Home > Lifestyle > Stiri > Retrospectiva gay 2009

Retrospectiva gay 2009

Anul 2009 nu a fost unul deloc obișnuit pentru istoria gay: numărul de evenimente, personalități și povești de succes de acceptare și obținere de drepturi a fost unul fără precedent, și poate mai mult, unul care stabilește ritmul pentru anul acesta și anii următori. Iată o parte din evenimentele care au făcut din 2009 unul din cei mai gay ani din acest secol.

Gay icon Statutul de cea mai rapidă ascensiune ca gay icon în 2009 este monopolizat de Lady Gaga. Tot în 2009 Celine Dion a declarat că nu ar avea nicio problemă dacă fiul ei ar fi gay (decembrie), iar Eminem, sub influența lui Elton John, care l-a consiliat în lupta personală cu dependența de droguri a mai cenzurat versurile și declarațiile sale homofobe (decembrie). 

Personalități Celebrele Pink List și Out List enumără pentru 2009 foarte multe personalități consacrate (Pedro Almodovar, Edmund White, Tony Kushner) dar și mulți newcomers (Adam Lambert, Dan Choi, Jonsi Birgisson) pentru contribuții binevenite pentru imaginea și cultura gay.

Căsătorii gay Cele mai neașteptate exemple de țări care au adoptat legi de parteneriat și căsătorie gay în 2009 sunt Ungaria (iulie), Argentina și Mexic (decembrie). Lor li se va alătura din 2010 și Albania. Căsătoria lui Marc Jacobs cu Lorenzo Martone este una din cele mai mediatizate căsătorii VIP ale anului (iulie).

Comingout Cel mai surprinzător, dar și cel mai aclamat comingout din 2009 a fost cel al lui Gareth Thomas, rugbyist de top 100 internațional și una din cele mai iubite personalități din Țara Galilor (decembrie). La polul opus, Rupert Everett avertizează că mândria și sinceritatea unui comingout  sunt vinovate de scăderea lui de popularitate și castingul exclusiv ca personaj gay (decembrie). Cel mai așteptat comingout din 2010 este cel al lui Ricky Martin, care în 2009 a făcut afirmații grăitoare despre statutul de tată singur (ianuarie) și despre lupta împotriva homofobiei (decembrie).

Film Cu două Oscaruri și alte 33 premii internaționale, ‘Milk’ (Gus Van Sant) este exemplul cel mai bun de film gay care are deopotrivă un rol de evanghelizare și de recuperare istorică (februarie). ‘A Single Man’ (Tom Ford) este citat ca preferat la Oscarurile din 2010, iar ‘I Love You, Philip Morris’ (Glenn Ficarra), o poveste de dragoste jucată de Ewan McGregor și Jim Carrey, se anunță ca un alt film incitant pentru 2010.

Televiziune ‘True Blood’ schimbă tiparele televiziunii de familie căutând pentru sezonul 2009-2010 primul vampir gay din televiziune. Theo Alexander va prelua rolul, se pare, pentru a contracara acuzațiile de homofobie împotriva creatorilor serialului (octombrie). ‘Glee’ conține foarte multe elemente gay și pare să facă pionierat pentru noua generație deschisă la minte și gay-friendly (septembrie).

Decese Cel mai sfâșietor deces din 2009 a fost cel al lui Stephen Gately (octombrie). Fostul membru Boyzone a avut în ultimii ani o ascensiune ca model pentru comunitatea gay, vorbind deseori motivațional despre comingout și drepturi egale pentru persoanele gay și straight.

Evenimente Noul curent de sit-ins s-a extins viral prin organizarea de Same Sex Kiss Days (august), evenimente menite să sporească credibilitatea și conștiința cetățenilor față de problemele gay. Peste 100 de astfel de evenimente s-au petrecut în ultima jumătate a anului.

Turism Cel mai nou hub turistic pe harta gay este Israelul. Primăria Tel Avivului, Oficiul Național de Turism și organizațiile gay locale promovează începând cu 2009 în mod deschis și foarte gay friendly turismul gay. În momentul de față peste 10% din turiștii care vizitează Israelul sunt gay (mai).

Articole asemanatoare
Ce este gay la campionatul de fotbal
Angajatul gay : sfaturi pentru locul de muncă
Copiii gay ai celebrităților
Exclusiv Tabu.ro, interviu cu Joe Oppedisano

2 Responses

Comenteaza acest articol

Retrospectiva gay 2009

by realitatea   2 min
2