Tabu
Image default
lifestyle

Simboluri LGBT – Curcubeul

Va prezentam in randurile de mai jos un material despre simbolurile LGBT, cu sprijinul Accept Romania.

Drapelul Curcubeu ( Rainbow) – Este un simbol al miscarii LGBT, dar si al personelor heterosexuale care sustin moral sau prin actiuni concrete libertatea de expresie a persoanelor LGBT. Conceptul curcubeului a fost utilizat inca din antichitate de catre majoritatea culturilor: greaca, africana, amerindiana, orientala, celtica…

Drapelul Curcubeu, asa cum il cunoastem noi astazi, a fost conceput in anul 1978 de catre Gilbert Baker, un artist din San Francisco. La acea vreme, se resimtea nevoia unui simbol care sa poata fi folosit anual, cu ocazia organizarii festivalului Gay & Lesbian din San Francisco. Baker s-a inspirat din mai multe surse, de la miscarea hippie pana la cea de lupta pentru minoritatile de culoare, realizand un drapel cu opt benzi.

Fiecare culoare simbolizeaza aspecte ale vietii gaylor si lesbienelor: roz – sexualitatea, rosu – viata, portocaliu – vindecarea, galben – soarele, verde- natura, albastru – arta, indigo – armonia, violet – spiritul. Baker, impreuna cu o echipa de voluntari, a cusut manual prototipul in marime naturala al drapelului pentru parada din anul 1978. Drapelul simbol a avut un succes rapid. Cand a fost initiata productia de serie pentru parada din 1979, banda de culoare roz a trebuit inlaturata, din cauza faptului ca pigmentul roz nu era disponibil in cantitati industriale.

In acelasi an, comitetul pentru organizarea festivalului a mai adus o modificare, inlaturand culoarea indigo din drapel pentru ca benzile de culoare sa se poata distribui egal de-a lungul traseului : rosu, portocaliu si galbel – pe o parte a strazii, verde, albastru si violet – pe cealalta. Aceasta versiune corespunde "Teoriei culorilor" care releva existenta a trei culori primare si a trei culori secundare. Curcubeul cu sase culori a devenit foarte popular, ajungand sa fie recunoscut oficial de catre Congresul International al Drapelelor.

Unul dintre avantajele drapelului curcubeu este acela ca sprijina drepturile LGBT fara a vorbi despre orientarea sexuala a persoanei care il foloseste – este un simbol general care poate fi utilizat de oricine, indiferent de orientarea sexuala. Acest aspect il face potrivit pentru a fi utilizat in cadrul "serviciilor prietenoase fata de LGBT", indiferent daca acestea sunt conduse de persoane gay.

Zilele urmatoare va prezentam povestea fascinanta a “Triunghiului Roz”, un simbol preluat direct din lagarele de concentrare naziste, apoi despre “Lambada”, un simbol popular, o litera greceasca.

ARTICOLE SIMILARE

5 lucruri cu… Kristina Dragomir

realitatea

Noua gamă Dove Go Fresh Restore

Vedetă porno dezbrăcată în subsolurile Casei Presei

realitatea

Angelina Jolie – sexy la 16 ani / Galerie FOTO

realitatea

Ghici cine…

realitatea

ZINA DUMITRESCU obligata de fiu sa ramana la azil!

1 comentariu

Farahdina 26 February 2012 at 8:53

thanks 4 d info!waktu 1st tyme tgk vid clip neh agak maemerng gak bulu roma.sbb banyak sgt unsur2 xsepatutnye tuh.agak skeri la.=.=

Răspunde

Scrie un comentariu