Home > Slider > Singurătatea este mai periculoasă pentru sănătate decât obezitatea

Singurătatea este mai periculoasă pentru sănătate decât obezitatea

singurătatea

Pentru mulți dintre noi, singurătatea reprezintă o experiență sfâșietoare. Dar există persoane care aleg să trăiască singure, deoarece astfel își pot trăi viața fără restricții. Dar dincolo de toate, singurătatea devine un pericol pentru public. Cercetătorii au mers chiar până acolo încât să sugereze că singurătatea poate să te omoare mai repede decât obezitatea, potrivit unui studiu publicat de New York Post.

Julianne Holt-Lunstad, profesor de psihologie la Universitatea Brigham Young, a prezentat rezultatele a două vaste meta-analize la convenția anuală a Asociației Americane de Psihologie, informează Forumul Economic Mondial. Cercetările sale arată că singurătatea ar putea fi o amenințare și mai mare pentru sănătate decât obezitatea. Alte studii au demonstrat deja că riscurile acesteia sunt aceleași ca și în cazul fumatului. Multe națiuni ale lumii sugerează acum că ne confruntăm cu o „epidemie de singurătate”, a declarat Holt-Lunstad într-un comunicat.

Prima dintre cele două meta-analize a inclus 148 de studii și date cu privire la peste 300.000 de participanți. Cercetătoarea a constatat o reducere cu 50% a riscului de deces precoce în rândul persoanelor cu mai multă interacțiune socială. Cea de-a doua analiză a inclus date referitoare la 3,4 milioane de persoane, provenind din 70 de studii. Cercetătoarea a examinat impactul izolării sociale, al singurătăţii și al vieţii solitare asupra mortalităţii. Cele trei par să crească riscul indivizilor la niveluri similare sau mai ridicate decât acela al obezităţii.

Cercetătorii cred că singurătatea este mortală, deoarece aceasta poate duce la o serie de probleme, inclusiv tulburări de somn, niveluri ridicate de hormoni de stres, inflamare accentuată şi deteriorare a sistemului imunitar. Fiecare dintre acești factori conduce la un risc crescut de boli și leziuni mortale.

Oamenii pot evita singurătatea prin adoptarea unei abordări mai proactive a socializării, a declarat Holt-Lunstad. În loc să stea pe Facebook, oamenii singuri oameni ar putea frecventa cluburi sociale sau şi-ar putea programa întâlniri cu vecinii. De asemenea, medicii pot juca un rol important, alertându-şi pacienţii mai în vârstă cu privire la riscurile singurătăţii şi oferindu-le mijloace de a lupta împotriva efectelor sale.

În unele cazuri, țările care se confruntă cu epidemii de singurătate au luat măsuri generale pentru a se asigura că oamenii se simt mai puțin singuri. În Anglia, de exemplu, persoanele în vârstă, izolate, pot apela o linie telefonică, cunoscută sub numele Silver Line, pentru a vorbi cu cineva oricât doresc, pe orice subiect. Centrul primeşte aproximativ 10.000 de apeluri pe săptămână. Singurătatea, izolarea și depresia devin rapid o epidemie globală, iar conștientizarea este necesară mai mult ca niciodată, ne îndeamnă psihologii.

Articole asemanatoare
obezitate
Cele mai sărace țări care se confruntă simultan și cu obezitatea și cu malnutriția
berea
Berea belgiană vă poate ajuta să combateți obezitatea și să aveți un somn bun
obezitate
Studiu: 5 obiceiuri pe care mamele trebuie să le respecte pentru a reduce riscul de obezitate la copii
lipsa somnului
Lipsa somnului îi face pe oameni mai puțin atrăgători din punct de vedere social

Singurătatea este mai periculoasă pentru sănătate decât obezitatea

by Andreea Damian   2 min
1