Home > Agenda > Romeo și Julieta – spectacol de balet

Romeo și Julieta – spectacol de balet

Miercuri, 16 nov, ora 19.00, Teatrul National de Opereta  va invita la spectacolul “Romeo si Julieta”, din cadrul Festivalului Viata e Frumoasa

Povestea fără vârstă a lui Romeo şi a Julietei este foarte îndrăgită în rândul ariştilor dansatori, şi nu puţini sunt coregrafii care au  acceptat provocarea de a pune în scenă faimoasa piesă scrisă de William Shakespeare.

În acordurile muzicii compuse de Sergei Prokofiev, considerată una dintre cele mai frumoase compoziţii pentru balet, punerea în  scenă a companiei Balet Bratislava are în centru un detaliu adesea ignorat în interpretările clasice, dar şi moderne ale piesei: este  vorba de scrisoarea de la Julieta, pe care Romeo nu o primeşte.

Acest moment important este cel care determină finalul tragic al  poveştii şi leagă toate scenele producţiei, în care amintirile Julietei, imaginaţia sa şi realitatea coincid. Ideea unuia dintre cele mai celebre spectacole de balet din toate timpurile  Ideea creării unui balet pe baza tragediei “Romeo şi Julieta” de William Sheakespeare, i-a fost sugerată lui Serghei Prokofiev de  către Serghei Radlov, conducătorul artistic al teatrului “Kirov” din Sankt Petersburg.

Pasionat de subiect, compozitorul începe  lucrul asupra noii sale capodopere, pe care o  finisează în scurt timp. În 1936 partitura baletului este prezentată Consiliului artistic  al Teatrului Balşoi din Moscova, care a respins-o din cauza “caracterului nedansant” al muzicii. Însă acest fapt nu a fost nicidecum  un impediment în prezentarea baletului în faţa publicului, ceea ce s-a realizat cu doi ani mai târziu în oraşul ceh Brno, după care a  urmat şi mult aşteptata premieră în patria sa – Rusia.

Articole asemanatoare
István Téglás: „Vava m-a aruncat într-un uragan”
Ornella Vanoni – Duminica, 13 noiembrie la Sala Radio
Concert QUARTANGO – Sâmbătă, 12 noiembrie, ora 19.00, Foaier TNO
Alfredo Pascu – 15 ani pe scena Operetei

Comenteaza acest articol

Romeo și Julieta – spectacol de balet

by realitatea   1 min
0