Tabu
Image default
HEALTH Slider

Presiune uriașă pe Facebook pentru a închide grupurile de anti-vaccinişti

Facebook se confruntă cu presiuni mari pentru a opri creşterea grupurilor de anti-vaccinişti care răspândesc informaţii false despre „pericolele” vaccinurilor, şi care promovează în acelaşi tratamente alternative neautorizate, cum ar fi doze mari de vitamina C (care chipurile vindecă vătămările cauzate de vaccin).

Anti-vaxxerii operează pe Facebook în grupuri închise, unde membrii noi trebuie aprobaţi dinainte de către un moderator. Prin filtrarea oamenilor cu acces la grup, aceştia pot răspândi ştiri false fără vreo barieră sau cineva care să-i conteste. Grupurile au peste 100.000 de membri și zilnic se primesc noi membri.

Experții din domeniul sănătăţii au făcut apel la Facebook să facă ceva pentru a contracara aceste „camere de ecou”. Dr. Wendy Sue Swanson, purtătorul de cuvânt al Academiei Americane de Pediatrie, a declarat pentru cotidianul The Guardian„Facebook trebuie să acorde prioritate în a aborda ameninţările la adresa sănătăţii umane atunci când sunt răspândite informaţii false şi dezinformare. Nu este vorba doar despre propria vătămare, ci şi de punerea în pericol a unei comunităţi”.

Swanson s-a întâlnit recent cu reprezentanţi Facebook şi şi-a expus punctul de vedere. „Părinţii merită să ştie adevărul. Dacă li se oferă ceva care nu este adevărat, aceştia vor deveni mai anxioşi şi fricoşi, existând posibilitatea să-şi schimbe viziunea asupra vaccinurilor. Asta este periculos”, a mai adăugat dr. Wendy Swanson.

Fiona O’Leary, activist şi combatant al pseudo-ştiinţei, a cerut şi ea gigantului tech să blocheze grupurile anti-vaccin. „Dacă nu doresc să închidă aceste grupuri, aş vrea măcar să văd un sistem de control de la Facebook care să elimine dezinformarea care afectează sănătatea copiilor”, a declarat ea.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția asupra acestor grupuri de antivacciniști de pe Facebook, care enumeră „ezitarea vaccinului” – reticența vaccinării – ca una dintre primele 10 amenințări la adresa sănătății globale în 2019. OMS arată o creștere de 30 % a cazurilor de rujeolă la nivel mondial, o boală extrem de contagioasă care poate provoca surzenie, inflamația creierului, pneumonie și moartea, în special la copii.

Dr. Noni MacDonald, profesor de pediatrie la Universitatea Dalhousie din Halifax, Canada, și care a lucrat la OMS în domeniul imunizării, se întreabă de ce Facebook nu se supune la aceleaşi controale privind răspândirea informaţiilor false precum companiile de medicamente. „Când o companie de medicamente îşi promovează un nou medicament în mass-media tradiţionale, aceasta nu va spune ceva fals, pentru că riscă să fie acţionată în justiţie. De ce aici este diferit? De ce este permis acest lucru?”, a declarat aceasta.

Paradoxal, deşi există numeroase grupuri de antivacciniști pe Facebook, fondatorul platformei Mark Zuckerberg şi soţia acestuia, Priscilla Chan, finanțează activ un efort în valoare de 3 miliarde de dolari pentru a s „vindeca toate bolile”. Una dintre misiunile principale ale iniţiativei este de a dezvolta noi vaccinuri. Facebook s-a angajat din ce în ce mai activ în combaterea dezinformării care provoacă „rău în lumea reală”. Cu toate astea, în ciuda riscurilor pentur sănătate, propaganda anti-vacciniştilor nu este în prezent tratată ca o încălcare a regulilor de conţinut ale Facebook.

ARTICOLE SIMILARE

În ce țară a fugit Mihai Trăistariu și de ce

Tabu Tabu

În 2020, măștile nu sunt folosite doar pentru protecție. Sunt purtate pentru a transmite un mesaj

Andreea Damian

Pamela Anderson spune că este pregătită să aibă un copil la 54 de ani

Andreea Damian

Cum să stai corect la birou ca să-ți protejezi spatele

Andreea Damian

Donald Trump, mesaj sarcastic la adresa ducilor de Sussex: „Harry o să aibă nevoie de mult noroc”

Andreea Damian

Kylie Jenner, cel mai bine plătită celebritate din 2020 și singura femeie din TOP 10. Câți bani a strâns mezina familiei Kardashian?

Andreea Damian

Scrie un comentariu