Tabu
Image default
lifestyle

Să intri într-un film

Au trecut mai bine de 20 de ani de la realizarea filmului „Moromeții“, iar Moromete și Catrina au îmbătrânit. Sunt în fața noastră; ea în cămașă de noapte, el în pantaloni de stofă, ie și-un pulover larg, uzat, gri.

Momentul pare incredibil. Parcă am fi parcurs anii, am fi intrat în film și ne-am trezit cu Moromete și nevasta lui în față, ceva mai bătrâni, dar cu aceleași gesturi. Poate doar cu ceva mai multă tehnologie și cu… ochelari de vedere.

– Da’ am filmat dimineața devreme? Nu cred că ne-am trezit așa de devreme, spune Luminița Gheorghiu în timp ce urcă, într-o cămașă lungă de noapte, treptele casei nr. 52 din Muzeul Satului.

– Am filmat, am filmat. Åži dimineața de tot, răspunde Victor Rebengiuc cu ochii într-un laptop în care e o secvență din „Moromeții“, iar lângă tastatură stă celebra pălărie neagră.

Cred că nu există privitor de filme care, odată fascinat de povestea de pe ecran, să nu se fi gândit: cum ar fi să mă întâlnesc față în față cu personajele? E magia filmului: te ia, te duce într-o poveste și te simți parte din ceea ce se întâmplă.

Dar oricât de mult ți-ar plăcea ceea ce vezi, bunul-simț și rațiunea îți spun că nu se poate întâmpla să stai pe bune cu personajele acelea în față, la zeci de ani distanță de la lansarea filmului. Ei bine, s-a întâmplat la început de octombrie când dna Gheorghiu și dl Rebengiuc au recreat o secvență din filmul lui Stere Gulea, „Moromeții“, ca parte din proiectul „Fotografi și filmele lor preferate”.

Așa am realizat că atunci când poți să atingi personajele dintr-un film, emoția te lovește în stomac, îți ții respirația și te uiți cu uimire-bucurie la toți cei din jur ca să îți iei repere ale realității și să-ți păstrezi într-un loc bine așezat, amintirea. Åži mi-am spus că avem cea mai frumoasă meserie din lume. Pentru noi, imposibilul – să atingi un personaj dintr-un film – devine realitate de multe ori.

În noiembrie avem ediția Tabu cea mai dragă mie, cea despre film, și vă întâlniți cu câteva personaje memorabile, precum și cu oameni-personaj. Veți descoperi că Laura Cosoi e o luptătoare, că Diane Lane e romantică la fel ca în filmele ei și că între actori și regizori se transmit emoții incredibile.

Sper să vă bucurați de reîntâlnirea cu fiecare dintre ei, dar dacă e să vă doresc cu adevărat ceva e să vi se întâmple cumva să intrați într-un film preferat. Cum ni s-a întâmplat nouă într-o după-amiază de octombrie.

P.S. Toată luna veți găsi pe blogul meu (bazavan.tabu.ro) momentele magice în care m-am întâlnit cu personaje de film sau teatru de-a lungul anilor.

ARTICOLE SIMILARE

O indiancă a născut 11 gemeni – FOTO

realitatea

EXCLUSIV TABU! Drept la replică din partea producătorului filmului “Condamnat la viaţă”

Meryl Streep, prea urâtă pentru King Kong

realitatea

Lady GaGa poartă doar chiloți de mătase

realitatea

Afla CUM si DE CE a disparut MONICA GABOR doua luni!

Oprah și-a premiat publicul, în direct, cu 300 de excursii în Australia – VIDEO

realitatea

1 comentariu

Scrie un comentariu