Tabu
Image default
CULTURE

Roisin Murphy, despre accidente fericite

Totul a fost accidental în viața mea, lucrurile s-au întâmplat. Cred că nu poți fabrica o situație în funcție de planurile tale” sunt cuvintele pe care Roisin Murphy le-a repetat, cu aceeași voce plictisită și vag răgușită pe care i-o cunoșteam deja din cântece și din concerte, cel mai mult în timpul conversației noastre. Dacă știi câte ceva despre ea, ai pu­tea să o și crezi.
A început să cânte împreună cu Mark Brydon în duo-ul electro-pop Mo­loko după ce l-a agățat la o petrecere, cu re­plica deja celebră și devenită ulterior titlu al primului lor album, „Do you like my tight sweater?”.

Acum, la două albume solo distanță de despărțirea de Brydon, Roisin continuă să ia lucrurile așa cum i se întâmplă și să nu rateze ocazii când ele apar. Spune că se bucură de tot ceea ce face și își permite să fie cre­ativă în multe domenii: de la muzica pe ca­re o compune la interpretarea ei, la implicarea în conceperea propriilor vi­deo­clipuri și la alegerea hai­ne­lor care i-au adus în doar câțiva ani un statut de fashion icon deloc de ne­gli­jat.

Cu toate acestea, „mu­zi­ca este fundamentul tuturor lucru­rilor din viața mea. Tot ceea ce fac este relevant atâta timp cât fac un album bun. Nu pot să spun că nu mi-aș dori să fac și altceva, dar atunci când fac un album, mă gândesc doar să îl fac în­tr-un fel în care nu l-am mai fă­cut înainte și dacă se poate, altfel de­cât orice album făcut de altcineva.“

Relansarea ei solo, pertinentă și cu o for­ță incredibilă, așa cum nu multe altele înaintea ei au făcut-o, i-a adus o mulțime tânără de admiratori, oameni care o descoperă abia acum.„Am o mulțime de fani tineri și îmi place lucrul ăsta. Sunt mândră când cineva îmi spune că îi place muzica mea și apoi află mai multe și mă întreabă uimit «Ai fost în Moloko?». Este minunat că sunt ceva nou și proaspăt pentru ei, dar mă gândesc și că cei care mă știu și mă ascultă de multă vreme au așteptări de la mine.”

Ca să nu își dezamă­geas­că fanii, încearcă și experimentează tot timpul și se gândește uneori că ar mai putea merge și în alte direcții. „Mă simt bine când experimentez, când încerc lucruri noi, dar nu știu dacă acum aș putea face altceva. Poate că mi-ar plăcea să fiu fashion designer, sau poa­te actriță, dar acum simt că trebuie să fac muzică și nu am de unde să știu cum m-aș simți făcând altceva. Câteodată visez că aș pu­tea să fac singură un film sau un videoclip. Dar în cazul unui film, dacă aș fi actriță, ar trebui să mă las regizată, condusă, și este un lucru complet opus celor pe care le fac acum.”

Este clar că Roisin nu este dispusă să lase lucrurile să îi sca­pe din mână, și indiferent de situațiile în care este pusă, de statutul ei de persoană publică și de dragostea ei față de experimen­te, insistă să facă numai acele lucruri care îi fac plăcere, dar fără să le calculeze sau să le plănuiască dinainte. Recent, a defilat la Săp­tă­mâna Modei de la Londra în cadrul proiectului The White Ribbon Alliance, la invitația lui Naomi Campbell. „Am defilat pe podium pentru o cauză bună, este vorba de siguranța maternității, de mamele care mor în timpul sarcinii și copiii care mor la naștere din cau­za lipsei de informații sau de materiale sau de bani. Dar mi-a plăcut să fac și show-ul. Cred că am știut încă de la început că va fi amuzant.”

În discursul lui Roisin despre pre­zen­tarea la care a participat nu se regăsește nimic din patosul vedetelor care acționează în scopuri caritabile. Am întrebat-o de ce și mi-a răspuns la fel de calm și de egal ca și pâ­nă atunci „Mi-a trecut prin minte că ar trebui să încep să fac ceva pentru restul lu­mii, dar cred că ar trebui să îmi dedic foarte mult timp acestui lucru, timp pe care nu îl am. Cu cât știi mai multe despre ceea ce se întâmplă în lume, cum ar fi criza economică, cu atât este mai înspăimântător. Åži îți vine mereu mai greu să crezi în politică sau în promisiunile pe care le fac oamenii politici. Desigur, ca să vorbești serios despre politică, ar trebui să știi mai multe decât știu acum, dar mă infor­mez. Acum ascult prele­geri de economie. Cam asta am pe Ipod-ul meu. Asta și muzică disco.”

Åži abia atunci am înțeles că implicarea ei socială este, pentru această femeie, la fel ca toate celelalte lucruri pe care le face: accidentală, dar nu mai puțin luată în serios.

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei de 15 iulie

realitatea

Special shopping: posete-plic

realitatea

Billie Eilish devine cel mai tânăr artist care înregistrează tema unui film cu James Bond

Andreea Damian

Alexandra Ungureanu relanseaza “Lumea Viseaza”!

realitatea

Aretha Franklin, grav bolnavă cu 4 luni înainte de un concert tribut în cinstea ei

realitatea

Michelle Obama, interpretată de Viola Davis într-un serial de televiziune

Andreea Damian

Scrie un comentariu