Home > Agenda > SF. DUMITRU in traditii si obiceiuri

SF. DUMITRU in traditii si obiceiuri

Azi, 26 octombrie, romanii il sarbatoresc pe Sf. Dumitru, Izvoditorul de Mir, figura emblematica a crestinatatii si ortodoxiei.

In credinta populara, anul este impartit in vara si iarna. Daca Sfantul Gheorghe incuie iarna si infrunzeste intreaga natura, Sfantul Dumitru desfrunzeste codrul si usuca toate plantele. Exista credinta  ca in aceasta zi, caldura intra in pamant si gerul incepe a-si arata coltii, conform www.crestinortodox.ro .

In Ajunul sarbatorii Sfantului Dimitrie, se aprind focuri, peste care sar copii pentru a fi sanatosi tot anul. Focul are si menirea de a alunga fiarele si de a incalzi mortii. Dupa ce focul este stins, taranii arunca un carbune in gradina, ca aceasta sa primeasca putere de a rodi.

Sfantul Dumitru este considerat si patronul pastorilor. Este ziua in care ciobanii afla cum va fi iarna. Acestia isi aseaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspra. Un alt mod de a afla cum va fi iarna, este sa urmaresti mersul oilor in dimineata sarbatorii Sfantului Dumitru. Daca dimineata se va trezi intai o oaie alba si va pleca inspre sud, iarna va fi grea; daca se va trezi o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi usoara.

Ziua Sfantului Dumitru era si o zi a soroacelor, se terminau invoielile incheiate intre stapanii oilor si ciobani la San-George, de unde si zicerea ca “la San-George se incaiera cainii iar la Samedru se sfadesc stapanii”.

De Sfantul Dumitru se tocmesc servitorii pentru diverse treburi si se strica stanele. Taranii tund coama cailor pana la trei ani, ca sa aiba par frumos.

In anumite zone, taranii il cinstesc pe Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfanta Impartasanie.

Alte credinte in ziua Sfantului Dumitru:

– daca de Sfantul Dumitru este vreme aspra, iarna va fi buna, iar de va fi vreme buna, toamna va fi lunga si frumoasa;

– nu se piaptana, ca-i primejdios de lupi;

– daca luna va fi plina si cerul acoperit de nori, iarna va fi aspra, cu zapezi grele;

– se face pomana grau fiert cu unt, lapte sau branza.

Articole asemanatoare
obicei
Cât durează efectiv să renunți la un obicei, conform științei. Mitul celor 21 de zile a fost desființat
obezitate
Studiu: 5 obiceiuri pe care mamele trebuie să le respecte pentru a reduce riscul de obezitate la copii
pastele
Paștele în lume! Cele mai ciudate tradiții de sărbătorile pascale
Cum traieste omul mai bine: cu rutina sau in lipsa ei?

1 Response

  1. Pingback : SF. DUMITRU in traditii si obiceiuri | Femininne

Comenteaza acest articol

SF. DUMITRU in traditii si obiceiuri

by   1 min
1