Tabu
Image default
LIFESTYLESlider

Schimbările climatice amenință ruinele antice din Grecia, spun cercetătorii

Schimbările climatice amenință monumentele antice din Grecia, printre care și Acropola, unul dintre siturile arheologice cele mai vizitate din lume, au spus oamenii de știință.

Poluarea aerului și ploaia acidă erodează marmura monumentelor, iar fenomenele meteorologice extreme cum ar fi secetele și furtunile violente au cauzat probleme structurale ale zidurilor și templelor antice. Deși dealul Acropola, unde se află Parthenonul, este unul dintre cele mai bine conservate situri arheologice din Grecia, există semne că schimbările climatice afectează tot mai mult monumentele.

„Zidurile orașului vechi sunt mai erodate decât în trecut”, a declarat pentru Reuters Maria Vlazaki, secretar general al Ministerului Culturii din Grecia. Parthenonul a fost ridicat în secolul 5 î.Hr (perioada clasică a Antichității), fiind dedicat zeiței Atena.

Timp de decenii s-au depus eforturi de a proteja Acropolisul și monumentele sale, o operațiune accelerată de la mijlocul anilor‘70. Dar țara are sute sau chiar mii de situri arheologice expuse vulnerabile. „În fiecare an, avem mai multe cazuri… Oferim mai mulți bani, bani neașteptați pentru a proteja zidurile orașelor (antice) care nu aveau probleme înainte, pentru a proteja zona de coastă”, a mai spus Vlazaki.

Regiunea în care se află capitala Greciei, Atena, a fost afectată grav de inundații și incendii de vegetație în ultimul deceniu. Un incendiu de vegetație care a avut loc în peninsula Peloponez în 2007 a amenințat templele și stadionurile Olimpiei antice, locul de naștere al Jocurilor Olimpice.

Christos Zerefos, profesor la Academia din Atena, a declarat că evenimentele meteo extreme au devenit mai frecvente, iar schimbările bruște de la inundații la secetă destabilizează monumentele. Zerefos a declarat pentru Reuters că Grecia are nevoie de o protecție mai bune a monumentelor și de un sistem de monitorizare care să ofere o protecție suplimentară în caz de vreme extremă.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ce i-a spus Romaniţa Iovan lui Albert despre MOARTEA tatălui său, Adrian Iovan

Nadine s-a mutat din România. Motivul pentru care a plecat brusc din țară

Andreea Damian

Alexander are nevoie de ajutorul nostru!

realitatea

Activismul politic al Pamelei Anderson – din 1990 până la Jachetele Galbene din Franța

realitatea

Histerectomia, una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale la femei – și cele mai controversate

Andreea Damian

Vedete de la Hollywood care seamănă ca două picături de apă

Andreea Damian

1 comentariu

Scrie un comentariu