Tabu
lifestyle

Scurtă istorie a lenjeriei masculine




De-a v-ați ascunselea. Cele mai vechi forme de lenjerie masculină aveau un singur rol: erau falocriptice (ascundeau zonele genitale). Triburi aborigene folosesc încă o singură piesă de îmbrăcăminte, care ascund zona inghinală sau o decoreaza pentru a reprezenta ierarhii. De asemenea, veșmântul de pânză folosit de vechii egipteni, sau cel de piele folosit de popoarele migratoare servea același rol. Protecția era minimă, iar confortul țesăturilor aspre sau al pielii este greu de acceptat azi.

 

De la vechii romani la Superman și Michael Jackson. Vechii romani purtau un subligaculum sub togă. Același item era purtat, în schimb, de gladiatori, atleți și mercenari la vedere. De aici la Superman și Michael Jackson, a căror ținută include un slip purtat peste haine e doar un pas! Tot la vedere era și partea frontală a lenjeriei în Evul Mediu, sub forma unei pungi de piele, neacoperită de pantaloni, deseori supradimensionată, care folosea ca protecție pentru organele genitale, dar și ca geantă-accesoriu. Mai mult, supradimensionarea pungii care acoperea organele genitale mai servea un scop: cel de a masca multele comprese folosite în tratamentul împotriva prea răspânditului sifilis.

 

Despre clasă și avere. Tot în Evul Mediu, partea frontală a lenjeriei era decorată cu șireturi de piele, pietre prețioase sau însemne ale diferitelor bresle. La începutul secolului XX, bărbații au beneficiat de un boost în moda lenjeriei intime, mai întâi prin intermediul militarilor, ai căror boxeri cu șliț și nasturi au devenit foarte populari și pentru populația civilă după Primul Război Mondial și apoi prin intermediul scandaloaselor costume de baie, pentru care au fost folosite pentru prima oară benzile elastice și țesături diverse. Apanaj al claselor înstărite, costumele de baie din prima jumătate a secolului XX sunt foarte asemănătoare cu modelele de chiloți și boxeri de uz cotidian de mai târziu.

 

Bumbac, lână și muselină. Numărul de modele de lenjerie disponibile au fost mereu dictate de materialele disponibile. Țesăturile de bumbac au apărut abia în secolul XIX, concomitent cu primele tentative de a vorbi public despre igienă și rolul de protecție pe care trebuie să îl ofere hainele față de infecții, insecte și condiții climatice. Lâna a rămas mult timp materialul de top pentru clasele sărace, iar muselina a fost popularizată de tinerii dandy.

 

Boxeri, slipuri și suspensoare. În 1865, compania Jockey avea să lanseze o nouă modă în special pentru bicicliști: suspensorul. În 2006, aceeași companie producea suspensorul cu numărul 350mil. A fost nevoie de apariția fibrelor sintetice la scală industrială în anii 1950 pentru diversificarea formelor, culorilor și modelelor. Boxerii sunt în continuare cei mai folosiți, dar a fost nevoie de ceva timp până viața publică a boxerilor a fost acceptată. O reclamă cu Nick Kamen din 1985, pentru Levi’s, în care apare în boxeri, a dat undă verde maniei boxerilor, care a permis mai târziu boxerii Calvin Klein puternic sexualizați ai lui Mark Wahlberg. Azi există peste 1000 de modele de sine stătătoare de lenjerie masculină, dar nu există un standard de dimensiune pentru partea frontală, așa cum se întâmplă cu sutienele. Piața este dominată de Jockey, Abercrombie & Fitch, American Apparel, Gap sau Marks & Spencer. Aussie Bum, ES Collection sau Priape sunt foarte populare pentru bărbații gay.

 

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

MARCEL IURES, interviu in exclusivitate pentru Tabu …feat. Amza Pellea, Johnny Depp, Lucian Georgescu

realitatea

Donatella Versace pe coperta revistei OUT

realitatea

Chris Martin: “Voi cânta solo doar dacă mă părăsește Gwyneth”

realitatea

Ghici cine…

realitatea

10.000 $ RECOMPENSA pentru SOTIA IDEALA

De ce s-a ingrasat? Andreea Marin Banica raspunde criticilor legate de silueta ei

Scrie un comentariu