Home > Lifestyle > Recunoaștem un cuplu fericit

Recunoaștem un cuplu fericit

Îmi doresc ca într-o zi să mă sune una dintre prietenele mele și să nu începem o discuție obișnuită despre nemulțumiri. Să nu mai începem cu „eu nu mai suport să văd mașini parcate pe trotuar, eu nu am chef să mă duc la birou, eu m-am săturat să traduc, eu am ajuns să urăsc să trimit e-mail-uri, eu m-am săturat de relația în care sunt, da, și eu“. Aș vrea să sune telefonul și să aud „te-am sunat să-ți spun că sunt fericită și că tocmai mi-am dat seama de asta“. Dar of, asta nu se întâmplă niciodată. Avem o tendință naturală de ne lăsa prost-dispuși de probleme și nemulțumiri. Suntem în stare să fim fericiți, nemaipomenit de fericiți, dar să nu apucăm să ne dăm seama de asta pentru că friptura s-a ars, ceaiul s-a vărsat pe covorul greige sau, și mai grav, fix pe șosetele lui lăsate pentru a mia oară într-un loc nepotrivit.
Iar când vine vorba de relații, oamenii sunt incredibili. De cele mai multe ori realizează că au fost fericiți de-abia după ce se despart, după ce se înșală, după ce unul rămâne cu CD-urile și celălalt cu câinele, după ce-și spun cu voce tare lucruri pe care nici nu bănuiau că le gândesc. și realizează că întotdeauna le-a păsat mai mult de lucrurile rele decât de cele bune. Hmm. Asta nu este bine. Ar trebui ca o dată la câteva luni să evaluăm procentul de fericire al cuplului nostru. Dacă nu este satisfăcător, ar fi bine să nu mai continuăm relația. Iar dacă este, ar trebui să ne cumpărăm unul altuia cadouri, să sărbătorim cu câțiva prieteni și să nu ne mai cramponăm atâta pentru o biată cană de ceai care a pătat covorul. Așa că, dacă îndepliniți măcar patru din condițiile de mai jos, pregăti­-ți-vă de o mică petrecere dată în cinstea fericirii.

NU VĂ SPERIE IDEEA CĂ VEțI IEșI LA PENSIE. O SĂ DORMIțI ÎN SFÂRșIT CÂT VREțI șI NU VEțI MAI FI DESPĂRțIțI DE SERVICIU, șEDINțE șI TEAM-BUILDING-URI.

Veți trăi o lungă vacanță de vară fără teme, veți lua micul-dejun la ora 14 și nu va trebui să sunați pe nimeni pentru a cere voie să lipsiți o zi pe motiv de gripă atunci când vreți să mâncați înghețată și să revedeți „Pe aripile vântului“ împreună, în pijama. Nu vă sperie deloc ideea că veți petrece mult timp împreună, ba din contră, de-abia așteptați. Cui îi mai pasă de riduri? Plus că vi se pare foarte improbabil să vă despărțiți înainte de a ieși la pensie…

CÂND INTRAțI ÎNTR-UN MAGAZIN, VEDEțI PRIMA OARĂ ROLELE PE CARE CELĂLALT șI LE DOREșTE. DE-ABIA DUPĂ ACEEA SĂRIțI PESTE COSTUMUL DE SCHI PENTRU CARE AțI VENIT.

Indiferența față de dorințele celuilalt și dorința diminuată de a-i face cadouri și surprize este un semn clar că nu sunteți într-un cuplu care să lase urme de fericire când merge pe stradă. Este un cerc vicios: tu uiți de ziua lui, el uită că aniversați doi ani de la primul schimb de sms-uri, tu îți iei o pereche de mănuși și uiți că el are nevoie de un fular pentru că pe cel pe care i l-ai luat anul trecut l-a uitat într-un taxi, și tot așa. Nu ar trebui să uitați că gesturile frumoase nasc alte gesturi frumoase și că o maimuțică de pluș cumpărată de la chioșcul din metrou poate face cuiva ziua mai frumoasă. Cuplurile fericite nu fac economie de atenție.

RÂDEțI LA GLUMELE CELUILALT. CHIAR DACĂ SPUNE A OPTA OARĂ BANCUL CU IEPURAșUL CARE SE DUCE ACASĂ LA LUP SĂ-I CEARĂ O TIGAIE.

Cuplurile care își pierd simțul umorului sunt condamnate la zile lungi, nesfârșite de plictiseală, de emisiuni de cultură generală la televizor și de conversații enervante. Dacă râdeți la glumele celuilalt, dacă încă vă mai amuzați de ce față are când dă cu aspiratorul și cum îi stă părul când se trezește înseamnă că puteți trece peste multe probleme împreună. Reproșurile și scandalurile pălesc în fața unor hohote de râs și fug speriate cu coada între picioare. Cunosc doi soți de 73 și 77 de ani care râd zilnic, de vreo 40 de ani încoace, de o glumă pe care o face el înainte de a se așeza la masă. Sunteți curioși care este gluma? Ei bine, nu este spectaculoasă. O întreabă pe ea dacă azi i-au ieșit răbdările prăjite mai bune decât ieri. Dar important este că râd.

șTIțI SĂ FACEțI SUPĂ DE BROCCOLI PENTRU SIMPLUL MOTIV CĂ CELĂLALT ADORĂ SĂ MĂNÂNCE BROCCOLI.

Broccoli-ul, săracul, a strâns un capital important de antipatie. Mai ales din partea bărbaților care îl consideră o mare pierdere de timp, o legumă inutilă atunci când este fiert, o rudă prăpădită a gustoasei conopide care înoată în brânză grasă și smântână la cuptor. Dar este atât de frumos să treci peste antipatii perso­nale pentru a-i face celuilalt o plăcere! Credeți-mă, nici broccoli-ul și nici cartea de bucate nu vă mușcă de mâini. Oricum, dacă ați învățat să faceți ceva numai pentru a-i face celuilalt o plăcere, sunteți pe drumul cel bun.
Vă certați groaznic, dar nu apare cuvântul „despărțire“.
Există un mit care spune că oamenii care se ceartă nu pot fi fericiți sau, și mai grav, că nu sunt sortiți să fie împreună. Normal că oamenii se ceartă, că au conflicte, că se fac unul pe celălalt să plângă, că țipă și că ridică tonul. Ei, și? Dacă aveți certuri răsunătoare, nimic nu vă împiedică să vă împăcați după aceea. Poate doar cuvintele grele care s-au zis în timp ce urlați, dar de cele mai multe ori sunt ridicole când le scoateți din context. Este adevărat că atunci când se pomenește cuvântul „despărțire“ este destul de greu să te amuzi după aceea. Așa că nu vă grăbiți cu concluziile defi­nitive în timp ce spargeți farfurii pe jos.
Vorbiți unul despre celălalt cu un strop de admirație, unul de respect și unul de drag. Trebuie să aveți o părere bună unul despre celălalt, chiar dacă nu vă faceți declarații zi de zi și nu vă trimiteți mesaje pline de complimente. Dar atunci când povestiți despre năzbâtiile, realizările, gafele, promovările sau rețeta nouă de supă pe care celălalt tocmai o pune în practică bombănind, în bucătărie, ar fi drăguț să aveți o strălucire de simpatie în ochi. Am remarcat că așa arată ochii oamenilor îndrăgostiți, chiar dacă în momentul acela povestesc despre cât de incompetent este celălalt la capitolul supe.
și eu aș mai propune o condiție: să nu vă enerveze celălalt atunci când este răcit și nu are batistă. Este una dintre cele mai sigure semne că puteți fi fericiți. Sau că sunteți deja.

DEFINIțII INCOERENTE șI FERMECĂTOARE ALE FERICIRII

În relații, eu cred că fericirea apare în situații banale. Dacă nu ești atent, s-ar putea să nici nu o observi. De exemplu, eu cu prietena mea am trăit un astfel de moment când vopseam ferestrele de la bucătărie. Poate a fost datorită soarelui de afară, a glumelor pe care le făceam amândoi sau pentru că ea arăta foarte drăguț cu pensula în mână și o cască de înot pe cap. Nu știu cum să vă explic, eu nu sunt filozof. Era unul dintre acele momente când te simți îndrăgostit și viața pare frumoasă, simplă și nepro­blematică. La un moment dat, mi-a căzut privirea pe un ziar (când vopsești sunt multe în jurul tău) unde am văzut o poză cu un cuplu monden, probabil Kate Moss și Pete Doherty, aflați la a-nu-știu-câta despărțire. Un cuplu cu pro­bleme, cum se zice. M-am uitat la poză și m-am gândit: „Ia uite, poate ar trebui să încerce și ei chestia asta cu vopsitul ferestrelor“. (M.L.)
De curând mi-am dat seama cât sunt de fericită când stau pe canapea și citesc o revistă în timp ce prietenul meu face duș și are multă spumă pe nas și pe ochi. Nu prea îmi dau seama ce înseamnă asta. Mie îmi sună ca și cum fericirea în cuplu ar veni atunci când partenerul se spală. Dar probabil că e mai complicat decât atât. (O.R.)

Eu și prietenul meu asemănăm fericirea cu o zi petrecută sub o plapumă imensă sub care ne luminăm cu o lanternă mică. Lanterna este simbolul fericirii noastre. Ar putea să fie și logoul cuplului nostru. Cel mai amuzant este că nu am folosit niciodată o lanternă ca să ne vedem unul pe celălalt sub plapumă, iar prima dată când ne-am întâlnit cu o lanternă nu am reacționat în niciun fel. (I.C.)
Pot să vă povestesc cea mai frumoasă zi pe care am trăit-o cu fostul meu prieten. S-a întâmplat pe data de 8 august, țin minte perfect! Ne-am întâlnit după serviciu să facem cumpărături, apoi am ieșit cu câinele în parc, ne-am întors acasă, am mâncat, după care el s-a uitat la televizor și eu am citit reviste. La un moment dat, am realizat brusc: „Hopa. Astăzi nu ne-am certat deloc“. A fost printre cele mai fericite zile din viața mea. (M.P.)Loading...

1 Response

  1. Gabriela

    adorabil comentariul tau…dar ce poate face o fata cand prietenul ei,desi demonstrandu-i c-o iubeste foarte tare,s-a schimbat in rau(devine morocanos,suparacios,plictisit de tot,etc.)?

Comenteaza acest articol

Recunoaștem un cuplu fericit

by redactia   6 min
1