Tabu
lifestyle

Serialele gay sunt de două feluri

Am fost invitat de către Tabu să scriu despre serialele TV gay și des­pre cum au schimbat acestea percep­ția legată de comunitate. După ce am refuzat (în mintea mea) propunerea, pentru că nu sunt critic de televiziu­ne, mi-am amintit că sunt gay, m-am gândit la homofobii din viața mea și mi-am dat seama că serialele tematice nu ajută în vreun fel la schimbarea mentalităților românești față de mi­no­ritatea gay, ci dimpotrivă.

Nu știu câți homofobi au puterea de a se uita la „Will și Grace”, un serial de comedie despre relația spumoasă dintre patru prieteni – două femei și doi homosexuali – fără să schimbe pos­tul, rămânând cu impresia că ho­mo­­sexualii sunt obsedați doar de sex, de haine și de cum le stă părul.

Cei mai mulți telespectatori ai acestor se­riale sunt, indubitabil, gay și persoane care deja ne acceptă comunitatea. Sunt apreciate și iubite, dar nu poți avea pretenții să fii acceptat când ești pre­zentat caricatu­ral, când îți sunt exagerate trăsăturile pentru a-ți smulge hohote de râs sau de plâns. Un serial dezinhibat și temerar precum „Queer As Folk”, de pildă, despre viața unui grup de homosexuali din Pittsburgh, ar scoate oamenii în stradă, în frunte cu întâiul teoctist al țării.

Oamenii se tem de ceea ce nu le e familiar, având o reacție instinctivă de respingere. Åži e normal să fie așa. Inclusiv unii gay de­zavuează acest serial, considerându-l prea de­parte de adevăr și prea deo­cheat. Chiar prietenul meu cel mai bun a bombănit: „Viața mea nu e așa! Eu nu mă culc în dreapta și-n stânga, nu merg în fiecare seară în club și nu mă droghez!” Întrebarea e: așteptăm o felie rea­­lis­tă de viață sau o porție sănătoasă de divertisment de la serialele pe care le urmărim?

Dacă nu aș fi văzut niciodată o femeie în viața mea, de pildă, și m-aș fi uitat la serialul „Neveste disperate”, aș fi tras concluzia că femeile sunt niște scorpii nevrozate care-și urăsc copiii, soții și vecinele, care mint, ucid și se sinucid cu sânge rece și le-aș fi evitat toată viața. Nu m-aș fi uitat la acest serial cu detașarea pe care ți-o conferă faptul că știi că e vorba de divertisment, și nu de pre­zen­tarea realistă a unei felii de viață.

Noroc cu serialele „gay-friendly”, adică cele care nu au o tematică gay, dar în care sunt prezente și personaje de o altă orientare sexuală. De pildă, în „Totul despre sex”, Stanford, prietenul gay al lui Carrie, un tip șters, chel și inofensiv, apare din când în când, fără a avea un rol esențial în po­vestea principală. Sau Matt din „Melrose Place“ (îl mai țineți minte?). Sau, mai nou, An­drew, fiul gay al lui Bree din „Ne­veste disperate”.

Faptul că aceste personaje sunt gay nu dictează tematica serialului, ci e întâmplător, la fel ca orientarea sexuală în sine, însă e în măsură, prin însăși atitudinea de normalitate cu care producătorii ne fac cunoștință cu aceste personaje, să ne convingă de… normalitatea orientării sexuale diferite în sine.

Da, aceste personaje sunt gay, da, au propriile lor probleme, diferite de ale majorității, dar uite ce obișnuite sunt. Aceste seriale, urmărite de majoritatea telespectatorilor, sunt cele mai capabile să schimbe mentalitățile „începătorilor“ fără să-și propună asta.

Celelalte sunt pentru avansați.

ARTICOLE SIMILARE

Clona lui Kate Winslet? FOTO

realitatea

Fusta mini pe timbrele emise de Poșta Regală Britanică

realitatea

Pink Diva primește un tort misterios

realitatea

„Arunci cu umbră”, mesajul transmis de artiști despre violența domestică

Andreea Damian

UN MOTAN candideaza pentru Senatul USA!

MONICA GABOR: “Irinel ma punea sa ma dezbrac …”

1 comentariu

Erica 23 February 2012 at 12:31

Ma uit cu placere la “A Modern Family” in care personajele mele preferate sunt un cuplu de gay care au adoptat o fetita vietnameza. Desigur, si acolo e putin hiperbolizata atitudinea de gay spre deliciul spectatorilor care nu se cramponeaza de pudibonderie si alte cutume, insa comparativ cu alte filme pe care le-ai exemplificat si tu, sunt fix felia de realitate. Spun asta pentru ca si eu am prieteni gay sau cel putin bisexuali si de multe ori ii iubesc mai mult decat pe prietenii care sunt straight. De ce? Pentru ca apreciaza altfel bucuriile vietii si mai ales, o relatie.

Răspunde

Scrie un comentariu