Tabu
FASHIONSlider

Secretele costumelor din „The Crown”

Odată cu lansarea celui de-al patrulea sezon al deja celebrului serial „The Crown”, croitorii care au realizat costumele personajelor masculine povestesc pentru Le Figaro cum au reușit să conceapă o garderobă atât creativă, cât și corectă din punct de vedere istoric.

Al patrulea sezon The Crown

The Crown este unul dintre cele mai populare seriale de pe Netflix. Povestea familiei regale a Marii Britanii revine duminica aceasta cu un al patrulea sezon mult așteptat. Vor apărea noi personaje precum Diana Spencer și Margaret Thatcher. Va fi desigur pus în valoare și Prințul Charles, interpretat de actorul John O’Connor. Este una dintre figurile regale recunoscute pentru o garderobă cât se poate de elegantă și rafinată.  

O veste bună pentru amatorii de costume, care se vor opri asupra descoperirii creațiilor comandate de costumiera Amy Roberts la croitorul britanic Timothy Everest, partener al echipei The Crown încă de la primul sezon. 

Croitorul „casei regale” de la Netflix

Totul a început în 2015, cu puțin înaintea turnării primului sezon al serialului. Echipa de producție a avut la dispoziție unul dintre cele mai mari bugete din istoria Netflix, după spusele lui Timothy Everest, croitor născut în 1989 în cartierul londonez Spitafields, din estul capitalei engleze. 

Everest a crescut în umbra lui Tommy Nutter, unul dintre cele mai faimoase nume de la Savile Row din anii 1960. 

„Când echipa de producție de la «The Crown» ne-a contactat, noi realizasem deja, cu succes, costume pentru multe filme, în special, pentru cele de epocă.”, își amintește Anthony Madsen-Silvester, cel care se ocupă de PR & Comunicare pentru casa de modă bărbătească a lui Thimothy Everest.

 Putem vedea costumele lui Everest în producții cinematografice precum Mamma Mia! (2008), James Bond: Skyfall (2012) și Crima din Orient Express (2017). Cu The Crown, Timothy Everest se impune în industria de film, munca sa fiind recompensată și cu un premiu Emmy pentru costumele din sezonul al doilea al serialului.

Rigoare și grijă la detalii

Dar ce face ca aceste costume masculine să fie atât de speciale? Înainte de orice,  e vorba despre rigoarea și grija cu care ele sunt lucrate. „Autenticitatea istorică a ținutelor pe care le concepem are o importanță primordială.”, explică domnul Madsen-Silvester. „Fotografiile de arhivă și fragmentele din jurnalele televizate sunt primele surse folosite. Apoi, le adăugăm cunoștințele noastre despre costumul de epocă în materie de croială și tip de țesătură.”

Conceperea unui costum începe imediat după casting, iar echipa de producție le prezintă croitorilor personajele și scenele în care vor juca. După aceea, sunt organizate întâlniri cu actorii pentru a le lua măsurătorile. „Avem pentru fiecare o fișă exact cum avem și pentru clienții noștri obișnuiți.”, adaugă specialistul. 

De la discreție la originalitate 

Totul este o chestiune de echilibru. Mai mult decât o simplă reproducere istorică, croitorii care lucrează pentru serial încearcă să propună creații cu accente contemporane. 

„Brief-ul pe care îl primim este clar: pentru țesături, nu copiem arhivele, ci propunem versiuni moderne, dar clasice.”, spune Lee Rekert, cel care coordoneazăs echipa lui Thimothy Everest pentru această colaborare. „În privința croielii, încercăm să tăiem și să ajustăm forme, pe cât posibil, originale.” 

Fiecare personaj își are particularitățile sale. „Unele personaje sunt discrete, iar garderoba lor este foarte clasică. Altele, precum Edward Windsor, fostul rege, sunt mai exuberante și poartă costume mai originale.” 

Dar cât durează crearea unui costum? Lee Rekert este amuzat de această întrebare. „Lucrăm în funcție de restricțiile care ne sunt impuse. Uneori, nu avem decât o săptămână la dispoziție, alteori, puțin mai mult. Dar ne lăudăm că livrăm întotdeauna la timp, fără a face vreun compromis în privința calității vreunei haine.”

Când filmul influențează moda

Activitatea de creator a lui Timothy Everest se împletește armonios cu cea de croitor. Oamenii intră în buticurile sale londoneze din Mayfair și Shoreditch în căutarea unui costum văzut pe micul ecran. 

„Stilul lui Edward Windsor a plăcut mult: mulți clienți de-ai noștri s-au interesat de costumele în carouri din flanel albastru din primul sezon și despre costumul din catifea roz somon pe care îl poartă în al treilea sezon.”, declară cu entuziasm Anthony Madsen-Silvester. 

Piesa cea mai populară a seriei rămâne totuși jacheta sahariană din piele de vițel purtată de contele de Snowdon, soțul prințesei Maragaret, în al doilea sezon. 

„Chiar dacă jacheta nu apare decât foarte puțin pe ecran, ea a devenit un best-seller și am reprodus-o în toate culorile posibile pentru clienții noștri.”, se amuză croitorul. 

Pentru a avea propriul costum cusut manual de croitorii serialului The Crown nu trebuie decât să aveți pregătiți în portofel 7 000€. 

sursa: Le Figaro

ARTICOLE SIMILARE

Top 7 filme de actiune 2016

realitatea

Bianca Drăgușanu și Anda Adam au îngropat securea războiului. Ce mesaje și-au transmis una alteia

Andreea Damian

O actriță din „Two and a Half Men”, membră a familiei regale britanice

Andreea Damian

Lady Gaga și Cyndi Lauper pentru V Magazine

realitatea

#Trashtag, noua provocare virală care are grijă de mediul înconjurător

Andreea Damian

[ SUEDIA ] Göteborg Film Festival se mută pe o insulă

Ciocîrlan

Scrie un comentariu