Home > Agenda > Primul film interactiv din lume, in proiectie la Bucuresti si Cluj

Primul film interactiv din lume, in proiectie la Bucuresti si Cluj

Centrul Ceh Bucuresti aduce in Romania proiectul care a revolutionat relatia spectatorului cu filmul de pe ecran – Kinoautomat. *„Acest film este sold-out de patruzeci de ani. Ne bucuram ca putem sa-l aducem si in Romania, unde speram ca publicul va umple salile de cinema*”, spune Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh.

*Kinoautomat este primul film interactiv din lume*, conceput de catre Raduz Cincera pentru pavilionul cehoslovac la Expozitia Mondiala din ’67, din Montreal. In 9 momente ale filmului actiunea se opreste si un moderator roaga publicul sa aleaga cu ajutorul unor telecomenzi intre doua scene, apoi scena aleasa continua, conform voturilor audientei.

Proiectul a fost bine primit, ziarul The New Yorker scriind:* „Kinoautomat, din pavilionul cehoslovac, este garantat un hit al expozitiei mondiale, si cehii ar trebui să-i facă un monument lui Raduz Cincera, cel care l-a conceput”. *

Filmul, *Un om si casa sa* (Clovek a jeho dum), este o comedie neagra, creata de membri ai Noului Val cehoslovac de film, din anii ’60: Raduz Cincera, Pavel Juracek, Jan Rohac, Vladimír Svitacek și Miroslav Hornicek. Incepe cu o scena in care apartamentul lui Petr Novak este în flacari. Indiferent de deciziile care sunt luate, actiunea se termina intotdeauna cu incendierea apartamentului, facand din film – asa cum intetiona Cincera

– o satira a democratiei.

Kinoautomat s-a dovedit aproape profetic vorbind despre democratie, atunci cand, la un an dupa premiera, comunistii au ocupat Cehoslovacia, interzicand si filmul in scurt timp.

Patruzeci de ani mai tarziu, mecanismul perfect functional al proiectului realizat de Cincera este readus in salile de cinema. Dupa ce a fost prezentat publicului in Londra, Basel și Praga, Kinoautomat vine in Romania pentru doua proiectii: la cinematograful Victoria din Cluj si la Cinemateca Eforie in Bucuresti.

*7 martie 2013 / 20:00 / Cinema Victoria, Cluj

9 martie 2013 / 20:00 / Cinemateca Eforie, Bucuresti *

Filmul este dublat in limba engleza. Intrarea la proiectie este 5 lei.

Articole asemanatoare
filme
Ce filme ne așteaptă în anul 2019
9 vedete care au refuzat roluri foarte mari în filme de succes
Femeile decapitate ale Hollywoodului: despre femeile fără cap apărute pe posterele filmelor
filmele de acțiune
Femeile preferă filmele de acțiune cu personaje feminine dinamice

Comenteaza acest articol

Primul film interactiv din lume, in proiectie la Bucuresti si Cluj

by   1 min
0