Tabu
CULTURE Slider

Relatia de cuplu – Studiu privind satisfactia

In data de 17 noiembrie 2015, John Gray, celebrul autor al bestseller-ului Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus, vine in Romania. Folosind codul “tabu” la cumpararea biletelor pana pe 30 septembrie, puteti beneficia de  o reducere de 60 de euro.

Data fiind lipsa datelor privind modul cum se raporteaza populatia Romaniei la relatia de cuplu, in perioada 1.07.2015 – 1.09.2015, Extreme Training a derulat probabil cea mai ampla cercetare privind satisfactia relatiei de cuplu,  atat in mediul online, cat si prin intervievari directe.

Dupa cum veti observa mai jos, esantionul folosit a fost unul foarte relevant, imparțit pe barbati-femei, nivel al veniturilor, varsta, numar copii, provenienta, situatia in relatie etc.

Chiar daca evenimentul cu John Gray abordeaza in mod deschis comunicarea cu sexul opus, la locul de munca, in negociere, in leadership sau acasa, datele obtinute prin aceasta cercetare aduc in atentie subiecte oarecum tabu: sexualitate, nevoi nesatisfacute, timp liber sau  nivelul de satisfactie.

Mai jos aveti primele rezultate, urmand ca in urmatoarele doua saptamani sa fie oferita publicului larg si specialistilor si alte date rezultate in urma acestui studiu.

Ce rezultate regasiti mai jos?

  • Care este gradul de satisfactie general in relatia de cuplu?
  • Ce diferente se inregistrează intre barbati si femei la nivel de satisfactie?
  • Cat timp petrec impreuna cuplurile?
  • Care sunt nevoile nesatisfacute sau satisfacute insuficient in relatia de cuplu?

Gradul de satisfactie general in relatia de cuplu

Urmare a acestei cercetari rezulta ca romanii nu sunt nesatisfacuti, la modul general, in relatia de cuplu.

Un total de 62% dintre respondenti se declara foarte satisfacuti si satisfacuti de calitatea generala a relatiei de cuplu. Totusi, 18% se arata ca fiind usor nesatisfacuti si foarte nesatisfacuti in relatia de cuplu, iar alti 18% declara ”potrivit”. Se poate concluziona ca marea majoritate a romanilor sunt satisfacuti de calitatea relatiei de cuplu.

john1

 

Apare, totusi, o nunata interesanta cand analizam separat raspunsurile barbatilor si ale femeilor.

De exemplu, dupa cum se poate observa mai jos, procentul barbatilor care se declara foarte satisfacuti si satisfacuti intruneste 67%, doar 31% sunt potrivit, usor sau foarte nesatisfacuti.

john2

 

Cand analizam, insa, raspunsurile femeilor vom constanta ca 57% dintre ele se declara satisfacute si foarte satisfacute de relatia de cuplu, spre deosebire de 67 de procente intrunite la barbati.

john3

 

Mai jos observati, defalcat, aceste diferente. Cand ne uitam la gradul de satisfactie (pozitiv), vom observa ca barbatii sunt mai satisfacuti. In ceea ce priveste starea neutra (potrivit), vedem o diferenta de doua procente. La fel si in situatia foarte nesatisfacut, diferenta cea mai mare inregistrandu-se la raspunsul usor nesatisfacut unde vedem o diferenta de 6 procente.studiu1

 

În ansamblu, observam ca nici barbatii, nici femeile, nu se declara, in marea lor majoritate, nesatisfacuti in relatie. Barbatii care au raspuns usor nesatisfacut si foarte nesatisfacut insumeaza un procent de 14% , spre deosebire de femei care inregistreaza un procent de 22%.

Acest fenomen ar putea fi explicat prin prisma modului in care femeile apreciaza calitatea relatiei de cuplu. Daca barbatii nu solicita, de obicei, sa fie intelesi si ascultati, femeile au aceasta nevoie mult mai pregnanta.

Timpul petrecut impreuna in relatia de cuplu

Dupa cum observati, in graficul de mai jos aproape jumatate dintre romani petrec intre 2 si 4 ore pe zi cu partenerul de viata (45%). Intrebarea pusa a fost una specifica, referind-se nu doar la timpul petrecut impreuna, ci la activitatile in comun:

Cate ore pe zi (exceptand zilele libere) va petreceti impreuna (activitati comune)?

Totusi, un sfert dintre romani (26%) petrec o ora sau chiar mai putin timp impreuna. Si procentul celor care se afla in alta situatie este destul de mare (11%). In aceast caz au fost mentionate relatiile la distanta, faptul ca sunt in deplasare tot timpul saptamanii, ca lucreaza in alta tara etc. In general, repondentii la alta situatie au legat timpul petrecut impreuna de constrangerile jobului. Dintre raspunsurile primite mentionam: petrecem doua luni pe an, lucrez in alta tara, toata saptamana lucrez in alt oras si ne vedem doar in weekend, patru zile pe luna etc.

studiu2

 

 

Nevoi nesatisfacute sau satisfacute insuficient in relatia de cuplu

Aceasta intrebare a relevat probabil cele mai interesante date. A fost intrebare cu raspuns multiplu la care respondentii  au ales in medie 3,8 raspunsuri. 13% dintre respondenti au ales o singura varianta: nu am nicio nevoie nesatisfacuta sau satisfacuta insuficient. Acest lucru ne arata ca 87% dintre respondenti au cel putin o nevoie nesatisfacuta sau satisfacuta insuficient.

Detasat, timpul petrecut impreuna reprezinta principala nevoie nesatisfacuta sau satisfacuta insuficient. Am putea spune ca aproape jumatate dintre romani (44%) nu-si petrec timpul impreuna atat cat si-ar dori.

Locul doi este interesant, 27% dintre respondenti au metionat ca nu sunt apreciati sau sunt apreciati insuficient. Acest procent, destul de mare, ar putea fi explicat din punct de vedere cultural. Acest lucru este confirmat si de experienta, in mediul business, a Extreme Training, care se intalneste foarte des cu angajati demotivati din simplul motiv ca munca nu le este apreciata. Se pare ca se intampla acest lucru si in viata de cuplu.

Mai departe se pare ca romanii simt nevoie de ceva mai multa aventura in viata lor (24%), urmat de afectiune (21%), bani (21%), siguranta (20%), nou (19%), sex (19%), respect 18%, incredere 17%, placere 17%, conectare 17%, cunoastere 16%, protectie 14%, importanta 14%,  invatare 12%, libertate 11%, autocunoastere 10% si control 7%.studiu3

Au fost aplicate un numar de 1369 de chestionare, marja de eroare calculata fiind de 2,6% .

 

ARTICOLE SIMILARE

Meghan Markle va lansa o colecție de haine pentru birou

Andreea Damian

Karl Lagerfeld – designerul care a revoluționat moda, numit regele – a murit

realitatea

Beyonce și Jay-Z și-au reînnoit jurămintele de nuntă și au postat pe Twitter o imagine cu gemenii

Andreea Damian

Arnold Schwarzenegger și Cindy Crawford, împreună!

Andreea Damian

Cum arăta Meghan Markle când era asistentă de televiziune

Andreea Damian

Incredibil! Cine o va mosteni pe Stela Popescu / FOTO!

Scrie un comentariu