Tabu
Image default
CULTUREHEALTHSlider

Râuri contaminate cu o cantitate mare de antibiotice

Niveluri ridicate de antibiotic au fost descoperite în două treimi din râurile din întreaga lume, potrivit celui mai mare studiu global asupra acestui subiect.

Concentrațiile de antibiotice în unele râuri depașesc nivelurile sigure de 300 de ori, a constatat o echipă de cercetători condusă de experți de la Universitatea din York. Tamisa (n.r. râul care traversează Londra) a fost contaminată cu cinci antibiotice, inclusiv ciprofloxacină, utilizate pentru tratarea infecțiilor cutanate și ale tractului urinar.

Cercetătorii au analizat 14 antibiotice frecvent utilizate în râurile care curg prin 72 de țări și au gost găsite antibiotice în două treimi din eșantion. Oamenii de știință se tem că antibioticele din râuri determină rezistența bacteriilor, făcându-le ineficiente pentru uz uman. Creșterea numărului de bacterii rezistente la antibiotice este o situație globală de urgență care ar putea distruge 10 milioane de persoane până în 2050, estimează ONU.

„Multe dintre genele de rezistență pe care le vedem în agenții patogeni umani au provenit din bacterii de mediu”, a declarat pentru The Guardian prof. William Gaze, ecolog microbian la Universitatea din Exeter, care studiază rezistența antimicrobiană, dar nu a fost implicat în studiu.

Medicamentele ajung în râuri prin deșeuri umane și animale, precum și prin scurgerile de la stațiile de tratare a apelor reziduale și de la fabricarea de medicamente. Cel mai frecvent antibiotic găsit în râuri a fost un antibiotic care tratează infecția tractului urinar – trimetoprim, care a fost prezent în 307 din 711 de locuri testate.

Cercetătorii au descoperit că Bangladesh, Kenya, Ghana, Pakistan și Nigeria aveau cele mai contaminate râuri. Echipa de cercetare a spus că limitele sigure au fost cel mai frecvent depășite în Asia și Africa. Cu toate acestea, râurile din Europa, America de Nord și America de Sud au avut, de asemenea, niveluri ridicate de antibiotic, ceea ce înseamnă că ne confruntăm cu o  „problemă globală”.

ARTICOLE SIMILARE

Alertă medicală! Sindrom inflamator grav depistat la copiii cu coronavirus

Andreea Damian

Depeche Mode – o noua data in discutie pentru iulie sau septembrie

realitatea

Înmormântarea prințului Philip. Regina încalcă protocolul pentru a-l salva pe Harry

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

Sentimentul Koop

realitatea

Take That, ultimul turneu

realitatea

1 comentariu

Scrie un comentariu