Home > Lifestyle > Schimbările climatice amenință ruinele antice din Grecia, spun cercetătorii

Schimbările climatice amenință ruinele antice din Grecia, spun cercetătorii

Grecia

Schimbările climatice amenință monumentele antice din Grecia, printre care și Acropola, unul dintre siturile arheologice cele mai vizitate din lume, au spus oamenii de știință.

Poluarea aerului și ploaia acidă erodează marmura monumentelor, iar fenomenele meteorologice extreme cum ar fi secetele și furtunile violente au cauzat probleme structurale ale zidurilor și templelor antice. Deși dealul Acropola, unde se află Parthenonul, este unul dintre cele mai bine conservate situri arheologice din Grecia, există semne că schimbările climatice afectează tot mai mult monumentele.

„Zidurile orașului vechi sunt mai erodate decât în trecut”, a declarat pentru Reuters Maria Vlazaki, secretar general al Ministerului Culturii din Grecia. Parthenonul a fost ridicat în secolul 5 î.Hr (perioada clasică a Antichității), fiind dedicat zeiței Atena.

Timp de decenii s-au depus eforturi de a proteja Acropolisul și monumentele sale, o operațiune accelerată de la mijlocul anilor‘70. Dar țara are sute sau chiar mii de situri arheologice expuse vulnerabile. „În fiecare an, avem mai multe cazuri… Oferim mai mulți bani, bani neașteptați pentru a proteja zidurile orașelor (antice) care nu aveau probleme înainte, pentru a proteja zona de coastă”, a mai spus Vlazaki.

Regiunea în care se află capitala Greciei, Atena, a fost afectată grav de inundații și incendii de vegetație în ultimul deceniu. Un incendiu de vegetație care a avut loc în peninsula Peloponez în 2007 a amenințat templele și stadionurile Olimpiei antice, locul de naștere al Jocurilor Olimpice.

Christos Zerefos, profesor la Academia din Atena, a declarat că evenimentele meteo extreme au devenit mai frecvente, iar schimbările bruște de la inundații la secetă destabilizează monumentele. Zerefos a declarat pentru Reuters că Grecia are nevoie de o protecție mai bune a monumentelor și de un sistem de monitorizare care să ofere o protecție suplimentară în caz de vreme extremă.

 

Articole asemanatoare
ruby
De ce i-a făcut Ruby pe greci să plângă
Dana Săvuică
Dana Săvuică și Carmen Negoiță, vacanță cu „reguli” în Grecia
Schimbările climatice provoacă răspândirea virusurilor fatale la mamiferele marine
Grecia
O insulă din Grecia devine primul loc din lume care interzice fumatul

Schimbările climatice amenință ruinele antice din Grecia, spun cercetătorii

by Andreea Damian   1 min
1