Tabu
lifestyle

Simboluri LGBT – Triunghiul Roz

Continuam incursiunea noastra in lumea simbolurilor LGBT, iar astazi vorbim despre "Triunghiul Roz", un simbol preluat direct din lagarele de concentrare naziste.

Cand sunt mentionate lagare de concentrare, cei mai multi oameni se gandesc la holocaustul evreiesc. Desi un numar mare de prizonieri homosexuali se aflau in aceleasi lagare, acest fapt este deseori ignorat sau trecut cu vederea de catre istorie. Adevarata poveste din spatele triunghiului roz incepe inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial. Articolul 175, o clauza in legea germana, interzicea relatiile homosexuale. In anul 1913, in timpul ascensiunii lui Hitler, aceasta lege a fost exinsa pentru a include si sarutul, imbratisarea si chiar fanteziile homosexuale! Doar intre anii 1937 si 1939 au fost condamnate in baza acestei legi aproximativ 25.000 de persoane. Acestea au fost trimise la inchisoare, iar mai traziu in lagarele de concentrare. Sentinta includea si sterilizarea, cel mai adesea sub forma castrarii.

In 1942, Hitler a introdus pedeapsa cu moartea pentru persoanele de orientare homosexuala. Prizonierii din lagarele de concentrare naziste erau etichetati in concordanta cu crimele lor, prin intermediul unor triunghiuri orientate cu varful in jos. . Infractorii "obisnuiti" purtau triunghiuri verzi, detinutii politici – triunghi rosu, iar evreii doua triunghiuri suprapuse astfel incat sa formeze Steaua lui David.

Detinutii homosexuali erau marcati cu cate un triunghi roz, iar evreii homosexuali -cea mai joasa speta de detinuti- purtau doua triunghiuri suprapuse, unul roz si unul galben. Acest sistem de identificare a creat o ierarhie sociala intre prizonieri, raportandu-se deseori ca persoanele cu triunghi roz primeau cele mai grele munci si erau in continuu hartuite si batute atat de catre garzi cat si de catre ceilalti detinuti.

Desi prizonierii LGBT nu erau transportati in masa in lagarele mortii de la Auschwitz, precum multi dintre detinutii evrei, a existat totusi un numar mare de persoane LGBT executate alaturi de acestia. Adevarata tragedie s-a produs insa dupa razboi, cand aliatii au invins Germania si regimul nazist, detinutii politici si prizonierii evrei ramasi au fost eliberati. Prizonierii homosexuali nu au fost eliberati din cauza articolului 175, din legislatia vest-germana care a ramas in vigoare pana in anul 1969.

In anul 1970, triunghiul roz a inceput sa fie utilizat in asociere cu miscarea de emancipare LGBT. Triunghiul roz este un exemplu de simbol al urii, convertit intr-un simbol al demnitatii. Zilele urmatoare continuam fascinanta poveste a simbolurilor LGBT.

Multuium Accept Romania pentru sprijin, pentru datele istorice si pentru informatii

ARTICOLE SIMILARE

Limbajul semnelor

realitatea

MICHELLE OBAMA, sclava TOPLESS pe coperta unei reviste din Spania

BUNICA acrobata a uimit o lume intreaga! (VIDEO)

Botezatu dus de urgenţă la spital!

Fergie, de la Black Eyed Peas, isi arata corpul in bikini

Top 5 motive pentru care merită să vizitezi Monte Carlo

Andreea Damian

Scrie un comentariu