Tabu
Image default
CULTURESlider

Schimbările climatice: discuții cheie despre cum a ajuns planeta în situație critică

Patru personalități importante din spatele eforturilor de limitare a schimbărilor climatice au avertizat că planeta “se află la o răscruce de drumuri”, discuțiile cheie fiind deschise în Polonia.

Reuniunea de la Katowice este cea mai critică pentru schimbările climatice de la acordul de la Paris din 2015. Experții spun că vor fi necesare reduceri drastice ale emisiilor, dacă lumea vrea să atingă obiectivele convenite la Paris. Vorbind la ceremonia de deschidere, Antonio Guterres, Secretarul General al ONU, a declarat că schimbările climatice au ajuns deja să fie “o chestiune de viață și de moarte” pentru multe țări.

El a explicat că multe dintre țările cele mai responsabile pentru schimbările climatice au rămas în urmă cu acțiunile care ar trebui să contracareze aceste schimbări și a adăugat că lumea este “foarte departe de locul în care ar trebui să se găsească” în ceea ce privește tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon. El a spus că și conferința face parte dintr-o serie de încercări de a mai repara ceva și că va convoca un summit climatic anul viitor pentru a discuta despre pașii următori.

Între timp, Banca Mondială a anunțat o finanțare de 200 de miliarde de dolari pentru o perioadă de peste cinci ani pentru a sprijini țările care iau măsuri împotriva schimbărilor climatice.

Ce e atât de diferit în legătură cu această întâlnire?

Această Conferință este prima întâlnire după ce raportul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), referitor la limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius, a fost făcut public în octombrie. IPCC a declarat că guvernele ar trebui să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 45% până în 2030. Dar un studiu recent a arătat că emisiile de CO2 sunt în creștere din nou după ce se opriseră pentru o perioadă de patru ani.

O declarație semnată de de Frank Bainimarama din Fiji, Salaheddine Mezouar din Maroc, Laurent Fabius din Franța și Manuel Pulgar Vidal din Peru spune că omenirea se află la o răscruce de drumuri extrem d eimportantă pentru viitor. Între timp, diferența dintre ceea ce țările spun că fac și ceaa ce ar trebui făcut nu a fost niciodată mai mare.

De ce participă Sir David Attenborough?

Prezentatorul și naturalistul celebru va ocupa ceea ce se numește “scaunul poporului” la aceste discuții. Sir David Attenborough spune că schimbările climatice sunt “cea mai mare amenințare la adresa acestei planete în mii de ani”. El va încerca să reprezinte milioane de oameni din întreaga lume care sunt afectați de schimbările climatice.

 

ARTICOLE SIMILARE

Notre Dame este instabilă: un vânt puternic ar putea face zidurile să se prăbușească

realitatea

Sărbătoritul zilei

realitatea

Stiai ca Mona Lisa a fost barbat?

realitatea

Dieta minune cu care Minodora a slăbit 40 de kilograme

Andreea Damian

Forbes a publicat clasamentul celor mai bine plătite vedete din lume. Prezențe neașteptate în top 10

Andreea Damian

„Singurătatea pozitivă” sau cum faptul de a fi singur ne face bine

Andreea Damian

Scrie un comentariu