Tabu
CULTURE

Primul premiu acordat unui regizor roman la Cannes

Filmul documentar TOTO SI SURORILE LUI / TOTO ET SES SOEURS, in regia lui Alexander Nanau (Lumea vazuta de Ion B.), a mai trecut astazi in palmares un premiu, in cadrul Festivalului International de Film de la Cannes: Prix France Culture Cinema 2016. Premiul este acordat anual de Radio France Culture celui mai bun film lansat in cinematografele franceze in ultimul an. Evenimentul a avut loc sambata, 14 mai, la Pavillion Unifrance din cadrul festivalului.

Primul-premiu-acordat-unui-regizor-roman-la-Cannes-1Alexander Nanau – preferatul viitorilor critici de film

Pentru premiul primit de Alexander Nanau, Prix France Culture Cinema des Etudiants 2016, zeci de studenti care studiaza pentru a deveni critici de film au ales documentarul Toto si surorile lui din cinci filme nominalizate. Celelalte patru productii intrate in selectie au fost: Janis Joplin, de Amy J. Berg, Une jeunesse allemande, regizat de Jean-Gabriel Periot, Je suis le people, de Anna Rousillon si Les Ogres, regizat de Lea Fehner.

Laureatii Alexander Nanau si Frederick Wiseman, cineastul american onorat cu Prix France Culture Cinema Consecration, vor fi intervievati impreuna in emisiunea Projection Privee, de la ora 15.00 la 16.00, la Radio France Culture, emisiune realizata de Michel Ciment in direct de la Palais des Festivals.

Primul-premiu-acordat-unui-regizor-roman-la-Cannes-2Despre Toto si surorile lui

In 2015, Toto si surorile lui a fost nominalizat la sectiunea Cel mai bun documentar din cadrul European Film Awards si a castigat Cinema Eye Honors’ Spotlight Award 2016, in Statele Unite ale Americii. Documentarul este produs de Strada Film si HBO Europe, in co-productie cu Alexander Nanau Production, si poate fi vizionat in Romania pe HBO si pe platforma HBO GO.

Intr-un an si jumatate, documentarul lui Alexander Nanau a fost onorat cu peste 30 premii de festivaluri precum Sarajevo Film Festival, Varsovia International Film Festival, Leipzig DOK, Zurich Film Festival, Camden International Film Festival, Munich Open City Docs Fest etc.

Toto si surorile lui a primit Premiul Gopo pentru Cel mai bun documentar anul trecut, si a fost nominalizat la TIFF pentru Cel mai bun film romanesc. Acesta va fi lansat pe DVD in Franta in data de 17 mai, distribuit de companiile Wide si JHR.
Filmul a avut premiera in septembrie 2014, la Festivalul de la San Sebastian.

Primul-premiu-acordat-unui-regizor-roman-la-Cannes-3Cine este Alexander Nanau

Alexander Nanau s-a nascut in Romania in 1979, a trait in Germania, din copilarie, si s-a intors in tara pentru a produce filmele Lumea vazuta de Ion B. si Toto si surorile lui. Este absolvent al Academiei de Film si Televiziune din Berlin. Acesta reprezinta Ministerul Culturii, incepand cu luna aprilie 2016, in Adunarea Generala a Actionarilor (A.G.A.) a Studioului Cinematografic SahiaFilm SA, institutie aflata sub autoritatea Ministerului Culturii din Romania. Din noua A.G.A. mai fac parte Boglarka Nagy si Anca Dragoi.

Totodata, cineastul a fost de curand desemnat sa faca parte din Juriul de film documentar din cadrul Festivalului International de Film de la Sarajevo.

In 2010, documentarul Lumea vazuta de Ion B., produs de HBO Romania si regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria Arts Programming, la cea de-a 38-a editie a Premiilor Emmy. De asemenea, Lumea vazuta de Ion B. a castigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar.

Cinematografia romaneasca la Cannes

Cinematografia romaneasca este reprezentata si anul acesta la Festivalul de film de la Cannes (11 – 22 mai), in cadrul Marche du Film. Standul romanesc este organizat de Centrul National al Cinematografiei impreuna cu Ministerul Culturii si are ca scop principal promovarea cinematografiei romanesti pe plan international.

Standul va furniza informatii la zi despre industria romaneasca de film si va pune in legatura cineasti romani cu industria internationala de cinema, cu institutii straine, organizatii, sau companii de productie si de distributie.

Romania va fi totodata promovata ca un partener ce poate furniza servicii de productie prin intermediul studiourilor cinematografice si al echipelor de productie din tara.

ARTICOLE SIMILARE

Europa ar putea alimenta cu energie electrică toată planeta, numai de la eoliene instalate pe uscat

Andreea Damian

Grace Jones lansează cu grație “Hurricane”

realitatea

AVON Inspiration Challenge

Vedete nascute pe 16 septembrie!

realitatea

Comeback Whitney Houston: un album ca o rugaciune

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

Scrie un comentariu