Tabu
HEALTHSlider

Social media nu îi face nefericiți pe tineri. Studiul care demontează tot ce se știa până acum

Temerile că dependența de rețele de socializare creează o generație de adolescenți depresivi și anxioși au fost supraevaluate, potrivit unui studiu recent care a arătat că social media afectează foarte puțin fericirea și satisfacția în viață a tinerilor.

Guvernele și părinții au tras un semnal de alarmă cu privire la timpul îndelungat pe care copiii lor îl petrec pe site-uri precum Facebook, Instagram și Twitter. Psihologii au susținut că adolescenții care stau conectați prea mult la rețelele de socializare prezintă un risc mai mare să fie depresivi și anxioși. Dar cercetătorii de la Universitatea din Oxford au găsit puține dovezi care să le susțină teoriile.

Cercetătorii susțin că societatea ar trebui să „retragă noțiunea de timp petrecut pe rețelele de socializare” și să se concentreze în schimb dacă anumite aspecte ale comportamentului online sau ale conținutului sunt dăunătoare.

„Acest studiu reprezintă un pas important spre cartografierea efectelor tehnologiei asupra sănătății”, a spus profesorul Andrew Przybylski, unul dintre principalii autori ai studiului publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Constatările se numără printre primele care încearcă să dezlege legătura complexă care există între fericire și utilizarea rețelelor de socializare. „Aplicând abordări statistice transparente și inovatoare, arătăm că efectele rețelelor de socializare nu sunt o stradă cu sens unic, sunt nuanțate, reciproce, eventual dependente de gen și, probabil, triviale în dimensiune”, scriu autorii, potrivit The Guardian.

Aceasta sugerează că studiile anterioare nu au reușit să vadă dacă adolescenții care erau deprimați au început să petreacă mai mult timp pe social media. Din acest motiv, spune Prof. Preyzbylski, studiile care analizează doar legătura dintre timpul petrecut pe rețelele de socializare și impactul asupra sănătății mintale sunt incomplete. Nu timpul petrecut pe social media ar trebui să-I îngrijoreze pe părinți, ci conținutul online și comportamentul adolescenților.

Satisfacția scăzută a vieții a condus la o creștere a timpului petrecut pe rețelele de socializare și utilizarea excesivă a social media a condus la scăderea satisfacției de viață, însă tendințele au fost doar „modeste”, au spus autorii studiului realizat pe 12.000 de adolescenți britanici, pe parcursul a 8 ani. Cu toate acestea, aceste efecte au fost mai pronunțate la femei decât la bărbați, sugerând că utilizarea excesivă a rețelelor de socializare ar putea fi mai dăunătoare în cazul adolescentelor.

ARTICOLE SIMILARE

Delia a fost diagnosticată cu ADHD: „Am hârtiile”

Andreea Damian

Schimbările climatice provoacă deja creșterea nivelului stresului și al depresiei, arată studiile

realitatea

Beyoncé a dezvăluit lista cântecelor prezentate pe viitorul ei album „Renaissance”

Andreea Damian

Momente grele pentru Charlize Theron. Actrița a suferit trei operații

Andreea Damian

Sheryl Crow vorbește despre cum s-a simțit respinsă în anii 90

realitatea

Emily Burghelea, părăsită de iubit. Dezvăluirile neașteptate ale vedetei: „L-am sunat de 700 de ori și n-a mai răspuns”

Andreea Damian

Scrie un comentariu