Tabu
Image default
PEOPLE Slider

Replici tăioase între Olivia Steer și Mircea Cărtărescu

Olivia Steer, cunoscută pentru poziţia sa antivaccinare, îl ceartă pe Mircea Cărtărescu pentru faptul că ar fi făcut o greşeală gramaticală.

„Marele profesor, filolog și scriitor nominalizat la Premiile Nobel, Mircea Cărtărescu, nu știe că dativul – feminin- singular pentru «dragă» e «dragei» și folosește, în schimb, nominativul – masculin – plural – articulat «dragii», când se referă la Ioana Pârvulescu. Nu-i bai: bine că știe sigur, da’ sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile și ne sfătuiește, cu înțelepciune, cum să gafă… aaa … facem ca el!”, a scris vedeta pe pagina ei de Facebook. Olivia Steer și-a șters ulterior postarea.

Aceasta s-a „răzbunat” pentru că, în urmă cu cinci ani, în 2016, scriitorul Mircea Cărtărescu a afirmat public că Olivia îi provoacă milă după ce soția lui Andi Moisescu enunța public în mod repetat teoria ei anti-vaccin.

Mircea Cărtărescu, replică pentru Olivia Steer

Într-o reacție postată, joi, pe rețeaua sa de socializare, Mircea Cărtărescu i-a transmis acesteia că „îi pune la îndoială toată munca”.

Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor și universitar, în privința subtilităților limbii române, mai consult dicționarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul și dativul corect de la ”dragă” e ”dragii” și nu ”dragei”. Sigur că asta n-are nici o importanță, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneți la-ndoială toată munca dintr-o viață de om. Chiar dacă aici aș fi greșit, dumneavoastră tot n-ați fi avut dreptate. Nu mai vorbesc de legătura pe care-ați făcut-o cu vaccinarea, cu care greșelile de limbă n-au nimic a face.”, a scris Cărtărescu.

Scriitorul, apărat de medici

Asistentul medical Alexandru Gabriel Streinu, cunoscut mai mult în mediul online ca „prietenul Catincăi Roman”, sare în apărarea lui Cărtărescu și o „desființează” pe Olivia.

„Olivia Steer, după ce că este «medic» și «specialistă» în genetică și microbiologie, mai nou este filoloagă…”, scrie medicul. „Având în vedere că ea știe la perfecție gramatica limbii române, a decis la ceas de seară să îl corecteze pe maestrul Mircea Cărtărescu, că asta face ea mai bine. În DOOM2 (2005) se menționează:«drag, adj. /…/ fem. dragă, g.-d. art. dragii (dragii mele fiice), pl.dragi, art. dragile (dragile mele fiice)»”, continuă Streinu.

ARTICOLE SIMILARE

HBO Max și CNN colaborează pentru un documentar despre Anthony Bourdain

realitatea

Tom Hanks, proiect nou: Cinismul societății m-a făcut să iau această decizie

Andreea Damian

Delia și-a umilit public soțul. Reacția spumoasă a lui Răzvan Munteanu

Andreea Damian

Criminalul în serie a ucis 90 de femei apoi le-a desenat portretele în celulă. FBI mai face un apel

Andreea Damian

Cum ar putea gâdilirea urechii să încetinească îmbătrânirea

Andreea Damian

Măruță n-are noroc la fini! Ce spune despre divorțul lui Pepe

Tabu Tabu

Scrie un comentariu