Home > Lifestyle > culinar tabu > Restaurantul care îi taxează în plus pe clienții care nu mănâncă tot din farfurie

Restaurantul care îi taxează în plus pe clienții care nu mănâncă tot din farfurie

restaurant

Un restaurant din Cehia vrea să combat risipa alimentară și a impus o taxă pentru clienții care nu mănâncă tot din farfurie.

Restaurantele din Cehia aruncă tone de mâncare în fiecare zi. Mulți ar dori să o ofere celor nevoiași, dar normele stricte de sănătate public îi împiedică. Acum, un restaurant din Louny, situat în nord-vestul Praga, le spune oaspeților „să mănânce – sau să plătească”.

E vorba de un local cu autoservire, în care oamenii își pot pune cât vor în farfurie. Numai că, dacă nu consumă tot, la nota de plată se adaugă 50 de coroane, echivalentul a doi euro. Măsura pare să dea rezultate, din moment ce acum, clienţii restaurantului înapoiază farfuriile goale.

Risipa alimentară este o problemă serioasă în case, supermarketuri, cantine și restaurante și, deși oamenilor nu le place să vadă mâncarea irosită, foarte puțini fac ceva în acest sens. Restaurantele recunosc că aruncă în jur de 10 kilograme de mâncare în fiecare zi. Petr, ospătar de la un restaurant din Litvinov, spune că nu pare să existe o vreo rezolvare a problemei. „Aruncăm resturi de mâncare în coșul de gunoi, în jur de 5 – 10 kilograme în fiecare zi. Cel mai adesea sunt legumele și alte preparate ca garnituri. Clienții le așteaptă. Dacă nu există o garnitură, se plâng. Când le dăm, de multe ori o lasă neatinsă.”

Unele restaurante din orașele mai mici dăruiesc localnicilor resturile alimentare pentru a fi folosite ca hrană pentru animale. Cu toate acestea, majoritatea pur și simplu le aruncă.

Proprietarul restaurantului, Jan Kristina Trojánková, a spus că pare o soluție bună dar sensibilă. „Ideea este de a face oamenii să se oprească și să se gândească la cât de mult vor mânca. Oamenii comandă lucruri și le lasă. Vor să aibă patru sau șase găluște pe farfurie, dar mănâncă doar două. Deci, ceea ce spunem este: luați ce doriți să mâncați, încercați-l și reveniți la bar dacă mai doriți, dar nu vă lăsați farfuria pe jumătate plină.“

Surprinzător, mișcarea nu i-a alungat pe clienți, dimpotrivă, par să accepte condițiile. În ceea ce privește proprietarul, ea spune că, de când a fost introdusă modificarea, abia au resturi de mâncare.

Articole asemanatoare
Dietele vegane și vegetariene ar putea fi legate de un risc mai mare de AVC
castraveți
Nu arunca semințele și coaja castraveților! Transformă-le într-o băutură răcoritoare de vară
Hamburg
Orașul european care vrea să legalizeze „căutatul în gunoaie” pentru a reduce risipa alimentară
Burgerii, fructele, pâinea: cele 10 alimente pe care ar trebui să le cumperi doar dacă sunt organice

Restaurantul care îi taxează în plus pe clienții care nu mănâncă tot din farfurie

by Andreea Damian   1 min
1