Home > Agenda > Pulbere de stele – Basmul de care aveam nevoie

Pulbere de stele – Basmul de care aveam nevoie

Pe vremuri, basmele nu erau spuse copiilor, ci mai curând tinerilor, de către bătrânele satelor, în chip de lecții de viață. Asta explică subtextele puternic sexuale ale majorității poveștilor, chiar și ale celor care nu au prinți și prințese în prim-plan. Dacă astăzi nu mai există basme populare de cules, există scriitori care, pornind de la structurile și convențiile acestora, dau naștere unor povești complexe, fermecătoare și fantastice.

Neil Gaiman, autorul romanului grafic care stă la baza filmului, a fost tradus deja în România. Romanele apărute la noi sunt însă din familia celor pline de aventuri războinice, în timp ce „Stardust“ e dintr-o categorie mai curând fermecătoare și cât se poate de fantastică.

Filmul are o distribuție de zile mari, cu Michelle Pfeiffer în rolul vrăjitoarei rele – știți bancul! – alături de Robert de Niro în chip de căpitan de pirați, numit în mod inspirat Shakespeare, Peter O’Toole în rolul regelui și Claire Danes strălucitoare și vaporoasă în chip de Yvaine, steaua căzătoare. Premiza e simplă: un băiat îi promite fetei pe care o iubește că îi va aduce o stea căzătoare, dar steaua a ajuns într-un tărâm fantastic și s-a transformat într-o tânără femeie. Pute­rile conferite de ea le râvnesc mai mulți, printre ei prinți și vrăjitoare, așa că tânărul se transformă cu­rând în salvatorul ei. Eu spun că e ceea ce trebuie să fie un film fantastic: fermecător, surprinzător, înduioșător, plin de acțiune, vitejie și umor. De mult n-am mai fost atât de convinsă când am recomandat un film!Loading...

Comenteaza acest articol

Pulbere de stele – Basmul de care aveam nevoie

by admin   1 min
0