Tabu
Image default
HEALTH Slider

Puiul de somn în timpul zilei aduce beneficii uriașe inimii

O veste bună pentru amatorii de somn. Un studiu arată că persoanele care trag un pui de somn ziua – o dată sau de două ori pe săptămână – ar putea avea un risc redus de infarct sau accident vascular cerebral (AVC).

Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Lausanne, Elveția, au studiat asocierea dintre frecvența și durata unui pui de somn și riscul de complicații ale bolilor cardiovasculare fatale și non-fatale.

Urmărind 3.462 de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 75 de ani timp de aproape cinci ani, oamenii de știință elvețieni au descoperit că cei care au tras un pui de somn ocazional – o dată sau de două ori pe săptămână, între cinci minute până la o oră – au avut 48% mai puține șanse să sufere de un atac de cord, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă decât cei care nu au dormit deloc.

58% dintre persoanele studiate nu dormiseră deloc în timpul zilei, circa unu din cinci (19%) au spus că au tras un pui de somn în timpul zilei o dată sau de două ori pe săptămână, iar circa unu din 10 (12%) dormiseră în timpul zilei în trei până la cinci zile. Aproximativ 11% dintre respondenţi dormiseră în timpul zilei de şase până la şapte ori pe săptămână.

În perioada de monitorizare de cinci ani au fost consemnate în rândul participanţilor 155 de evenimente cardiovasculare, precum infarct şi accident vascular cerebral.

Studiul de observație, care a fost publicat în Heart, revista British Cardiovascular Society, a descoperit că nicio asociere nu a apărut pentru o frecvență mai mare sau pentru o durată mai mare.

„Subiecţii care dormeau în timpul zilei o dată sau de două ori pe săptămână au avut un risc mai mic de evenimente asociate bolilor cardiovasculare, în timp ce nu a fost identificată nicio asociere în funcţie de o frecvenţă mai mare a somnului sau de durată”, a declarat doctor Nadine Häusler din cadrul Spitalului Universitar din Lausanne.

Mulţi dintre noi ar putea să dorească să tragă câte un pui de somn de 40 de minute, însă este nevoie de mai multe dovezi înainte de a putea spune că somnul regulat în timpul zilei ajută la reducerea riscului de infarct sau accident vascular cerebral”, a precizat Vanessa Smith de la British Heart Foundation.

Naveed Sattar, profesor de Medicină Metabolică la Universitatea din Glasgow, este de părere că cei care trag un pui de somn o dată sau de două ori pe săptămână au un stil de viață sănătos sau organizat, dar că cei care dorm zilnic la prânz sunt probabil mai bolnavi.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Evanescence va concerta la Bucureşti

Andreea Damian

Trei elemente esențiale pentru iarna 2021, propuse de Regina Letizia a Spaniei

Andreea Damian

TikTok cenzurează videoclipurile care nu sunt pe placul Beijingului

realitatea

Bijuteriile pentru buze, începutul unui trend făcut să dureze?

Andreea Damian

Anunțul făcut de Anca Țurcașiu la un an de la divorț

Andreea Damian

Femeile zodiacului pe care toți bărbații le doresc

Andreea Damian

2 comentarii

Puiul de somn în timpul zilei aduce beneficii uriașe inimii - Stiri eZZ 12 September 2019 at 22:58

[…] Puiul de somn şi beneficiile sale aduse inimii, pe TABU.RO […]

Răspunde
Puiul de somn în timpul zilei aduce beneficii uriașe inimii - Cluj AM 16 September 2019 at 6:02

[…] În perioada de monitorizare de cinci ani au fost consemnate în rândul participanţilor 155 de eve… […]

Răspunde

Scrie un comentariu