Home > Agenda > Sateliții dezvăluie dezastrul din Himalaya: viteza de topire a gheţarilor s-a dublat în ultimii ani

Sateliții dezvăluie dezastrul din Himalaya: viteza de topire a gheţarilor s-a dublat în ultimii ani

Himalaya

Oamenii de știință au comparat fotografiile realizate de un program american de recunoaștere cu observații recente din spațiu și au descoperit că procesul de topire din regiuna munților Himalaya este de două ori mai rapid decât acum 40 de ani.

Studiul, publicat în revista Science Advances, arată că începând din anul 2000, înălțimea ghețarilor a scăzut, în medie, cu 0.5 m pe an. Cercetătorii susțin că schimbările climatice reprezintă principala cauză. „Datorită acestui studiu puteam vedea cea mai clară imagine de până acum a schimbărilor prin care au trecut ghețarii din Himalaya”, a afirmat Joshua Maurer, de la Observatorul pentru suprafețe terestre Lamont-Doherty al Universității Columbia, pentru BBC.

În perioada 1970-1980, au fost lansați 20 de sateliți în orbită, în cadrul unui program spion american, cu numele de cod „Hexagon”, pentru a fotografia în secret regiuni terestre. Materialul a fost declasificat în 2011 și a fost digitizat de US Geological Survey pentru a fi folosit de oamenii de știință.

Printre fotografii se află și cele din regiunea Himalaya – o zonă pentru care nu existau multe date istorice de acest tip până acum. Comparând aceste fotografii cu cele mai recente făcute de NASA prin satelit și de agenția spațială japoneză Jaxa, oamenii de știință au putut vedea exact cum s-a transformat regiunea în ultimii ani.

Echipa Universității Columbia s-a uitat la 650 de ghețari din Himalaya, care se întinde pe o distanță de 2.000 km. Grupul a ajuns la concluzia că între 1975 și 2000, aproximativ 4 miliarde de tone de gheață au fost pierdute în fiecare an. Iar din 2000 până în 2016, cantitatea a fost aproape dublă.

„Pentru a înțelege mai bine cât reprezintă 8 miliarde de tone, acestea ar fi de ajuns să umple 3.2 milioane de bazine olimpice pe an”, a declarat Maurer. Iar topirea gheții nu a fost uniformă, a adăugat el. În unele regiuni, ghețarii s-au topit cu până la 5 metri pe an.

Se presupune că modificările precipitațiilor din regiune și funinginea depusă de poluanții industriali au grăbit topirea ghețarilor. Cu toate acestea, echipa de cercetători de la Universitatea Columbia a spus că principala cauză a fost creșterea temperaturilor în Himalaya.

 

Articole asemanatoare
gheața
Descoperirea despre gheața din zona arctică ar putea să explice valul de caniculă din Europa
ghețari
Scenariu înfiorător: cum ar arăta Pământul, dacă s-ar topi toată gheața
groenlanda
Descoperire îngrijorătoare despre Groenlanda: se topește mai repede decât se estima până acum
Bestia din Est muşcă din Europa dar gheţarii arctici se topesc

Sateliții dezvăluie dezastrul din Himalaya: viteza de topire a gheţarilor s-a dublat în ultimii ani

by Andreea Damian   1 min
2