Home > Lifestyle > Stiri > Showgirls – travestiți și transexuali

Showgirls – travestiți și transexuali

Kylie

Are 22 de ani și face parte din, probabil, cea mai solicitată trupă de travestiți, Las Troyas. Acum doi ani, încă nu se hotărâse să facă un pas către decizia definitivă de a deveni femeie, cu tot ceea ce presupune aceasta, începând tratamentul cu hormoni. Atunci apărea travestit în divă pop în show-urile susținute în diferite locații. Are un pic peste 1,60, aproximativ 55 de kilograme, dar este o explozie de bunădispoziție.

„Acum doi ani m-am hotărât să fac pasul cel mare, am fost plecată în Germania unde am cunoscut un doctor care mi-a dat diagnosticul de transexual, de atunci am început să iau hormoni”. Kylie se bucură de fiecare etapă, deși declară că nu i se pare că s-a schimbat atât de brusc. Pentru mine, însă, transformarea este radicală.

Acum doi ani o întâlnisem pe Kylie la atelierul Ralucăi Demetrescu care pregătea o expoziție cu tema travesti. Atunci era un băiat slab, tuns scurt. Astăzi, când e pe scenă, e cu totul alta; în show-uri este Kylie, iar lumina reflectoarelor o prinde extrem de bine. La plecare, după ce și-a șters make-up-ul impecabil, a cerut niște fond de ten pentru că… „mă vede lumea din mașină”.

Lolyta
Nu îi place să fie inclusă în categorii privind sexul sau genul însă știe un singur lucru: poate fi inclusă în categoria fanilor Loredana. 10 ani, atât avea când a cunoscut-o pe Loredana, era la Cerbul de Aur după recitalul lui Kylie Minogue. „Aveam un disc cu ea cred că de când aveam cinci ani, prin 1987”. Loredana a văzut-o „mică și singurică” și a luat-o la recepția care urma să aibă loc după recital la hotelul Aro Palace.

„Uite așa intram eu în hotel o dată cu Kylie dar de mână cu Loredana”. Până la primul show a trecut ceva timp, dar când acesta a venit, emoțiile erau practic inexistente. „Făceam asta demult singură acasă”, de atunci a fost Madonna în Spania, în fața a 6.000 de oameni, a cântat în Atena, unde a și trăit un an și jumătate, dar și la Stuttgart. „Mă simt cel mai bine când sunt pe scenă, cred că așa se simte orice artist. Eu trăiesc senzații greu de explicat.” Tot acest timp a fost alături de Rusty și a făcut parte din aceeași trupă Las Troyas, iar acum își pregătește propria emisiune TV „La vie en rose” la Music Channel.

Monique Åžtefănescu

Are 19 ani și acum doi ani s-a hotărât să înceapă demersurile în vederea diagnosticării ca transexual. Primul pas a fost să îi spună mamei. „Ea mi-a fost mereu alături, deși nu tot timpul a fost de acord, a încercat întotdeauna să înțeleagă ce se întâmplă.” Mama l-a susținut pe tânărul de 17 ani care, după ce îi spusese că este gay, îi mărturisise de fapt că este transexual. „Lumea reacționează mai urât dacă apar ca băiat pe stradă decât dacă apar ca femeie.

Pe tocuri, cu sutien și machiaj, sunt doar o altă blondă care merge pe stradă”. Tot la 17 ani au început și show-urile de travesti, primul dintre acestea se desfășura chiar la sediul Accept, Asociația care protejează drepturile minorităților sexuale, în cafeneaua din cadrul ONG-ului. „Tocmai ce apăruse noul album al Madonnei și primul single „Hung up”. Purtam un top negru. Chiar dacă erau doar 10 oameni acolo, aveam emoții foarte mari.

Ca show-ul să fie complet, a sărit și cd-ul în timpul numărului meu.” Acum Monique este PR-ul clubului Queens și ocazional model. A renunțat complet la show-urile de travesti din cluburi „Nu se mai potrivesc cu ceea ce sunt eu acum.” O întreb dacă se va opera și îmi răspunde imediat: „Poate la 50 de ani când o să mă satur de plăcere, știi, bărbații cu care fac sex se bucură de ce am eu în prezent”.

Rusty, primul drag-queen din Romania

Toată lumea îl cunoaște pentru că are o limbă ascuțită și nu se ferește să spună ce gândește. Este liderul trupei de travesti Las Troyas, cu siguranță primul drag-queen de la noi, dar poate și cel mai cunoscut și talentat dintre ei. Rusty, care este un obișnuit al show-urilor de travesti, și-l amintește chiar pe primul la care a participat.

Era, deloc întâmplător, chiar primul show oficial de gen din România, se întâmpla în 1994, Rusty purta o rochie verde și era amfitrionul spectacolului. Cu puțină nostalgie recunoaște că îi lipsesc acele vremuri. Între 1994 și 2001 Rusty a participat la spectacole și petreceri private în calitate de amfitrion, dar a cântat pentru prima dată în 2001. Își amintește că din repertoriu nu i-au lipsit Whitney Huston și Celine Dion.

„Ai mei nu au știut ce fac, iar eu nu le-am spus nimic, cred că m-au văzut la televizor.” Rusty spune că a-l vedea îmbrăcat într-o rochie nu era o noutate pentru ei. „Eu sunt designer vestimentar și când croiam rochii pentru clientele mele, le probam eu ca să văd dacă vin bine, iar ai mei mă ajutau să le ajustez”. Așa că atunci când și-au văzut fiul în travesti, părinții lui Rusty nu au zis nimic. „Nu m-am simțit niciodată incomod îmbrăcat așa, dimpotrivă a intervenit o oarecare lejeritate și obișnuință în exprimare și atitudine”.

Publicul lui Rusty și al trupei pe care o conduce a crescut odată cu ei, a devenit din ce în ce mai receptiv și nu mai este atât de sceptic ca la început. Înainte de fiecare show sunt puse la punct detaliile, vestimentațiile se schimbă după fiecare piesă, iar fiecare outfit este gândit și creat de Rusty. „Este o linie subtilă între un machiaj glamorous potrivit unui drag queen și unul kitch”. Termenul de drag-queen, îmi explică Rusty, face diferența între niște bărbați care se travestesc și cei care fac un spectacol din asta.

Momentele moarte, cele în care se schimbă costumele sunt animate de Rusty cu momente de stand-up comedy. „De multe ori, am avut plăcuta surpriză de a descoperi că spectatorii apreciază aceste momente aproape la fel de mult ca și show-ul în sine”. În aceste momente de pauză, Rusty își face cu abilitate numărul, pășește pe o graniță fină între glumă și vulgaritate, face publicul să râdă și încearcă să îi aducă pe spectatori mai aproape de ceea ce se întâmplă în spectacol. „Din când în când mai există unul care se umflă în pene, îi invit să îmbrace o rochie în stilul meu caracteristic și reușesc să îi liniștesc”. Rusty crede că lumea nu mai este aceeași după un show de travesti, percepțiile se schimbă.

De când au început spectacolele au vrut să fie mai mult decât „niște bărbați care au fetișul de a se îmbrăca în haine de femei”, iar trupa muncește pentru a avea un show de cabaret în toată re- gula. Au în repertoriu orice de la Whitney Houston la Celin Dion, însă slăbiciunea lui Rusty este Liza. „Este o prezență caldă, are un caracter puternic și nobil, care mă caracterizează și pe mine”. Weekend de weekend, Rusty împreună cu Kylie, Lolyta și Gloria sunt pe drumuri și cântă în cluburi și la cele mai elegante petreceri ale multinaționalelor. Împreună au înfruntat spectatori mai mult sau mai puțini ostili, au dansat și au doborât prejudecăți.

Travestiți versus Transexuali

Andreea Biji, psiholog

Modul în care o persoană se percepe pe ea însăși ca ființă sexuală, și modul în care aceasta dorește să fie percepută de ceilalți se numesc identitate sexuală. Aceasta se referă la 4 componente: sexul biologic (fizionomia specifică, de femeie/bărbat, sau mixtă – persoanele intersexuale); sexul social ca rol de gen (imagine, gesturi și comportament definite ca feminin sau masculin); sexul psihologic (convingerea interioară a cuiva că este bărbat, femeie sau ambele în același timp) fiind cel care stă la baza deciziei asupra identității sexuale și orientarea se- xuală (sexul față de care o persoană se simte atrasă erotic). Oamenii nu sunt în totalitate consecvenți în privința acestor 4 aspecte ale identităților lor sexuale.

De exemplu, unii nu pun la îndoială identificarea cu un anumit gen (feminin sau masculin), în timp ce pentru alții este imposibil să se definească în acest context. Există astfel persoane care doresc să experimenteze în totalitate atributele sexului opus – transexuali sau parțial din atributele sexului opus, respectiv travestiți. Cei care se identifică puternic cu sexul opus având convingerea că trupul lor nu corespunde sexului psihologic, sunt transexualii. Pentru a se putea simți confortabil în propria piele, unii dintre ei doresc să își schimbe fizicul împreună cu identitatea legală de gen ce li se atribuie.

Ei sunt cei care ajung să recurgă la operații de schimbare de sex pentru a stabili o armonie între sexul psihologic, cel biologic și identitatea de gen. Sunt și persoane care „împrumută“ un alt rol de gen decât cel pe care îl au prin îmbrăcăminte și/sau alte atribute sau accesorii. Aceștia sunt travestiții. Unii travestiți fac asta în armonie cu practicile lor sexuale, dar pentru cei mai mulți este un act generat de sentimentul că rolurile de gen (feminin sau masculin) îi limitează.

Cu alte cuvinte, travestiții doresc să își schimbe doar hainele, pentru a ieși din rolurile pe care societatea îi forțează să le joace și nu o schimbare de sex. Hainele de damă pot fi un obicei păstrat în spatele unor uși bine închise sau o sursă de venit atunci când se petrece pe scenă. Cei care ajung să trăiască în conformitate cu caracteristicile sexului opus, sunt cei care au acceptat că aceasta face parte din identitatea lor. Anumite genuri muzicale sunt considerate de ei ca exprimând foarte bine idealurile și speranțele lor, asemeni plăcerii care revine din schimbările pe care le fac.

Ei ajung astfel să „întruchipeze” dive, pe care le consideră exprimarea a ceea ce sunt și simt, prin versuri și vestimentație. În cazul travestiților, cu precădere sunt cunoscute show-urile pe care le susțin și dedicația cu care slujesc numele unor dive ale muzicii. În general, cele alese ca modele și adesea imitate de către travestiți sunt personalități muzicale cu mult succes.

Divele travestiților au atributele feminității deseori exagerate sau puse în valoare în mod exibiționist: podoaba capilară generoasă à la Diana Ross sau Mariah Carey, decolteurile generoase și forța emanată de Aretha Franklin, picioarele perfecte ale Tinei Turner, ținutele extravagante create de Bob Mackie pentru Cher. Important de reținut este că principala caracteristică a divelor alese de travestiți este feminitatea, puterea pe care o emană și caracterul tolerant.

Fotografii: Cosmin Bumbut
Make-up: Dana Argesan
Dosar: Robert Ratiu


7 Responses

  1. supik

    Nu-i inteleg, dar le doresc sa fie fericiti asa cum sunt. Chiar e placut sa ai barbati pe langa tine, barbati care nu saliveaza, nu te agreseaza si chiar sunt inteligenti.

Comenteaza acest articol

Showgirls – travestiți și transexuali

by realitatea   7 min
7