Tabu
Image default
CULTURE LIFESTYLE Slider

Risipă planificată: timpul de viață al mașinilor de spălat a fost redus de la 10 la 7 ani în ultimii ani

Un raport indică câteva semne privind reparabilitatea și costul „insuportabil” al obsolescenței planificate (uzurii morale planificate) în ceea ce privește mașinile de spălat.

Într-un raport publicat luni, 23 septembrie, asociația HOP și start-up-ul Murfy, specializate în repararea principalelor electrocasnice, dezvăluie scăderea duratei de viață a mașinilor de spălat chiar de către producător. Într-un interval de 8 ani, acesta a trecut de la 10 la 7 ani. Acest raport este făcut public, deoarece azi, în Franța este dezbătut proiectul de lege al Senatului privind lupta împotriva deșeurilor și promovarea economiei de solidaritate.

Scăderea duratei de viață a mașinilor de spălat, un aparat electrocasnic prezent în 97% din gospodăriile franceze, este denunțată de autorii raportului, deoarece provoacă o creștere a prețurilor, cu până la 15 euro mai mult pe an, pentru consumatori.

“Învechirea mașinilor de spălat reprezintă un cost insuportabil atât pentru consumator cât și pentru mediu”, subliniază asociația HOP care solicită producătorilor să “îmbunătățească reparabilitatea și durata de viață a mașinilor de spălat, de la data de producție a acestora“. Raportul avertizează cu privire la „inaccesibilitatea, proiectarea și prețul exorbitant al unor piese esențiale pentru o funcționare adecvată și chiar uzura pieselor”, cum ar fi „cardurile electronice”.

Impunerea unui indice de reparabilitate obligatoriu

Autorii raportului suspectează că unele mărci precum LG sau Samsung fac tot ce le stă în putere pentru a face imposibilă repararea unor defecțiuni altfel minore. Aceasta este ceea ce ei numesc „ireparabilitate intenționată”. „Cazurile de ireparabilitate subliniate, care limitează durata de viață a dispozitivului, ar putea fi interpretate ca obsolescență (uzură morală) programată indirect tehnic”, subliniază acest studiu. Cee ace înseamnă că utilizatorii, consumatorii sunt obligați să schimbe mașinile de spălat în loc să le poată repara.

Pentru a pune capăt acestor practici, autorii fac apel la parlamentari să facă „ilegale tehnicile care urmăresc să împiedice repararea dispozitivelor în cadrul infracțiunii de obsolescență programată” și „să impună un indice de reparabilitate obligatoriu din 2021”. Acest studiu se bazează pe datele de reparație a mai mult de 3.000 de mașini de spălat Murfy și răspunsurile a 900 de consumatori care au vorbit pe platforma despre produse durabile a asociației HOP.

ARTICOLE SIMILARE

BARBATII din viata IULIEI POPOVICI, femeia care-i face un copil lui TUDOR CHIRILA

Anna Wintour, șefa revistei Vogue, inspirată de Meghan Markle

Andreea Damian

Adolescentele care au urmărit Dosarele X au ales cariere în domeniul științei

Dora Constantinovici

Iulia Vântur și Salman Khan, dați de gol cu o fotografie. Cum au fost surprinși

Andreea Damian

Cum petrecem ziua de 8 martie?

realitatea

Condiție bizară impusă de Meghan Markle fostului soț dacă o lăsa gravidă

Andreea Damian

Scrie un comentariu