Tabu
HEALTHSlider

Sănătate practică | 9 greșeli de evitat în timpul verii

Folosirea lămâii împotriva țânțarilor, urinarea pe o înțepătură de meduză sau aspirarea cu gura a veninului unui șarpe care ne-a mușcat. Aceste „sfaturi” sunt inutile, chiar periculoase.

Se întâmplă același lucru în fiecare an: interzicem copiilor să meargă la înot după ce au mâncat, ne aprovizionăm cu substanțe împotriva țânțarilor, aprindem ventilatorul pentru a dormi mai bine. „Aceste „ritualuri”, transmise adesea de la generație la generație, nu sunt foarte utile, dar sunt și periculoase, remarcă Dr. Marc Perez, medic generalist. Pe de altă parte, greșeala cea mai mare pe care o facem vara este că nu știm prea multe despre pericolele soarelui. Iată sfaturile sale!

Așteptați 2 ore după masă pentru a vă scălda

De ce este inutil? După o masă bogată, digestia determină creșterea temperaturii corpului. Dar acest lucru nu este suficient pentru a fi responsabil pentru un șoc termic la intrarea în apă , chiar și atunci când marea are numai 18 grade. Riscul de hidrocutare este (pe de altă parte) real atunci când mergeți la scăldat după ce ați făcut plajă. Cel mai bine ar fi să intrați în apă treptat.

Nu folosiți protecție solară pentru că aveți pielea închisă la culoare

Deși pielea întunecată și bronzată are un ușor avantaj (mai bogată în melanină, filtrează mai bine razele UV), nu este imună la îmbătrânirea prematură a pielii și la cancerul de piele. Fototipurile 4-6 (piele întunecată, mixtă și neagră) vor opta pentru protecție solară SPF 15-30. Și este evident recomandat să nu vă expuneți la cele mai fierbinți ore are zile (între prânz și 16:00).

Pot refolosi protecția solară de anul trecut? În teorie, o protecție solară poate fi păstrată timp de 12 luni. În practică, tubul lăsat în lumina directă a soarelui probabil că nu mai este eficient împotriva razelor UV. Pentru a recunoaște o protecție solară expirată, ne bazăm pe mirosul și textura sa: dacă miroase puternic și/sau este uleioasă, atunci la gunoi cu ea!

Cumpărați ochelari de soare din talcioc

De ce este o idee proastă? La copii, ca și la adulți, o protecție solară slabă poate duce la cataractă timpurie sau la „arsuri solare” dureroase (cheratită). Prin urmare, uităm de ochelarii de soare de pe piață, care adesea nu sunt de niciun ajutor împotriva razelor UV. Sfatul nostru. Înainte de a cumpăra o pereche de ochelari de soare , verificați prezența marcajului „CE”, o garanție a calității.

Ar trebui să fim mai vigilenți cu ochii albaștri? Contrar credinței populare, nu sunt mai sensibili decât alții la soare. Deoarece irisul este compus din două straturi distincte: în timp ce primul este mai mult sau mai puțin pigmentat, al doilea este opac la toată lumea – el este cel care are sarcina de a proteja ochiul.

Folosirea lămâii pentru a respinge țânțarii

De ce nu este prea mare folos? Niciun studiu științific nu a validat eficacitatea lămâii împotriva acestor dușmani de vară. Planta ar avea doar un ușor efect de respingere, timp de aproximativ douăzeci de minute. Și uleiul esențial de citronă nu este recomandat: nu este foarte eficient, poate fi responsabil pentru iritarea pielii.

Stingeți luminile pentru a evita atragerea țânțarilor

De ce este inutil? A lua masa în întuneric nu este o strategie eficientă împotriva țânțarilor: într-adevăr, sunt foarte puțin sensibili la lumină, dar țânțarii sunt de fapt atrași de CO2 pe care îl respirăm. Împotriva țânțarilor, cea mai bună protecție este plasa de țânțari – impregnată cu insecticid, este chiar mai bună.

Aspirarea cu gura a veninului după o mușcătură de șarpe

De ce trebuie evitat? Pentru că încercând să sugeți veninul, există riscul de a activa circulația locală a sângelui și de a-l difuza pe tot corpul. Așadar, în cazul unei mușcături de șarpe, nu pierdem timpul, sunăm la 112.

Dormitul cu ventilatorul pornit

De ce ar trebui evitat? Prin promovarea circulației prafului și a altor poleni, ventilatorul poate declanșa atacuri de astm la persoanele cu alergii și chiar răspândi infecții în toată familia. În plus, atunci când este continuu, fluxul de aer se află la originea uscării membranelor mucoase: dimineața, ne trezim cu nasul înfundat și o durere de cap. Înainte de culcare, fă-ți un duș călduț care determină corpul să-și coboare temperatura – atenție: dușurile reci, pe de altă parte, duc la creșterea temperaturii corpului.

Consumați multe fructe și legume crude

Într-adevăr, fibrele lor pot, pe termen lung, să provoace probleme de tranzit – balonare, constipație etc. Deci, nu există exces de fructe crude și, în schimb, ne concentrăm pe mâncărurile reci cu legume fierte, mai puțin „solicitante” din punct de vedere digestiv: ardei, vinete, linte, năut.

Calmați o mușcătură de meduză cu urină

Să știți că senzația de arsură se datorează cârligelor mici înțepătoare ale meduzei, nematocisturilor, care acoperă epiderma. Cu toate acestea, doar 10% dintre aceștia eliberează venin: este necesară o substanță acidă pentru a neutraliza restul de 90%. Iar compoziția chimică a urinei nu este aceeași la toată lumea: dacă este alcalină, durerea este crescută de zece ori! Mai eficient este oțetul.

ARTICOLE SIMILARE

Castiga unul din cele 10 vouchere cadou de la BeeNuts!

realitatea

Vopsirea părului | 9 greșeli care te fac să arăți mai în vârstă

Andreea Damian

Cupluri celebre care s-au intalnit pe site-urile de socializare

realitatea

Serena Williams o apără pe Meghan Markle, după interviul exploziv. Ce mesaj îi transmite

Andreea Damian

Fosta asistentă a lui Mariah Carey susține că managerul vedetei a agresat-o fizic și a numit-o “târfă”

realitatea

Primele rezultate ale autopsiei lui Matthew Perry. Ce au descoperit anchetatorii

Andreea Damian

Scrie un comentariu