Home > Health > Romalimenta pune punctul pe „Siguranta alimentara”

Romalimenta pune punctul pe „Siguranta alimentara”

Luni, 11 mai 2015, la Hotel Intercontinental, Bucuresti, s-a desfasurat sub semnul Federatiei Patronatelor din Industria Alimentara – Romalimenta, conferinta cu tema “Siguranta alimentara”. Conferinta s-a bucurat de prezenta  autoritatilor cu prerogative in domeniul sigurantei alimentare, si anume Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Sanatatii, ANSVSA – Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, INSP – Institutul National de Sanatate Publica si ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Timp de cateva ore, participantii au putut discuta  despre ce inseamna siguranta alimentara, importanta acesteia, dar si  rolul pe care il joaca fiecare actor pe intreg lantul alimentar, de la producator, pana la consumatorul final. Astfel, si-au facut loc raspunsuri bine documentate si argumentate la cateva dintre intrebarile cele mai des intalnite ale publicului:

  • Este alimentatia noastra sigura? Ce inseamna acest lucru?
  • La ce ii ajuta pe consumatori siguranta alimentara?
  • Care este rolul autoritatilor in asigurarea acesteia si ce sta la baza deciziilor lor?
  • Ce fac industria alimentara si ceilalti parteneri din lant pentru a garanta siguranta alimentara pentru consumatori?

Astfel, siguranta alimentara a fost definita ca asigurarea manipularii, prepararii si depozitarii alimentelor in conditii de igiena, astfel incat acestea sa nu reprezinte un pericol de imbolnavire a consumatorilor. Toate masurile luate in acest sens sunt extrem de importante pentru consumator, intrucat prin intermediul lor acesta din urma este ferit de o potentiala infectare cu virusuri, bacterii periculoase, paraziti sau chiar substante chimice nocive responsabile pentru un numar de peste 200 de boli, de la diaree la anumite tipuri de cancer. S-a aratat, prin urmare, faptul ca apa si hrana contaminate omoara anual aproximativ 2 milioane de oameni, multi dintre acestia fiind copii – informatii prezentate conform OMS – Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In urma dezbaterilor, participantii si reprezentantii autoritatilor transmit un mesaj comun catre toti consumatorii: Hrana este sigura in conditiile in care standardele sigurantei alimentare din Romania sunt aliniate standardelor internationale si respectate de la furca la furculita, pe tot parcursul lantului alimentar.

Articole asemanatoare
Cum ne păstrăm silueta, fără a face antrenamente obositoare?
acnee
A scăpat definitiv de acnee după ce a renunțat la acest aliment
sănătate
20 de mituri despre sănătate. Tu pe care le-ai auzit cel mai des?
Pericolul care ne paște când folosim parfumul

Loading...

Comenteaza acest articol

Romalimenta pune punctul pe „Siguranta alimentara”

by realitatea   1 min
0