănescu, Mara Nicolescu și Gabriel Spahiu, după un scenariu semnat de Mara Nicolescu.
Un film prin care Cobileanski și-a propus să facă publicul să râdă: “E ușor să-l faci pe spectator să plângă, a obține râsul e cel mai greu”, a declarat el într-un interviu.
După ce anul trecut Cocoșul decapitat a deschis TIFF-ul sibian, anul acesta, Radu Gabrea revine în festival cu o nouă peliculă–" Călătoria lui Gruber".
Un film vorbit preponderent în germană, cu dialoguri intense și un ton rece și cinic al cărui subiect este inspirat din realitatea crudă a anilor ’40 – deportarea și exterminarea evreilor. Florin Piersic Jr, Claudiu Bleonț și Alexandru Bindea sunt trei dintre actorii principali ai filmului.

Numelor deja consacrate din industria autohtonă de film li se alătură anul acesta un debutant ambițios – George Dorobanțu. Acțiunea lungmetrajului său independent de 85 de minute, numit "Elevator", este plasată într-un spatiu pe cât de claustrofobic, pe atât de incitant pentru un cineast – un lift. Ce se poate întâmpla când doi oameni rămân blocați într-un lift dintr-o fabrică pustie, fără apă, mâncare, semnal la telefonul mobil sau speranța de a găsi o cale de scăpare din situația cu pricina?
Iată întrebările dintr-un film realizat cu bani puțini și mult drag de cinema, în premieră între proiecțiile românești de la TIFF.

Trei programe de scurt metraje românești vor cuprinde titluri nou-nouțe precum "O zi bună de plajă", regia Bogdan Mustață (Ursul de Aur, Berlin 2008), "Interior. Scară de bloc", regia Ciprian Alexandrescu (selecție la Cannes 2008 în Cinefondation), "Åžtefan", regia Radu Stanca (Marele Premiu la Festivalul CineMAiubit 2007 și Cel mai bun film românesc din Competiția Festivalului NexT 2008), "Radu +Ana", regia Paul Negoescu, "Alexandra", regia Radu Jude, "Apa" și "Fatza galbenă care râde", ambele în regia lui Constantin Popescu .

Pe lângă filmele programate, cele trei zile dedicate cinematografiei autohtone vor fi pigmentate de multiple sesiuni de workshopuri, seminarii și întâlniri între realizatorii de film din România, producători, agenți de vânzare și cineasti din străinătate și reprezentanții mass media acreditați la festival.

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei

realitatea

Ce spun vedetele despre copiii lor?

realitatea

Noul material de studio al lui Lady Gaga are un titlu. Când va fi lansat

Andreea Damian

Noaptea Globurilor de Aur 2021, amânată

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 25 martie

realitatea

Alexa te-a ascultat până acum iar tu poți să asculți înregistrările și să le ștergi – iată cum

realitatea

Scrie un comentariu