Home > beauty > Scurtă istorie a lui Muxe, al treilea gen al Mexicului. Apare pentru prima dată pe coperta Vogue

Scurtă istorie a lui Muxe, al treilea gen al Mexicului. Apare pentru prima dată pe coperta Vogue

muxe

În ediția mexicană din decembrie 2019, revista Vogue prezintă o cultură a femeilor indigene transgender care a făcut parte din patrimoniul țării de secole bune. Pentru prima oară, în mai bine de 120 de ani de la cea dintâi apariție, un model muxe apare pe coperta prestigioasei reviste de modă.

Este vorba despre Estrella Vazquez, un muxe din Zapotec, în vârstă de 37 de ani. Aceasta poartă o ținută tradițională cu motive floare și  ține în mână un evantai roz. Apariția sa pe copertă reprezintă un semn al diminuării bigotismului în Mexic vizavi de comunitatea de muxe.

Într-un oraș mic din mediul rural din Mexic, există un al treilea sex, cunoscut drept muxe (uneori scris muxhe ) printre popoarele Zapotec. Nu sunt considerați nici bărbați, nici femei, mai degrabă undeva între India, hijra din India, muxes sunt bărbați din punct de vedere biologic, dar îmbrăcați și acționează în mod obișnuit cu femelele.

Se crede că au provenit din termenul spaniol pentru „femeie” ( mujer ), muxes Oaxaca, unde toleranța față de persoanele care se identifică cu acest al treilea sex este în general mai mare decât în ​​multe alte părți ale Mexicului.

Istoric vorbind, moștenirea romano-catolică a țării a întărit prejudecățile anti-gay. „Cred că este un pas uriaș”, a spus Vazquez din orașul Juchitan, aflat în sudul statului Oaxaca, unde trăiește cea mai mare comunitate de muxe. „Există încă discriminare, dar nu la un nivel la fel de mare”, a spus ea.

Deși muxe-urile nu sunt foarte cunoscute în afara Mexicului, în țară nu este ceva neobișnuit să le vezi la paradele LGBT sau la alte evenimente culturale. Nu știe știe exact numărul lor, dar se consideră că există sute sau chiar mii de muxe.

Articole asemanatoare
vogue
Revista Vogue Italia reacționează la criza coronavirusului cu o copertă complet albă
Meghan Markle
Meghan Markle a înregistrat un record fantastic
Vogue
Declarație de sustenabilitate: Vogue Italia a înlocuit modelele de pe coperta din ianuarie cu ilustrații
modă
Tulburare de sezon: de ce ianuarie este noul septembrie în modă

Comenteaza acest articol

Scurtă istorie a lui Muxe, al treilea gen al Mexicului. Apare pentru prima dată pe coperta Vogue

by Andreea Damian   1 min
0