Tabu
CULTUREPEOPLESlider

Ricky Gervais: Ofensa este bună. Ea îi face pe oameni să se gândească mai bine la argumente

În timp ce noul său serial After Life e deja pe Netflix și atrage laude, comediantul iubitor de controverse vorbește despre durere, premii, și de ce crede că să jignești uneori poate fi un lucru bun.

Indiferent de întrebare, răspunsurile lui Gervais tind să se sfârșească în același loc: vorbește despre libertatea de exprimare și despre cum nu va înceta să jignească pentru că el crede în libertatea de exprimare. În After Life îl interpretează pe Tony care lucrează la ziarul local, e de vârstă mijlocie și a cărui soție, Lisa (Kerry Godliman), tocmai a murit de cancer. Începutul fiecărui episod este o secțiune a filmului înregistrat de Lisa în spital înainte de moartea sa, în care îi reproșează lui Tony că nu are grijă de el și îi cere să fie mai uman. Cinic, Tony îi atacă pe toți oamenii din viața sa, de la tatăl său care e închis într-un spital și suferă de demență, colegii săi, în special Lenny (Tony Way) și chiar și pe psihiatrul său, jucat de Paul Kaye.

Parcă vrând să le răspundă tuturor criticilor lui care îl acuză de glume incorecte politic Gervais anunță “Știu că am un mare număr de privilegii, de aceea trebuie să apăr libertatea de exprimare: am o poziție din care pot să o fac. Cenzura este o pantă alunecoasă și este ciudat cum face parte tot mai mult din domeniul social media. Este practicată și susținută de oameni care cred că fac ceea ce trebuie. Mă gândesc foarte bine la glumele mele pentru a le face astfel încât să fie solide și justificate, dar nu știu dacă vor fi la fel de rezistente și peste 20 de ani. Ofensa este bună. Ea face ca oamenii să se gândească mai bine la argumente.”

After life pare mai degrabă trist decât un sitcom vesel. Cu un casting extraordinar, inclusiv Diane Morgan, Ashley Jensen și Mandeep Dhillon, serialul a devenit preferatul tuturor în mai puin de o săptămână de la lansare (8 martie 2019). Gervais spune că în serial nu este vorba despre o anumită perioadă de durere personală din viața sa. “Ce se întâmplă cu Tony este mult mai tragic decât orice s-a întâmplat vreodată cu mine. Moartea este în ordinea naturală a lucrurilor: primul animal de companie, bunicii, mama și tata, dar pierderea partenerului de viață este cea mai mare frică a oamenilor. Dar e treaba ta ca scriitor să-I faci pe oameni să creadă că știi despre ce vorbești. Trebuie să tratezi lucrurile în mod cinstit și fără compromisuri.”

În timp ce serialul pare să fie în totalitate despre durerea de a pierde pe cineva, After life este despre limitele (ușor îngroșate) ale comediei. Este povestea unui om atât de supărat pe lume încât este extrem de nepoliticos, totul pentru a realiza treptat că poate există o modalitate de a trăi fără a fi un nesimțit notoriu. Poate că totuși oamenii din viața lui n-au făcut altceva decât să fie amabili și indulgenți de-a lungul timpului.

ARTICOLE SIMILARE

Isabel dos Santos: cea mai bogată femeie din Africa și-a făcut averea din corupție la vedere

realitatea

Boala incurabilă de care suferă Andreea Bălan: „Nu mai sunt la fel”

Andreea Damian

ELENA UDREA: Adio, dar raman cu EL! Fidela unui singur barbat…

Spectacolul „O scrisoare pierdută“, jucat la lumina telefoanelor, în Timișoara. Ce s-a întâmplat VIDEO

Andreea Damian

Ozana Barabancea, așa cum nu o vedeți vreodată

Tabu Tabu

Expozitie de fotografie Florin Constantinescu

realitatea

Scrie un comentariu