Tabu
CULTURE

SFANTA MARIE – Adormirea Maicii Domnului, traditii si obiceiuri

SFANTA MARIA 2014. Credincioşii sărbătoresc  ADORMIREA MAICII DOMNULUI la 15 august, sărbătoarea  religioasă fiind dublată de o serie de tradiţii şi obiceiuri.

SFANTA MARIA 2014 – Se tămâiază mormintele

In dimineata  acestei zile, femeile mergeau la biserica si imparteau struguri, prune, faguri  de miere si mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele. Taranii care aveau  vii mari obisnuiau ca acum sa tocmeasca pandarii pentru pazit  viile.

SFANTA MARIA 2014 – Bărbaţii schimbă pălăria cu  căciula

Tot acum, barbatii schimbau palaria cu caciula, cei care mai erau  vazuti cu palarie dupa 15 august fiind ironizati. Se interzice scaldatul in apa  raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa.

SFANTA MARIA  2014 – Se deschide sezonul nunţilor

De pe 15 august se  deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, sezon care  tinea pana la intrarea in postul Craciunului. In aceasta zi se organizau  targurile si iarmaroacele de toamna. Perioada dintre cele doua Santamarii,  numita Intre Santamarii, se considera timp optim pentru semana­turile de  toamna.

SFANTA MARIA 2014. Sfanta Maria este sarbatoare  liberă legală, aşa că 4 milioane de romani vor avea liber în 15 august.

SFANTA MARIA 2014 -Adormirea Maicii Domnului sau  Sântămaria Mare, una dintre marile sărbători ale bisericii creştine, prăznuită  în 15 august, marchează trecerea de la vară la toamnă şi totodată Ziua Marinei,  Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

Sărbătoarea  Adormirii Maicii Domnului este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an,  pe data de 15 august. Ea este cunoscută în Apus sub numele de Înălţarea cu  trupul la cer a Maicii Domnului. Este sărbătoarea în amintirea zilei în care  Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit. Nu se ştie cu exactitate nici anul,  nici ziua când “a adormit Sfânta Fecioară”, potrivit unei documentări  Mediafax.

SFANTA MARIA 2014. Despre adormirea Maicii  Domnului nu avem informaţii în Sfintele Evanghelii, ci numai în tradiţia  Bisericii. Aceasta este tratată în scrierile a patru părinţi orientali:  Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al  Constantinopolului şi Sfântul Ioan Damaschin. În scrierile lor se spune că Maica  Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă.  Aceeaşi traditie spune că apostolii, aflaţi în acel moment în diferite zone ale  lumii, au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Prin  pronia divină, Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântare, sosind trei  zile mai tîrziu. Întristat, a cerut să se deschidă mormântul, pentru a săruta  mâinile Născătoarei de Dumnezeu, dar, intrând, l-a găsit gol. În timp, în  cuvântările Părinţilor Bisericii, începe să se afirme cu mai multă putere  credinţa că după adormirea sa, Fecioara Maria a fost înviată de Fiul Său şi  luată cu trupul în Împărăţia Cerurilor.

Tradiţia mai spune că după ce  şi-a săvârşit misiunea apostolică ce i-a fost încredinţată, şi anume să ducă în  Muntele Athonului (Athos) credinţa, Maica Domnului dorea să se mute la Fiul Său.  Această cerere i-a fost îndeplinită, fiind astfel săvârşită şi dorinţa  creştinilor ca trupul Maicii Domnului să nu fie supus putreziciunii şi să fie  luat la cer.

Ca şi Iisus Hristos, Maica Domnului îi iubeşte atât de mult  pe oameni încât L-a convins pe Dumnezeu să transforme fuioarele, care se dau de  Iordan, într-un mare năvod.

Tot din tradiţie aflăm că, înainte de Marea  Judecată, Maica Domnului va da cu năvodul de trei ori prin iad, sufletele de  acolo putând să se prindă de el şi astfel să se mântuiască de păcate. Se mai  spune că dracii, rămaşi fără sufletele oamenilor, se vor mânca între ei până  când nu va mai rămâne niciunul.

SFANTA MARIA 2014. În 15  august este celebrată şi Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este ocrotitoarea  marinarilor. La malul mării, dar şi în oraşele dunărene sunt organizate ample  serbări.

În unele zone ale ţării, în dimineaţa acestei zile, femeile merg  la biserica, unde împart struguri, prune, faguri de miere, şi merg în cimitir  pentru a tămâia mormintele.

La ţară se obişnuieşte ca în această zi să  fie angajaţi pândarii în vii şi se spune că se “leagă” ciocul păsărilor pentru a  nu mai putea strica boabele de struguri. De asemenea, se oferă ofrandă din noua  poamă.

În părţile Moldovei, Sfânta Maria Mare este considerată “a  morţilor”, fiind pomeniţi toţi cei care au numele pornind de la cel al  Preacuratei şi doar la Sfânta Maria Mică (8 septembrie) sunt sărbătoriţi cei  care poartă acest nume.

La sărbătoarea Sfintei Marii se adună ultimele  plante de leac, putându-se afla cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori  care se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că apoi sunt bune de  leac.

Între cele două Marii (15 august – 8 septembrie) este timpul  prielnic semănării grâului.

SFANTA MARIA 2014. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului prefaţează deschiderea sezonului de nunţi  (16 august-14 noiembrie), începerea târgurilor şi iarmaroacelor de toamnă, a  praznicelor de pomenire a morţilor.

Prin unele zone ale ţării, în ajunul  sărbătorii, 14 august, numită “Ziua cercurilor Sfintei Mării”, oamenii se adună  şi povestesc despre bunătatea şi minunile Maicii Domnului.

În unele părţi  ale Moldovei, sărbătoarea de la 15 august este considerată “a morţilor”. Cu  această ocazie sunt pomeniţi toţi strămoşii plecaţi în lumea drepţilor şi care  au purtat numele Sfintei Fecioare. În ziua praznicului, femeile merg la biserică  şi duc cele mai frumoase flori din grădină, o “colivă de struguri”, prune şi  faguri de miere, pe care le dau în amintirea răposaţilor, “să fie de sufletul  lor”.

În Maramureş, sărbătoarea religioasă are o mare însemnătate, iar  tradiţiile şi obicieurile de Sfânta Marie Mare încă se păstrează. Sunt  organizate procesiuni religioase spre mănăstiri, iar la slujbele speciale  participă câteva zeci de mii de oameni.

SFANTA MARIA 2014.  Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului încheie un ciclu, redeschis de cea a  Naşterii Maicii Domnului (8 septembrie). Dintr-o sămânţă, aparent moartă, se va  naşte un nou spic de grâu plin cu boabe, pentru a adeveri că din moarte va fi  înviere.

Mai multe lăcaşuri de cult din ţară ocrotite de Maica  Domnului îşi serbează, miercuri, hramul.

SFANTA MARIA  2014. Mănăstirea Ţigăneşti sărbătoreşte 200 de ani de la ridicarea şi  sfinţirea Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din incinta aşezământului  monahal.

În fiecare an, de ziua Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea  Curtea de Argeş, lăcaş rectitorit la începutul secolului al XVI-lea de către  Neagoe Basarab, îşi aşteaptă credincioşii, care vin să se închine Maicii  Domnului şi Sfintei Filofteia.

SFANTA MARIA 2014. Şi  mănăstirile Bistriţa, Frăsinei, Govora şi Sărăcineşti din Arhiepiscopia  Râmnicului, mănăstirile Brâncoveni şi Strehareţ din Episcopia Slatinei şi  Romanaţilor, precum şi Mănăstirea Celic Dere din Episcopia Tulcii îşi prăznuiesc  hramul de Adormirea Maicii Domnului. În sărbătoare se află şi Catedrala  episcopală din Giurgiu.

De ziua hramului, la Mănăstirea Văratec, maicile  se pregătesc pentru credincioşii care vor trece pragul mănăstirii. Tot pe 15  august îşi cinstesc hramul şi Mănăstirea Bistriţa şi Schitul Draga, din judeţul  Neamţ, mănăstirile Cozancea şi Zosin, din judeţul Botoşani, mănăstirile Rarău,  Humor, Feteşti, Schitul Orata şi Plutoniţa din Suceava.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: https://www.realitatea.net/

ARTICOLE SIMILARE

VARCIU – imagini incredibile de la aniversarea lui (fara Adelina!) TORT …in chiloti!

Cu un raport al veniturilor mai mare decât cel prevăzut, Disney atacă Netflix

realitatea

Un artist a ilustrat cum serviciile secrete ne supraveghază smartphone-urile

realitatea

Ard „plămânii planetei”. Record de incendii în pădurea amazoniană

Andreea Damian

Hotel Transylvania 3: Vacanța de vară este pe primul loc în top debut Box Office

realitatea

Familia lui Michael Jackson a lansat propriul documentar

Andreea Damian

Scrie un comentariu