Home > Agenda > Scandal la Casa Regală! Măsuri drastice luate de regele Spaniei împotriva tatălui său

Scandal la Casa Regală! Măsuri drastice luate de regele Spaniei împotriva tatălui său

Regele Filip al Spaniei
Regele Filip al Spaniei a anunțat că renunţă la moştenirea personală a tatălui său, fostul rege Juan Carlos, şi că îi retrage acestuia alocaţia anuală, potrivit unui anunţ făcut duminică seara de palatul regal.

Există suspiciuni de corupţie ce planează asupra a fostului suveran, în vârstă de 82 de ani. Juan Carlos, care a domnit 39 de ani, se confruntă și cu o anchetă a autorităților financiare elvețiene. Într-o declarație, palatul a spus că Juan Carlos, care a abdicat în 2014, nu va mai primi alocația anuală de 194.000 €.

Decizia casei regale vine după ce în urmă cu zece zile presa internaţională a scris că Juan Carlos ascundea 100 de milioane de dolari la Geneva, o sumă de bani pe care a primit-o în 2008 de la Arabia Saudită şi din care i-a dat mare parte amantei sale. Cotidianul „La Tribune de Geneve” scria că, în 2008, Juan Carlos a primit suma de bani de la regele Arabiei Saudite, Abdallah al II-lea, în contul din Elveţia al unei fundaţii panameze. În 2008, Spania se confrunta cu o gravă criză financiară şi un şomaj galopant. Regele nu s-a gândit o clipă să pună banii primiţi în trezoreria publică a regatului.

„The Daily Telegraph” a relatat, la rândul său, că Felipe al VI-lea era beneficiar al acestei fundaţii. Analiștii citați de BBC spun că regele Filip al IV-lea al Spaniei, în vârstă de 52 de ani, încearcă prin aceste măsuri să se distanțeze de treburile murdare ale tatălui său.

Juan Carlos I a domnit în Spania din 1975, de la moartea generalului Francisco Franco, dictatorul de dreapta care a condus Spania timp de 36 de ani după victoria sa asupra forțelor republicane în războiului civil spaniol. El a intrat în istorie pentru că a favorizat tranziţia de la dictatură la democraţie, în 1977, şi a blocat o lovitură de stat militară, în 1981. Dar Juan Carlos I a fost nevoit să abdice în iunie 2014, în favoarea fiului său, pe fondul unor scandaluri.


Comenteaza acest articol

Scandal la Casa Regală! Măsuri drastice luate de regele Spaniei împotriva tatălui său

by Andreea Damian   1 min
0