Tabu
CULTURE Slider

Premieră în istoria Thailandei: sora regelui candidează la funcţia de premier

Thailanda

În ultimii ani Thailanda a trecut prin multe schimbări politice importante. Cea mai recentă este nominalizarea prințesei Ubolratana, sora mai mare a regelui Maha Vajiralongkorn, pentru postul de premier în perspectiva alegerilor generale ce vor fi organizate la 24 martie.

Nominalizarea prințesei Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi vine din partea Thai Raksa Chart, partidul fondat de aliaţii fostului premier Thaksin Shinawatra.

Sora regelui s-a născut în Elveția, la Lausanne, și este unul dintre cei mai populari și apreciați membri ai familiei regale. A studiat matematică și științe la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (SUA) și a devenit sportivă de performanţă. Deși și-a pierdut titlul de prinţesă ca urmare a căsătoriei cu un cetăţean american în 1972, de care a divorţat în 1998, poporul o priveşte şi o tratează ca pe un membru al familie regale. În 2001 s-a întors Thailanda, unde şi-a creat imaginea unei persoane rebele.

Ubolratana, în vârstă de 67 de ani, a fost preferata tatălui ei, regele Bhumibol, cu care zbura adesea în Golful Thailandei. Este, de asemenea, un personaj monden: a jucat în filme, cântă muzică pop și este considerată un fashion icon. Aceasta a apărut în două filme, dintre care pelicula „Where the Miracle Happens”, lansată în 2008, a fost selectată la Festivalul de la Cannes.

Prințesa susține și o serie de organizații caritabile, ba chiar a fondat una – To Be Number One, care urmărește să ajute tinerii să scape de dependența de droguri.

Ea nu şi-a manifestat până în prezent interesul faţă de politică, preferând să reprezinte cinematograful thailandez la diverse festivaluri internaţionale. Este însă o apropiată a fostului premier Shinawatra, un reformator aflat în prezent în exil, considerat de vechea gardă a palatului regal şi de militari drept o ameninţare. Totuși, relația ei cu fratele ei, regele Vajiralongkorn, este mai puțin clară, notează BBC.

Recent, Ubolratana a spus printr-o postare pe Instagram că dorește să-și exercite drepturile de cetățean obișnuit candidând la funcția de prim-ministru. I-a asigurat, totodată, pe thailandezi că va lucra cu toată sinceritatea și hotărârea pentru prosperitatea tuturor cetățenilor.

 

ARTICOLE SIMILARE

Holograma lui Whitney Houston a început turneul în Europa

Andreea Damian

O femeie de 61 de ani și-a născut propria nepoată

Andreea Damian

Un model cu vitiligo, în premieră în paginile Sports Illustrated Swimsuit

Andreea Damian

Michelle Obama, sfaturi pentru cei aflați în izolare

Andreea Damian

De Ziua Nationala a Romaniei, DAN PURIC portretizeaza „sufletul romanesc”

Cum a afectat coronavirusul viața particulară a solistului Jorge

Tabu Tabu

Scrie un comentariu