Tabu
CULTURE What's hot

Sfintii Mihail si Gavril / Traditii si obiceiuri

SFINŢII MIHAIL și GAVRIIL. Prima mare sarbatoare a lunii lui Brumar este pe data de 8, cand crestinii ortodocsi ii praznuiesc pe sfintii Mihail si Gavriil. Ziua de 8 noiembrie mai este numita ”Vara Arhanghelilor” care tine doar o zi. Se spune ca, pe langa ”Vara Arhanghelilor” mai sunt inca 3-4 zile mai calduroase, intre 8 noiembrie si 25 decembrie, denumite ”vara iernii”.

SFINŢII MIHAIL și GAVRIIL. In popor, se spune despre Arhanghelul Mihail ca are putere asupra Soarelui si Lunii, pe care le elibereaza din puterea dracilor, atunci cand acestia le fura (eclipse). De asemenea, se spune ca are putere asupra sotiei lui Scaraotchi, Mamareaua, care vrea sa dea drumul la ger, pe pamant, dintr-o data.
De Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt strict interzise indeletnicirile casnice, cine nu se spune acestei reguli fiind sortit sa aiba parte de mare chin inaintea mortii, scrie opiniatimisoarei.ro.
In ceea ce-l priveste pe Arhanghelul Mihail, acesta, se spune, ca poarta cheile Raiului, este un vrednic luptator impotriva diavolului si vegheaza la capataiul celor bolnavi. Daca acestora le este scris sa moara, Arhanghelul Mihail sta la capul lor, in partea dreapta.
SFINŢII MIHAIL și GAVRIIL. Se crede ca in stanga sta diavolul, gata sa insface sufletul celui care trece in nefiinta, iar Arhanghelul Mihail are menirea de a-l salva pe muritor de la aceasta, retezandu-i Necuratului capul cu sabia. incaperea, se spune ca se umple de sange, motiv pentru care totul trebuie spalat si curatat in camera respectiva. Daca bolnavilor le este dat sa traiasca, atunci Mihai sta la picioarele lor.

Pentru ca atat Sfantul Mihail, cat si Sfantul Gavriil sunt vazuti ca pazitori ai oamenilor de la nastere pana la moarte, in credinta populara se spune ca ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerita pentru a aprinde o lumanare, pentru a fi calauzit spre Rai in viata de Apoi. Aceasta, pentru ca, potrivit folclorului, cei doi sfinti participa si la Judecata de Apoi.
SFINŢII MIHAIL și GAVRIIL. Ofrandele date la pomana pentru morti, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc “Mosii de Arhangheli”. Fiecare om trebuie sa aprinda o lumanare, care ii va fi “lumina de veci” in lumea de dincolo. Se aprind lumanari atat pentru oamenii in viata, cat si pentru cei disparuti fara lumanare.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET:

ARTICOLE SIMILARE

Cum arătau cei mai faimosi miliardari înainte de a deveni bogați

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei

realitatea

George R.R. Martin se simte presat de serialul Games of Thrones de la HBO și de fani

realitatea

Idila Obama – Beyonce, dezvaluita de un fotograf francez!

Monica s-a casatorit cu Mr Pink!? Cum a anuntat evenimentul

Vocea care a schimbat mentalităţi

1 comentariu

Sfintii Mihail si Gavril / Traditii si obiceiuri | Noutati 7 November 2014 at 17:45

[…] Pentru ca atat Sfantul Mihail, cat si Sfantul Gavriil sunt vazuti ca pazitori ai oamenilor de la nastere pana la moarte, in credinta populara se spune ca ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerita pentru a aprinde o lumanare, pentru a fi calauzit spre Mai mult […]

Răspunde

Scrie un comentariu