Tabu
Image default
LIFESTYLE

Secretul din spatele alunitelor

Cu toate că alunițelor li se mai spune și pete de frumusețe, tot mai multe persoane se plâng de apariția lor. Åži asta pentru că nu suntem destul de informați des­pre alunițe și cum putem preveni ca o aluniță să devină problemă medicală. Acele alunițe care au un risc mai mare de îmbolnăvire pot fi excizate. Sună des­tul de periculos, dar sub atenția și îngrijirea doctorului, excizarea alunițelor nu pre­zintă niciun risc.

Singurul risc real este păstrarea alunițelor cu potențial malign și ne­­pre­zen­ta­rea la un doctor specialist. Putem preveni foarte ușor transformarea malignă a alunițelor printr-un control dermatologic la intervale de timp regulate, asistat de o dermatoscopie digitală.

De aceea un program de prevenție adecvat trebuie să conțină o inspecție corporală completă și dermatoscopie clasică pentru descoperirea oricărei modificări cu potențial malign, apoi dermatoscopie digitală și ana­li­za video a tuturor modificărilor suspecte de la nivelul pielii, crearea unui catalog indivi­dual cu modificările de la nivelul pielii pa­cien­tului și încadrarea acestuia într-un grup de risc și stabilirea conduitei sau a tratamentului adecvat.

Formarea unei alunițe care poate duce la cancerul de piele parcurge anumite stadii, prin urmare, depistată la timp, poate fi prevenită apariția bolii. Melanomul este o tumoră malignă de piele care, de re­gu­lă, se transformă dintr-o aluniță (nev pigmen­tar) care există deja la nivelul pielii.

Un melanom netratat la timp care avansează în adâncimea pielii și generează metastaze poate fi fatal în 6 luni, rata de supraviețuire de până la 5 ani a pacienților fiind de doar 6%! Factorii principali de risc sunt pie­lea albă, păr blond sau roșcat, cazuri de can­cer de piele în familie, arsuri de soare frec­ven­te în timpul copilăriei/tinereții, ședințe repetate la solar (radiație cu unde ultraviolete).

De asemenea, persoanele care au multe alunițe (nevi pigmentari) împrăștiați pe trun­chi, membre, față, pielea capului sau mu­coa­se sunt predispuse la apariția cancerului de piele. Marea întrebare este când ar trebui să ne prezentăm la doctor și ce simptome ar tre­bui să ne îndrepte către un cabinet derma­tologic.

Pacienții trebuie să reacționeze ime­diat și să se prezinte la un medic dermatolog dacă observă modificări alarmante la nivelul alunițelor precum modificarea cu­lo­rii, modi­ficarea marginilor, creșterea sau scă­­derea di­­mensiunilor sau modificarea zonei ce împrejmuiește alunițele, mân­cări­me/în­țe­pă­turi în jurul alunițelor, sângerări, apariția de noi alunițe, în special după vârsta de 25 de ani.

Åži pentru că mulți dintre noi prezentăm mă­car una dintre simptome, ar trebui să mer­gem la un control medical la intervale de timp regulate, pentru a preveni complicații și a păstra alunițele drept semne de frumu­se­țe și nu sur­se ale unor probleme de sănătate.

Dermatologie Str. Povernei, Nr. 31-33, Et. 2, Ap. 3, Sector 1, București. Tel.: 021 317 24 40
[email protected]
www.e-dermatologie.ro

ARTICOLE SIMILARE

Cum să faci față fizic și financiar petrecerilor de iarnă

realitatea

MIHAELA RĂDULESCU a prevestit PROBLEMELE LUI ELAN SCHARTZENBERG, acum patru ani!

Doua vedete se despart chiar dupa Anul Nou!

DECLARAŢII INCENDIARE! Andreea Marin L-A DESFIINŢAT pe Ştefan Bănică!

Miley Cyrus uimeste cu cel mai obscen gest de pana acum! Ce a putut sa faca intr-o reclama pentru Craciun

Relatie secreta in showbiz! Andreea Esca si Andi Moisescu au fost iubiti

Scrie un comentariu