Tabu
Image default
LIFESTYLE Slider

În Rusia mii de persoane protestează împotriva legii privind securitatea cibernetică

În timp ce Guvernul rus declară că proiectul de lege va reduce dependența Rusiei de serverele de internet străine, mii de oameni din Rusia au protestat împotriva planurilor de a introduce restricții majore pe internet.

Guvernul declară că proiectul de lege, care îi permite să izoleze serviciul de internet al Rusiei de restul lumii, va îmbunătăți securitatea cibernetică. Dar utilizatorii spun că este doar o încercare de a crește cenzura și de a înăbuși protestele din fașă. Activiștii spun că mai mult de 15 000 de persoane s-au adunat duminică la Moscova, ceea ce reprezintă dublul estimării date de poliție. Unii protestatari au scandat sloganuri precum “jos mâinile de pe internet” și “spunem nu izolării”, în timp ce alții au ținut discursuri pe o scenă mare.

“Dacă nu facem nimic, va fi mai rău”, a declarat un protestatar agenției de presă Reuters. “Autoritățile vor continua să-și urmărească propriul drum și nu va mai fi exista varianta ca noi să putem refuza.” Un alt militant, Serghei Boiko, a declarat agenției AFP că “guvernul luptă împotriva libertății”. “Pot să vă spun acest lucru din punctul de vedere al cuiva care a petrecut o lună în închisoare pentru un tweet”, a adăugat el. Cifrele opoziției au declarat că un număr de protestatari au fost reținuți la Moscova, dar poliția nu a confirmat acest lucru.

Guvernul spune că așa-numitul proiect de lege privind suveranitatea digitală va reduce dependența Rusiei de serverele de internet din Statele Unite. Acesta încearcă să oprească traficul de internet local, care este direcționat prin servere străine. Un al doilea vot al moțiunii este așteptat la sfârșitul acestei luni. Dacă aceasta va trece, va trebui în cele din urmă să fie semnată de președintele Vladimir Putin.

Rusia a introdus o serie de legi mai stricte în domeniul internetului în ultimii ani. Joi, parlamentul rus a adoptat două proiecte de lege care denunță “lipsa de respect” față de autorități și răspândirea a ceea ce guvernul consideră a fi “știri false”. Și anul trecut, activiștii au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva încercării mass media de a închide serviciul criptat de mesagerie, Telegram. Principala agenție de securitate a Rusiei, FSB, a spus la acea dată că Telegram a fost serviciul de mesagerie folosit de “organizațiile teroriste internaționale din Rusia”.

ARTICOLE SIMILARE

Cum să vă împărţiţi menajul în casă

realitatea

Ce face Adelina Pestrițu după ce scăpat de coronavirus

Tabu Tabu

Google intră pe piața mobilelor

realitatea

Ducii de Sussex au decis unde vor petrece luna de miere

Andreea Damian

Povestea de pe noptieră | Cel mai neînțeles roman din lume

Andreea Damian

Motivul ciudat pentru care Kristen Bell poartă mănuși la piscină

Andreea Damian

Scrie un comentariu