Tabu
CULTURELIFESTYLESlider

RECORD: cumpărăm un milion de sticle de plastic pe minut – 91% din ele nu sunt reciclate

Plasticul, în deceniile recente, a devenit o condiție de confort și un stil de viață modern. Creșterea consumului de sticle de plastic a însoțit cererea pentru apa îmbuteliată care s-a impus însă cu niște costuri enorme pe termen lung.

Câteva rapoarte recente indică situația globală gravă asociată cu utilizarea în lume a materialelor plastice. Două statistici sunt în mod special alarmante. Una, că la nivel global oamenii cumpără un milion de sticle de plastic pe minut. A doua, 91% din plastic nu este reciclat. În plus, se estimează că în 2020 vor fi vândute peste jumătate de trilion de sticle de plastic.

Sticlele de plastic sunt fabricate în mod obișnuit din polietilen tereftalat (PET), care se descompune în mod natural după 400 de ani. Pentru intervalele geologice, să spunem că 400 de ani nu sunt semnificativi și că putem aștepta (ca specie) până când sticlele se vor descompune în mod natural. Cu toate acestea, există două probleme semnificative în acest sens. Nu există semne de scădere a utilizării plasticului, astfel perioada de descompunere a plasticului va fi resetată în mod constant. În al doilea rând, și mai important, trebuie să înțelegem că această creștere a deșeurilor de plastic la nivel global va avea un impact asupra altor sisteme și asupra funcțiilor lor.

Cele mai multe dintre materialele plastice, inclusiv sticlele, ajung fie în ocean, fie într-un depozit de deșeuri. Să analizăm impactul potențial al stocării cantităților mari de deșeuri din plastic în ambele locații.

Plasticul în Ocean

Se estimează că până în 2050 oceanul va conține mai mult plastic decât pește. Plasticul care se găsește în mod inevitabil în oceane va prezenta un risc de ingestie pentru păsările marine, pești, mamifere marine etc. Nu este neobișnuit să vezi că specii din viața marină sunt găsite moarte, cu cantități semnificative de plastic în stomac.

Studiile recente indică creșterea cantităților de plastic din fructele de mare sau carnea de pește pe care le consumăm în mod regulat. Un studiu recent realizat de Universitatea din Gent din Belgia, de exemplu, a constatat că oamenii care mănâncă în mod regulat fructe de mare ingeră până la 11 000 de bucăți mici de plastic în fiecare an. Un alt studiu efectuat de Universitatea Plymouth a constatat că o treime din tot peștele prins în Marea Britanie conține mici bucăți de plastic.

Plastic în depozitele de deșeuri

Depozitele de deșeuri reprezintă un alt loc important în care ajung sticlele din plastic utilizate la nivel global și prezintă un set complet diferit de probleme. Din fericire, cel puțin în depozitele de deșeuri plasticul este staționar și accesibil. Pe baza previziunilor actuale, se estimează că până în 2050, 12 miliarde de tone de plastic vor ajunge în depozitele de deșeuri. În ceea ce privește partea pozitivă, suntem capabili să gestionăm în mod mai direct depozitele de deșeuri în comparație cu plasticul care ajunge în oceane. Există numeroase reglementări, deși variază foarte mult de la o țară la alta, în ceea ce privește regulile de protecție a mediului impuse unui depozit de deșeuri.

Un lucru este clar, cererea din ce în ce mai mare de plastic este puțin probabil să fie finalizată în curând. La nivel global, va trebui să gestionăm riscul din ce în ce mai mare al plasticului în mediul nostru și consecințele nocive ale acestuia. Ca orice provocare globală, cum ar fi schimbările climatice, probabilitatea de cooperare globală este, în cel mai bun caz, dificilă. Una dintre multele provocări enorme, dificile și globale cu care ne vom confrunta în deceniile următoare.

ARTICOLE SIMILARE

Zoe Kravitz a pozat nud pentru Rolling Stone la fel ca mama sa, Lisa Bonet

Andreea Damian

BirthStrikers: totul despre femeile care refuză să aibă copii dacă nu stopăm schimbările climatice

realitatea

Ce cadou sa ii oferi unui pasionat de calatorii?

realitatea

COPIL regasit dupa 18 ani!

“Ciobanul” Nicusor face praf PRO TV-ul!

Stări

realitatea

Scrie un comentariu