Home > Agenda > Prima misiune NASA efectuată în spațiu de o echipă alcătuită exclusiv din femei tocmai a fost anulată

Prima misiune NASA efectuată în spațiu de o echipă alcătuită exclusiv din femei tocmai a fost anulată

Le tot spunem fetițelor de când sunt încă mici că pot să ajungă orice vor ele în viață – inclusiv astronauți. Normal așa ar trebui să fie doar că, din păcate, uneori din motive tehnice, acest lucru încă le este imposibil.

Prima călătorie în spațiu a unei echipe care urma să fie alcătuită exclusiv din femei a fost anulată din cauza greutății prea mari a salopetelor pe care acestea ar fi trebuit să le poarte, potrivit NASA. Anne McClain și Christina Koch ar fi trebuit să instaleze baterii litiu-ion la Stația Spațială Internațională (ISS) viner, 29 martie. Dar NASA spune că va exista doar un singur costum cu o dimensiune potrivită pentru torsul superior al celor două, de dimensiuni medii, special realizat pentru misiune căci cele existente deja sunt realizate pentru un tors masculine și nu se potrivesc cu corpul celor două femei cosmonaut. Prin urmare, expediția a fost amânată cu o zi iar Koch va pleca sâmbătă în miciune dar cu colegul său de sex masculin Nick Hague, spune agenția spațială.

“Pentru că doar un costum de mărime medie poate fi gata pana vineri, 29 martie, Koch va fi cea care îl va purta”, a spus NASA într-o declarație. McClain, care s-a antrenat special luni de zile pentru misiune, și-a dat seama după o vizită de vară trecută că și pentru ea costumul de mărime medie s-ar potrivi cel mai bine. NASA are două astfel de costume de talie medie, denumite “cămașă”, la ISS, dar unul dintre ele nu este configurat corespunzător pentru o misiune în spațiu.

O configurare corespunzătoare ar fi durat doar câteva ore pentru a fi potrivit la timp pentru misiunea programată vineri. Totuși, NASA a decis că ar fi mai ușor și mai sigur să schimbe astronauții.

Christina Koch și noul său coleg de misiune – Nick Hague verificând costumele pentru misiunea din 30 martie

Brandi Dean, purtătoarea de cuvânt a Centrului Spațial Johnson din Houston a adăugat: “Noi facem tot posibilul pentru a anticipa dimensiunile costumelor speciale de care fiecare astronaut va avea nevoie, în  baza dimensiunilor articoleleor de îmbrăcăminte pe care le purtau la antrenament și, în unele cazuri, astronauții se antrenează în mai multe dimensiuni de costume”, a spus Dean. “Cu toate acestea, nevoile de dimensionare ale costumelor speciale ale indivizilor se pot schimba atunci când ei sunt pe orbită, ca răspuns la schimbările la care sunt supuse corpurile lor în microgravitate” – a adăugat ea.

Până în prezent, numai bărbați sau echipe mixte de sex masculin-feminin au efectuat o misiune în spațiu.

Articole asemanatoare
Astronautele Nasa sunt pregătite pentru prima ieșire a unei echipe exclusiv feminină
Noul Monopoly feminist oferă femeilor jucători mai mulți bani decât bărbaților
sarcinile
Aproape jumătate dintre bărbați cred că sarcinile casnice sunt împărțite egal. Femeile îi contrazic
NASA
Misiunea NASA de exploatare a lunii lui Jupiter, cu un pas mai aproape de lansare

Comenteaza acest articol

Prima misiune NASA efectuată în spațiu de o echipă alcătuită exclusiv din femei tocmai a fost anulată

by realitatea   2 min
0