Tabu
HEALTHSlider

S-a mai descoperit un beneficiu al consumului de vin roșu

Vinul roșu ar putea fi bun pentru sănătatea florei intestinale, crescând numărul diferitelor tipuri de bacterii benefice.

Beneficiile ar proveni din polifenoli, compuși care sunt mai puțin găsiți la vinul alb, bere sau cidru, spune echipa King’s College London, potrivit BBC. Un pahar de vin roșu timp de o săptămână a fost suficient pentru a face diferența, dar cercetătorii spun că descoperirile nu sunt o scuză pentru un exces. Polifenolii, cum ar fi resveratrolul din pielea strugurilor roșii, sunt micronutrienți despre care se crede că au proprietăți benefice și acționează ca un combustibil pentru microbii utili care trăiesc în interiorul intestinului nostru.

Flora intestinală conține trilioane de bacterii și alte microorganisme, iar această comunitate de microbi „prietenoși” ne ajută să ne menținem sănătoși.

Cercetătorii au arătat că mici modificări ale microbiotei noastre, care ne poate face mai susceptibili la boli precum sindromul de colon iritabil, boli de inimă și obezitate și poate chiar să ne afecteze starea de spirit și sănătatea mentală sunt cauzate de stilul nostru de viață, precum și a unor diete și tipuri de medicamente. Toate acestea pot deranja ecosistemul intestinal fin echilibrat.

Studiul, publicat în revista Gastroenterology, a analizat mii de oameni care trăiesc în Marea Britanie, SUA și Olanda. Participanții au fost întrebați despre dieta lor și cât de mult și ce tip de alcool beau de obicei. Microbiota intestinală a consumatorilor de vin roșu a fost mai diversă decât cei care nu consumau vin roșu. Consumul ocazional – un pahar pe săptămână sau în două săptămâni – părea să fie suficient. Niciunul dintre participanți nu a fost recunoscut ca făcând excese de alcool. Cercetătorii spun că un consum exagerat nu este recomandat și ar avea, probabil, un efect negativ asupra bacteriilor din intestine, precum și asupra sănătății generale a unei persoane.

„Acesta este un studiu de observație, deci nu putem dovedi că efectul pe care îl vedem este cauzat de vinul roșu”, spune Caroline Le Roy, cercetătoare în cadrul studiului. „Dacă trebuie să alegeți astăzi o băutură alcoolică, vinul roșu este varianta optimă, deoarece pare că poate exercita un efect benefic asupra organismului și a microbilor intestinali, care, la rândul lor, pot ajuta la ținerea sub control a greutății și la scăderea riscului de boli de inimă”, a adăugat ea.

Nu trebuie să bei în fiecare zi și totuși este recomandat să consumi alcool cu ​​moderație, spune experta.

Rezultatele acestui studiu sunt interesante, iar efectele dietei noastre asupra bacteriilor din intestinul nostru sunt o zonă cu adevărat interesantă a științei. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări înainte de a face concluzii ferme despre aportul de vin roșu și modificările florei intestinale și dacă acest lucru poate duce la beneficii tangibile pentru sănătate”, este de părere și Alex White, expert  în nutriție la British Nutrition Foundation.

„Trebuie amintit că nivelurile ridicate de aport de alcool sunt legate de un risc crescut de o serie de probleme de sănătate, inclusiv unele tipuri de cancer, boli de inimă, accident vascular cerebral și boli hepatice, și că pentru a menține riscurile pentru sănătate de la alcool la un nivel scăzut, se recomandă ca adulții să nu bea mai mult de 14 unități pe săptămână în mod regulat.”, a mai spus el.

ARTICOLE SIMILARE

Motivele pentru care uneori ne trezim cu brațele amorțite

Andreea Damian

Miley Cyrus l-a înlocuit pe Liam Hemsworth cu o femeie

Andreea Damian

Pascal Bruckner despre colonialism, rasism, multiculturalism și mai 1968 – INTERVIU

Dora Constantinovici

Kim Kardashian a trecut examenul pentru a deveni avocat

Andreea Damian

7 produse de îngrijire a pielii care sunt de fapt mai puțin utile decât credeam

Andreea Damian

Loredana Groza, pusă la zid de fani după ce s-a fotografiat fără lenjerie intimă: „Ar avea mai mult succes în filme pentru adulţi”

Andreea Damian

Scrie un comentariu