Home > Agenda > stiri > Religia și viața gay

Religia și viața gay

Creștinism. Majoritatea denominațiilor religioase urmează modelul ‘păcatul, nu păcătosul’, pe care îl extind și asupra clerului. Atitudini vizibil negative față de persoane gay se remarcă în rândul mormonilor și al martorilor lui Iehova, dar majoritatea religiilor creștine recomandă castitatea persoanelor care sunt atrase de indivizi de același sex. La polul opus, bisericile anglicane, baptiste și episcopale din majoritatea țărilor care adoptă activ drepturi gay acceptă binecuvântarea cuplurilor de același sex, căsătoria religioasă sau investirea oficianților religioși gay.

 

Iudaism. În iudaismul ortodox, actele sexuale gay sunt considerate păcat, părere sprijinită și de iudaismul conservator. Cu toate acestea, pe principiul ‘păcatul, nu păcătosul’, iudaismul conservator sprijină viața religioasă a persoanelor gay. Iudaismul reformat, care a luat întotdeauna o poziție istoricistă, pune relațiile gay pe același plan cu relațiile straight, considerând că interdicțiile biblice erau condiționate istoric de modelul negativ oferit de culturile fertilității și prostituția religioasă din Canaan și Egipt.

 

Islamul prezintă cele mai diferite cazuri de acceptare în funcție de legile statelor musulmane. O atitudine ostilă în care pedeapsa capitală este rezervată persoanelor gay este deseori menționată în Iran, Arabia Saudită, Mauritania sau Niger. O atitudine pașnică este observată de cele mai multe ori în Turcia, Albania sau Indonezia, unde majoritatea religioasă musulmană trăiește sub legi statale în care homosexualitatea nu este interzisă prin lege, deși numărul de cazuri de răzbunare este alarmant. Majoritatea țărilor musulmane sunt pichetate de organizațiile pentru drepturile omului datorită reglementării defectuoase a drepturilor gay în cadrul comunităților religioase.

 

Baha’i consideră că numai sexul hetero din cadrul unei căsătorii este licit, dar nu neagă drepturile persoanelor gay, părere aprobată și în jainism. Religia sikh consideră relațiile și persoanele gay păcătoase, iar budismul și taoismul promovează castitatea și alinierea yin-yang, fără să interzică relațiile homosexuale în mod specific. Hinduismul conține multe narațiuni care includ sexualitate gay motivată spiritual, dar nu sprijină în mod special vizibilitatea stilurilor de viață gay sau integrarea acestora.


Comenteaza acest articol

Religia și viața gay

by realitatea   1 min
0