Tabu
lifestyle

Romalimenta si ANPC: seminar de informare despre noua etichetare a alimentelor

Joi, 4 decembrie 2014, Romalimenta si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au organizat un seminar cu scopul de a dezbate Regulamentul 1169/ 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. La eveniment au participat peste 150 de reprezentanti ai industriei alimentare, dar si ai serviciilor alimentare si ai presei romanesti. Acestia au discutat in amanunt si au clarificat numeroase aspecte reglate prin Regulamentul UE (1169/2011) ce va fi aplicat incepand cu 13 decembrie 2014.

Ultima luna din an aduce o schimbare majora in industria alimentara si a bauturilor: in toate magazinele din Romania si UE, pe ambalajul produselor se va gasi o cantitate de informatii mai consistenta, cu scopul de a informa cat mai bine consumatorii cu privire la valorile nutritionale si ingredientele alimentelor, precum si alti factori considerati importanti. In acest mod, Uniunea Europeana se asigura ca toti cumparatorii vor beneficia de o informare corecta si completa, astfel incat sa poata lua decizii in cunostinta de cauza in ceea ce priveste propria alimentatie.

Printre elementele majore introduse de Regulamentul 1169/2011, se numara:

• Declaratia nutritionala, afisata pe majoritatea alimentelor preambalate (incepand cu anul 2016, aceasta va fi obligatorie)

• Imbunatatirea lizibilitatii prin introducerea unei marimi minime a caracterului

• Scoaterea in evidenta a alergenilor in lista ingredientelor (de exemplu prin litere ingrosate)

• Alimentele ne-preambalate vor avea de asemenea informatii cu privire la prezenta sau absenta alergenilor

• Va fi specificata originea carnii neprocesate de porc, oaie, capra, pasare pe eticheta

• Vor fi introdusi pe etichete termeni noi, care vor furniza informatii suplimentare despre anumite caracteristici sau despre compozitia produsului (ex. “peste format”).

In plus, consumatorii vor putea afla citind etichetele produselor si informatii despre continutul in energie si in nutrienti principali, raportati la Consumul de referinta. Vor avea toate produsele de pe rafturi noile etichete incepand cu 14 decembrie 2014?

Nu neaparat. Regulamentul prevede masuri tranzitorii, ceea ce inseamna ca alimentele plasate pe piata sau etichetate inainte de 13 decembrie 2014 si care nu sunt conforme cerintelor regulamentului pot fi comercializate pana la epuizarea stocurilor. Pentru a evita risipa de alimente, intre altele, Regulamentul permite vanzarea acestor produse indiferent cat de mare este perioada lor de valabilitate. Unele produse care sunt congelate, uscate sau in conserva au o durabilitate mare si pot persista pe piata cativa ani, deci este posibil consumatorii sa intalneasca produse purtand inca “vechea” eticheta.

ARTICOLE SIMILARE

Lady GaGa NU are penis!

realitatea

Zvonurile despre moartea lui Jackie Chan nu sunt adevărate

realitatea

DJ-ială la opt mâini pe Arenele Romane

realitatea

Ghici cine își caută alt loc de muncă

realitatea

Despre modul de a pune problema

Carl Bernstein vs Hillary Clinton

realitatea

1 comentariu

Scrie un comentariu