Tabu
Image default
CULTUREPEOPLESlider

Rusia eliberează 100 de balene ținute captive la presiunea lui Leonardo DiCaprio

Petiția lui Leonardo DiCaprio – activist de mediu şi Mesager pentru Pace al ONU pe tema schimbărilor climatice –pentru salvarea balenelor din Rusia a avut succes. Autoritățile ruse au dispus eliberarea a aproape 100 de balene ucigașe și albe ținute captive ilegal în cuști în largul coastei Rusiei, lângă oraşul Nakhodka. Animalele stăteau în condiții greu de imaginat și urmau să fie vândute pe piața neagră.

Cele patru companii acuzate că au capturat ilegal belugele și balenele ucigașe țineau cele aproximativ 100 de mamifere în niște bazine mici și foarte înghesuite din Golful Srednyaya, lângă Vladivostok. Activiştii pentru drepturile animalelor au numit acest tip de stabiliment „închisori de balene”. Tot ei sunt cei care au filmat cu drona, anul trecut, aceste închisori și au făcut publice imaginile.

Rusia a dispus eliberarea celor 12 balene ucigașe și 90 de balene albe la presiunea activiștilor de mediu, printre care s-a aflat și actorul Leonardo DiCaprio. Potrivit Whale and Dolphin Conservation, acesta ar fi cel mai mare număr de animale marine ţinute în „închisoare”.

Speciile capturate şi păstrate în astfel de condiţii ar fi, după cât se pare, destinate scopurilor comerciale, mai precis vânzării pe piaţa neagră, parcurilor acvatice din China. Preţul unui cetaceu ar ajunge la peste 6 milioane de dolari. China deţine peste 60 de parcuri maritime, care ar putea fi destinaţia finală a acestor animale marine ţinute în captivitate, potrivit Daily Mail.

Beluga este catalogată de World Wildlife Federation o specie „aproape pe cale de dispariţie”. Habitatele lor se află sub efectul schimbărilor climatice, al încălzirii de la Polul Nord, al industriei petrolului şi gazelor, precum şi sub nefastul efect al poluării produse de zgomotul uman.

Potrivit Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice din SUA (NOAA), numărul exemplarelor de beluga a scăzut cu aproape 75% din 1979, până la aproximativ 328 de indivizi. În conformitate cu legislaţia internaţională, balenele pot fi capturate în scopuri ştiinţifice, educaţionale şi culturale, iar exportul comercial este strict interzis.

După ce Leonardo DiCaprio a lansat o petiție online pentru salvarea balenelor, care a implicat și numeroase celebrități, președintele rus Vladimir Putin a intervenit și el.  „Vă rugăm să semnați această petiție și să vă alăturați mie în lupta împotriva capturării balenelor ucigașe și a belugelor din Rusia”, a scris starul american pe Twitter la începutul acestei săptămâni.

Petiția a strâns 900.000 de semnături, iar Putin a ordonat miniștrilor mediului și agriculturii să „decidă soarta” mamiferelor marine până la 1 martie.

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei de 17 iunie

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

Angelina Jolie: Am mare noroc că sunt în viaţă!

realitatea

De ce se teme prinţul Harry de bunica sa, regina Elisabeta a II-a, când o întâlnește

Andreea Damian

MNIR ⎪ Expoziția „Muzeul Jucăriilor”

Ciocîrlan

Sărbătoritul zilei

realitatea

2 comentarii

Rusia eliberează 100 de balene ținute captive la presiunea lui Leonardo DiCaprio — Cotidianul 2 March 2019 at 14:49

[…] Cele patru companii acuzate că au capturat ilegal belugele și balenele ucigașe țineau cele aproximativ 100 de mamifere în niște bazine mici și foarte înghesuite din Golful Srednyaya, lângă Vladivostok, scrie tabu.ro. […]

Răspunde
(VIDEO) Rusia eliberează 100 de balene ținute captive la presiunea lui Leonardo DiCaprio — Cotidianul 2 March 2019 at 14:50

[…] Cele patru companii acuzate că au capturat ilegal belugele și balenele ucigașe țineau cele aproximativ 100 de mamifere în niște bazine mici și foarte înghesuite din Golful Srednyaya, lângă Vladivostok, scrie tabu.ro. […]

Răspunde

Scrie un comentariu