Tabu
Image default
HEALTHSlider

Puiul de somn în timpul zilei aduce beneficii uriașe inimii

O veste bună pentru amatorii de somn. Un studiu arată că persoanele care trag un pui de somn ziua – o dată sau de două ori pe săptămână – ar putea avea un risc redus de infarct sau accident vascular cerebral (AVC).

Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Lausanne, Elveția, au studiat asocierea dintre frecvența și durata unui pui de somn și riscul de complicații ale bolilor cardiovasculare fatale și non-fatale.

Urmărind 3.462 de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 75 de ani timp de aproape cinci ani, oamenii de știință elvețieni au descoperit că cei care au tras un pui de somn ocazional – o dată sau de două ori pe săptămână, între cinci minute până la o oră – au avut 48% mai puține șanse să sufere de un atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă decât cei care nu au dormit deloc.

58% dintre persoanele studiate nu dormiseră deloc în timpul zilei, circa unu din cinci (19%) au spus că au tras un pui de somn în timpul zilei o dată sau de două ori pe săptămână, iar circa unu din 10 (12%) dormiseră în timpul zilei în trei până la cinci zile. Aproximativ 11% dintre respondenţi dormiseră în timpul zilei de şase până la şapte ori pe săptămână.

În perioada de monitorizare de cinci ani au fost consemnate în rândul participanţilor 155 de evenimente cardiovasculare, precum infarct şi accident vascular cerebral.

Studiul de observație, care a fost publicat în Heart, revista British Cardiovascular Society, a descoperit că nicio asociere nu a apărut pentru o frecvență mai mare sau pentru o durată mai mare.

„Subiecţii care dormeau în timpul zilei o dată sau de două ori pe săptămână au avut un risc mai mic de evenimente asociate bolilor cardiovasculare, în timp ce nu a fost identificată nicio asociere în funcţie de o frecvenţă mai mare a somnului sau de durată”, a declarat doctor Nadine Häusler din cadrul Spitalului Universitar din Lausanne.

Mulţi dintre noi ar putea să dorească să tragă câte un pui de somn de 40 de minute, însă este nevoie de mai multe dovezi înainte de a putea spune că somnul regulat în timpul zilei ajută la reducerea riscului de infarct sau accident vascular cerebral”, a precizat Vanessa Smith de la British Heart Foundation.

Naveed Sattar, profesor de Medicină Metabolică la Universitatea din Glasgow, este de părere că cei care trag un pui de somn o dată sau de două ori pe săptămână au un stil de viață sănătos sau organizat, dar că cei care dorm zilnic la prânz sunt probabil mai bolnavi.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

De ce sa alegem un antrenament de tipul High Intensity Interval Training (H.I.I.T.)?

realitatea

Primul concurent eliminat de la „Sunt celebru, scoate-mă de aici”. Ce sumă ar fi primit pentru o săptămână în competiţie

Andreea Damian

De ce ne e foame (și ne îngrășăm puțin) în sezonul rece – nu e o legendă!

realitatea

Craig Mazin, creatorul miniseriei Cernobîl, mai dă o șansă seriei Piraţii din Caraibe, dar fără Johnny Depp

Andreea Damian

Avem tradiție în șah dar ne batem joc de șahiști – campioana Irina Bulmaga refuză să mai joace

Dora Constantinovici

Ce probleme de sănătate are Gina Pistol, gravidă în luna a opta. Are dureri insuportabile: „Simt că înnebunesc”

Andreea Damian

2 comentarii

Puiul de somn în timpul zilei aduce beneficii uriașe inimii - Stiri eZZ 12 September 2019 at 22:58

[…] Puiul de somn şi beneficiile sale aduse inimii, pe TABU.RO […]

Răspunde
Puiul de somn în timpul zilei aduce beneficii uriașe inimii - Cluj AM 16 September 2019 at 6:02

[…] În perioada de monitorizare de cinci ani au fost consemnate în rândul participanţilor 155 de eve… […]

Răspunde

Scrie un comentariu